Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Bejelölnétek több szakot...

Bejelölnétek több szakot továbbtanulásnál szülői nyomásra, ha az a szak, amit tényleg szeretnél csak egy helyen indulna?

Figyelt kérdés

Az tiszta sor, hogy ha több egyetemen/főiskolán indul a kinézett szak, akkor bejelöli több helyen is azt, amit szeretne. De amit szeretnék az csak egy helyen fog indulni. A szüleim viszont azt szeretnék, ha több opciót jelölnék meg, mondván, hogy "ha kiesek a tanulásból, akkor sosem fogok visszaülni az iskolapadba" vagy "valahová biztos felvesznek, ha többet jelölök meg". Viszont én tökre nem így látom a helyzetet. Szerintem nincs értelme belekezdeni valamibe, amit nem is igazán akarok, egyszerűen időpocsékolás. Nekem teljesen más koncepcióm van, ha most nem vennének fel. Ha a kihagyott egy évben elntudok végezni egy OKJ-s képzést, akkor mindenképpen bekevágnék inkább abba, vagy esetleg nem izélnék azon, hogy belefér-e egy évbe, hanem elvégzem azt és utána mennék egyetemre. Vagy ha nem vesznek fel és szakmát sem tanulok kihagyott minimum egy évben, akkor inkább dolgozok addig, esetleg újra érettségizek (feltéve, hogy a rossz eredmény lesz a gond, ha nem sikerül), majd újra próbálom a jelentkezést egy év múlva, és ha akkor is csak egy helyen indul, amit most szeretnék, akkor esetleg bejelölök mást is, ami talán szóba jöhet, mint B terv.

Szóval annyira nem tér el a koncepció a szüleimétől, csak amit ők szeretnének, azt én nem most csinálnám, hanem jövőre, ha most nem jön össze. Csak az a baj, hogy valahányszor nem az van, amit ők (leginkább anyu) akarnak, akkor megy a mártírkodás, kidobással fenyegetőzés és stb... Emiatt picit tanácstalan vagyok.

2022. jan. 16. 01:08
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
28%

Azért csak 1 helyet megjelölni szerintem nem ideális. Mert bármi történhet, te is meggondolhatod magad - szeptember még nagyon messze van. Persze, csak olyan helyet érdemes megjelölni, ami azért szóba jön.

Én anno az 1. helyről 1 ponttal maradtam le, a 2. helyet csak úgy a felvit böngészve jelöltem meg, de nagyon megszerettem, és nagyon jól jártam vele. Barátnőm meg "csakazértsem" jelölte meg, amit a szülei ajánlottak, végigkínlódott egy sz*r OKJ-t, aztán már saját ötlettől véletlenül épp arra jelentkezett, amit a szülei is felvetettek évvel korábban. Most is azt csinálja, és szereti. Az OKJ-val nem ment semmire.

Az OKJ elég sz*r, időpocsékolás. Akkor már sokkal inkább a munka.

Szerintem jelölj be min. 2 helyet, de ne szülői nyomásra, hanem a józan ész miatt.

2022. jan. 16. 09:44
 22/28 anonim ***** válasza:
96%

A tanulásból kiesni tényleg rossz. Én kb egy évet hagytam ki és nagyon nehéz volt visszarázódni, amire újra ráállt az agyam, hogy annyi infót bele tudjak tömni.

Második helyre olyat rakj, ami a legjobban hasonlít. Akár egyetemek között is lehet kreditet átvinni, nekem a BME matekot pl szó nélkül elfogadták az eltén mind a 4 félévet. Szóval működhet, hogy felveteted magad második helyen máshova és ott válogass úgy össze tárgyakat, hogy majd át tudd vinni. Alapozó tárgyakkal szokott ez működni, pl matek, alap gazdasági tárgyak,

2022. jan. 16. 09:53
 23/28 anonim ***** válasza:
95%
Utolsó kommentelő nagyon jó ötletet írt, fontold meg, hogy hasonló szakot is bejelölsz, majd beszámíttatod az alapozó tárgyakat.
2022. jan. 16. 09:59
 24/28 anonim ***** válasza:
87%

Én is olyan helyre jelentkeztem, ami csak egy helyen van az országban. Próbáltam keresni B tervet, de biztos voltam abban, hogy mást nem akarok csinálni, csakis ezt, így ha nem sikerül a felvételi, akkor újra fogok próbálkozni, de akkor már jelölök meg mást is, hogy még egy évet ne veszítsek.

Szüleimnek is elmondtam, hogy én csak ezt a szakot tudom magamnak elképzelni, ha nem sikerül, jövőre jelölök mást is. Egy évig pedig nem fogok máshova járni feleslegesen mert nem nagyon lenne olyan tárgy, amit el tudnék fogadtatni az első helyen.

Megértették, elfogadták.

Szerencsére fel is vettek arra az egy helyre így nem volt belőle további konfliktus.

Egyébként ez az állatorvosi szak, nem tudom, hogy van-e más ilyen egyedüli szak, de egyáltalán nem lehetetlen. Talán a paleontológia van Pécsett egyedül még? Nem tudom, hogy máshol hirdetnek-e ilyen szakot.

2022. jan. 16. 10:07
 25/28 anonim ***** válasza:
80%
24, az állatorvosi kilőhető, mert ahhoz nem talál egy éves okj-t
2022. jan. 16. 10:30
 26/28 anonim ***** válasza:
15%
Jajj tényleg, felületes voltam.
2022. jan. 16. 10:33
 27/28 anonim ***** válasza:
94%

Megjelölni meg lehet többet is. Később még mindig lehet törölni, 1x sorrendet is módosítani, és nem muszáj beiratkozni sem.

De konkrétumok nélkül nehéz itt okosat mondani.

2022. jan. 16. 10:46
 28/28 anonim ***** válasza:
70%
Én középsuli után 2 évet hagytam ki - ennyi idő kellett, mire kitaláltam, hogy mit szeretnék tanulni. Addig jártam OKJ-re, nyelvet tanultam és dolgoztam. Nem estem ki a tanulásból, fogorvosit végeztem nagyon jó eredménnyel. Én semmiképpen sem javaslom, hogy olyat jelölj be, ahova nem akarsz menni. Tegyük fel, hogy a kinézett szakra nem kerülsz be, hanem valahová, ami nem is érdekel. Vagy nem iratkozol be, így pedig ugyanott tartasz, azzal a különbséggel, hogy esetleg elvetted olyantól a helyet, akit viszont érdekelt volna, vagy beiratkozol, vesztegeted az államilag támogatott féléveidet, ráadásul kevesebb időd is lesz majd felkészülni a javító érettségire. Ne hallgass a szüleidre. Jót akarnak ugyan, de pont emiatt nem értik a rendszert, nem tudják, hogy nagyobb probléma lehet abból, hogy olyat kezdesz el, amit bizonyosan nem fejezel be. Nálunk is volt ebből cirkusz, a szüleim vérig voltak sértve, hogy belőlem biztosan nem lesz semmi, nem is értették, mi az az OKJ. Aztán mikor szépen sorban lenyelvvizsgáztam, megtanultam még egy nyelvet, újra leérettségiztem és fel is vettek, akkor csak megenyhültek. Utólag belátják, hogy nekem volt igazam, ha anno rájuk hallgatok, az is lehet, hogy ma gyógytornász, vagy isten tudja mi lennék, de bizonyosan nem fogorvos, amivel boldog vagyok és gondolhatod, hogy jobban is keresek vele, mint sok mással.
2022. jan. 16. 15:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!