Miért van az, hogy ma nárcisztikus szülõnek hívjuk azt, aki eltervezi a gyerek életét, míg régen természetes volt, hogy a gyerek a szülõ “bábja”?
- Megszabták a gyerek szakmáját
- Kivel házasodhat/ nem házasodhat
- Parancsolgathattak nekik felnõtt korukban is
Hogy te kit minek hívsz, a te dolgod. A nárcisztikus mást jelent.
AMúgy mikor régen? Honnan veszed? Honnan tudod ilyen jól, hogy mi volt 50-100-1000-5000 éve?
"Az a különbség, hogy akkoriban"
Milyen akkoriban? Ez csak egy ostoba beszólás. A nárcisztikus divat szó lett, használja boldog, boldogtalan, azt sem tudják mit jelent.
"Régen" egy rokonom öngyilkos lett, mert a szülei nem engedték tanulni, mert kellett nekik a munkaerő a földeken. Aztán jöttek a kommunisták és mindent elvettek.
Valahogy ezeket én nem érzem annyira természetesnek.
- Megszabták a gyerek szakmáját
a gyermekek általában a szüleik mesterségét vitték tovább viszont ott id volt olyan hogy kitanultak egy másikat
Praktikusabb volt az előre eltervezett házasság két baráti viszonyban álló család között. Biztosítva volt az utód. Lehet hogy nem mindig volt szerelem viszont a házastársak kijöttek egymással.
- Parancsolgathattak nekik felnõtt korukban is
Ezt mai szemmel nehéz felfogni, régen tényleg több generáció lakott egy fedél alatt. Biztos voltak súrlódások akkor is, egyszerűen más volt az életvitel.
'Miért van az, hogy ma nárcisztikus szülõnek hívjuk azt, aki eltervezi a gyerek életét, míg régen természetes volt, hogy a gyerek a szülõ “bábja”?'
Azért, mert az emberiség fejlődik. Vagy legalábbis az egyén maga. Innestől már csak egy lépés volt, hogy mind egyenrangúvá váljunk. A nők a férfiakkal, a szegény a gazdaggal, a gyerek a szülővel.
Én nem vagyok senki bábja, senki kicsinyített énje. Mindenkinek egy élete van, azt pedig úgy kell leélnie ahogy ő akarja. A szülő leélte a sajátját, a gyerek is élhesse a sajátját, én én is hagyni fogom, hogy az enyém úgy éljen, ahogy akar.
Minden szülő, aki ragaszkodik 2022-ben is a kontrollhoz, az beteg elméjű.
500 évvel ezelőtt más volt a társadalom, nem egy egyén számított, hanem a család, azon belül is a név fennmaradása, a vagyon gyarapítása. Ezért nem csinálhatta a fiatal azt, amit akart, nem köteleződhetett el amellett, ami mellett akart.
Szerencsére modern(ebb) világot élünk.
Föld a földdel. Tudod, akkoriban nem volt Tesco, ahol megvehetted a kenyeret és a répát.. Szóval praktikus okai is voltak. (És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez így volt a legideálisabb a párválasztás szempontjából)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!