Ha kezdek eltávolodni a családomtól, az baj?
Elég puskaporos helyzetben jöttem el otthonról. Nem akarnám részletezni, de olyan "jó" volt velük élni, hogy amint befejeztem a tanulmanyaimat, leléptem. Nem voltak jó szülők. Agresszívak, indulatosak, bántalmazók. A dologra az öcsém is rátett, tudva, ő a kedvencük.
Ez után évek teltek el. Azóta a szüleim elváltak és nagyon sokat változtak. Többnyire jó irányba, már ami az agresszivitást illeti. Ragaszkodnak hozzá, hogy tartsam velük a kapcsolatot, sőt, igénylik a társaságom. Én viszont, mihelyt közelebb kerülnék hozzájuk, ösztönösen eltávolodom. Bosszant, hogy a múltbéli hibáikat csak úgy elfelejtik, ha szóba hozom, vagy tagadnak vagy hárítanak. Sokszor érzem, amit most művelnek, csak "jóvátétel", de inkább a saját lelkiismeretük miatt. De én nem akarom, hogy azt gondolják, ez megjavítható. Mert nem az.
Nem érzem, hogy feldolgoztam a velük való sèrelmeimet, ezért a szeretetüket és törődésüket sem tudom elfogadni vagy értékelni. Többször elgondolkoztam rajta, hogy ha nem is végleg szakítom meg velük a kapcsolatom, de leredukálom a minimumra.
Az öcsémmel jól kijövök. Mondhazni. Viszont amilyen emberré válik, nem fogom kedvelni. Anyagias, lusta, pazarló. Ő sem hiányozna az eletemből.
Ti ilyen helyzetben mit tennétek?
Megbeszelni ezt velük kár is. Szóval a nyílt kommunikáció kb falra hányt borsó.
1-es, igen, lehet,hogy ez miatt. Apámról pl kiderült, hogy gyógyíthatatlan betegsége van, amivel együtt kell élnie.
Anyámat a válás anyagilag viselte meg. Igaz, én ilyen szempontból őt nem támogatom - és később sem fogom.
Én mondanám, hogy "anya, apa, 18 évetek volt, amikor közel voltatok hozzám, mégsem éltetek a lehetőséggel, csak az agresszió és bántalmazás ment, ráadásul nem bántatok ugyanúgy velem, mint az öcsémmel. Ezek után ne csodálkozzatok, hogy most már nem kérek belőletek, és eltűntem. Utólag kár erőltetni a dolgot, mert a mai napig szarul esik ahogy bántatok velem. Szóval nem kell igényelni a társaságom, mert már én sem igénylem a tiéteket. Ez nem így működik, hogy majd mindent elfelejtek, csak mert most kitaláltátok, hogy mégiscsak fontos vagyok nektek."
Valami ilyesmi, lehet, hogy túl drámai lett, csak próbáltam elképzelni, hogy mit mondanék, ha a helyedben lennék.
Mondod, hogy a kommunikáció falra hányt borsó, de azért valami ilyet bepróbálnék, vagy elküldeném üzenetben (mert szóban csak elmegy a fülük mellett, írásban hátha visszanéznék és értelmeznék, maradna nyoma). Ezek után meg élném az életem boldogan, minimumom tartva a kapcsolatot, vagy ahogy jól esik.
Nekem sokkal jóindulatúbb, de mégis elcseszett szülőkkel kellett 3-szor 2 hónapos gyilkos csöndön átesni, mire anyám elkezdte felfogni a korábbi tettei valóságosságát stb. A te esetedben erre nem sok esély van. De én 2-3 alkalommal, teljesen visszafogottan, de teljesen őszintén elmondanám, mit érzek, mit gondolok most, és mire számíthat akkor ők.
Ésminimalizálnam a kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!