Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők ti szoktatok beszélni...

Szülők ti szoktatok beszélni a halálról a gyerekeknek ?

Figyelt kérdés

Például ha temetésre kell menni sajnos.

Én épp ma voltam egy jó barátom szomszédomnak a barátnőjének az apja halt meg és gondoltam meg kérdezem ti mit gondoltok erről.

2022. jan. 7. 16:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha kérdezik. "Papa/mama felköltözött az égbe, a csillagok közé és onnan vigyáznak ránk."
2022. jan. 7. 16:36
 2/13 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem kellene beszélni vele folyamatosan és nem tragikusan. Olyan természetes dolog a halál, pont annyian halnak meg mint ahány baba születik. Ha nincs kivesézve otthon akkor hogyan álljon szembe a kérdéssel amikor az életében előjön élesben?

Nem pusztán a biológiai részét, sőt, talán azt érdemes a leg "óvatosabban" adagolni, a lelki részét, a spirituális megközelítést. Mitől ember az ember, van-e lélek, ha van akkor az mi... átbeszélni, megismertetni a halál utáni életről szóló tanokat, vallási és kultúrális ismereteket átadni. Nem egy dilinyós ezóidiótát csinálni a gyerekből -mielőtt még bárki kiforgatná, pusztán az emberek fejében lévő alternatívákkal megismertetni, szépen, fokozatosan, ahogy ő kérdez, korának, érettségének megfelelően.

2022. jan. 7. 16:41
 3/13 A kérdező kommentje:
Ez jó válasz mindkettő
2022. jan. 7. 16:44
 4/13 anonim ***** válasza:
96%

2

Nekem tökéletesen elég volt az, hogy a nagyszüleim "csillagok" lettek. Nem sérült a kis lelkecském és rájöttem magamtól is, mi az a halál. Nem lettem "dilinyós ezoidióta" ahogy írtad. Ugyanakkor nem tömték a fejemet azzal sem, hogy xy a Mennyországba ment, Istenhez, meg az angyalokhoz. Mégsem lettem idióta, tisztában vagyok a vallásokkal, ahogy a halállal is.

2022. jan. 7. 16:47
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Mi keresztények vagyunk, úgyhogy eszerint beszélünk róla meg egyházi oviba, suliba járnak. De tudják azt is persze, hogy mások meg másképp gondolják/hiszik. Kisebb korukban sem volt tabu, és sajnos meggyászoltunk két dédit olyan 2-6 éves koruk között. És hát szerintem óhatatlanul előkerül egy csomó mesében is akár a halál, akár a túlvilág elképzelése, ezek jó alkalmak megkérdezni őket, ők mit gondolnak, elmondani a mi véleményünket, szóval beszélgetni.
2022. jan. 7. 16:59
 6/13 anonim ***** válasza:
40%

4# Én meg pálinkás cumit kaptam ha bőgtem a pólyában és tökéletesen elég volt.

Csak azóta már fejlődött az ember, a gondolkodás, a pszichológia.

Régen nem volt tabu a halál, nem intézték el ilyen csillagocskás maszlaggal a gyereket, mint téged a szüleid. Nem is úgy haltak meg az öregek, mint most, hogy épp nem a dudvába lökik őket kimúlni, csak ne kelljen látni, szembesülni a halállal. Ahogy egyre jobban rejtegetik az emberek elől, úgy egyre jobban félnek is tőle. Ez rossz a hozzátartozók miatt is akiket az életük folyamán majd elveszítenek, és rossz a saját haláluk miatt is amivel nem tudnak szembenézni, pláne nem elfogadni.

Szóval a volt-nincs nagymami csillagocska a rossznál is rosszabb.

2022. jan. 7. 16:59
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2022. jan. 7. 17:56
 8/13 anonim ***** válasza:
Nem, ha nem fontos.
2022. jan. 7. 21:29
 9/13 A kérdező kommentje:
Értem
2022. jan. 7. 21:31
 10/13 anonim ***** válasza:
94%

Kisfiam egy éves se volt, mikor feleségem édesapja meghalt. Feleségem rengetegszer nézegetett fényképalbumot a gyerekünkkel, amiben persze ott volt az édesapja is. Ilyenkor mindig elmondta, hogy ő már nem él, fent van az égben az angyalkákkal, onnan lát minket.

Szomszéd bácsi, akivel gyerekeink is szoktak beszélgetni, egy évvel ezelőtt elhunyt. Ezt is elmondtuk, ill. látták a feleségét feketében.

Temetőben is sokszor jártam velük a nagyszüleim (tehát az ő dédszüleik) sírjánál.

De szóba kerül a halál egészen más alkalmakkor is. Pl. egy történelmi személyről beszélek nekik, és megkérdezik, él-e még. Nem, már évszázadokkal ezelőtt meghalt.

Nálunk abszolút nem tabu téma a halál.

2022. jan. 7. 22:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!