Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok tenni, ha anyu...

Mit tudok tenni, ha anyu alkoholista lett?

Figyelt kérdés

Felnőtt vagyok már, nem élek otthon, de a testvérem (szintén felnőtt már), még igen.

Sajnos kb másfél éve elvesztettük az apánkat.

Régebben sem vetette meg az alkoholt (heti párszor 1-1 pohár bor), de mióta özvegy lett, nem telik el olyan nap, hogy ne inna. Testvérem eldugja/kidobja, amikor tudja, de ez nem megoldás. "szerencsére" "csak" bort iszik, de 1-2 üveggel biztos egy nap, ez nem állapot.. Az elmúlt 1-2 hónapban durvult eddig a helyzet, láthatóan nincs jól.

Mit tudnánk vele csinálni? Van erre valami megoldás, ha őt nem érdekli, hogy ez már alkoholizmus?

Ha a testvérem is elkoltoltozik, teljesen egyedül marad, nem lesz, aki "vigyázzon" rá.

Sajnos éltem olyan rokonommal kisebb koromban, aki elaludt berúgva főzés közben és magára gyújtotta a lakást... Ezt nem szeretném... :(

Orvoshoz is elvittuk, de nem volt hajlandó kiszallni az autóból, nem ment be.

Valami ötlet? :(

2022. jan. 4. 20:57
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
45%
Nincs megoldás. Tudomásul kell venned, hogy ő magát halálra ítélte. Ez van. Engedd el. Sem feladatod, sem lehetőséged őt megmenteni saját magától. Nélküle nem megy, márpedig ő nem képes akarni. A testvéred is meneküljön.
2022. jan. 4. 22:42
 12/18 anonim ***** válasza:
39%

11

Tudatosítani kell benne, hogy ez egy betegség amin lehet segíteni, meg hogy az alkohol miatt érzi magát olyan nyomorulrul nem a gyásztól vagy a magánytól. Igazából az ítéli halálra aki ráhagyja. Azzal takarózni,hogy ez az ő döntése a legegyszerűbb így semmi dolgod felelősség hárítva.

2022. jan. 5. 02:44
 13/18 anonim ***** válasza:
96%
Semmit nem tudsz tenni. Apám is alkoholista lett, kezdetben fogadkozott hogy abbahagyja, csak idő kell neki. Addig én és a testvérem fizettük neki az albérletet, a rezsit, hó közepétől a kaját. 1 évig így ment, de az alkoholizmusa durvább lett.Elvonóra 2szer fizettük be, egyszer sem ment el. Mikor szóltunk neki, hogy 1 évig segítettük anyagilag, mostantól nem fogjuk ránk támadt. Az albérletből kidobták, a szintén alkoholista nagybátyánkhoz költözött, akit a pia miatt hagyott el a felesége. Felvettük velük a kapcsolatot, próbáltunk segíteni, de csak addig voltunk jók amíg pénzt amit piára költöttek. A nagybátyánk rég elvesztette a munkáját és alkalmi munkákból él, apánk időközben csak közmunkásként tudott megmaradni, mindenhonnan elküldték vagy mert piásan ment be vagy be sem járt hetekig. Aztán mikor megtudta, hogy anya újraházasodott és hogy mi is ott voltunk az esküvőjén, illetve hogy tartjuk a kapcsolatot anya új férjével elzavart minket, mert hogy mi elárultuk őt és szerinte szóba se kéne állnunk anyával mert miatt a veszítette el a lakását (és ugye nem azért mert piált a pénzéből ahelyett hogy fizette volna a lakbért), és amíért nem támogatja őt anyagilag. Mivel megütötte a testvéremet és engem is, ezért már hónapok óta nem kerestük. Egy levelet küldtem neki amiben leírtam hogy ha tényleg le szeretne szokni az italról és új életet kezdeni, akkor keressen meg és még utoljára befizetem elvonóra, és ha tiszta lesz segítek neki munkát és lakást találni, azonban több eltartás és potya pénz nincs. Egy ismerőssel visszaüzent, hogy dögöljünk meg, nem vagyunk a gyerekei. Azóta azt hallottam, hogy az áramot már lekapcsolták róluk, gyertyázni és hogy alkoholmérgezzéssel már megjárta a kórházat, de mikor kiengedték, a hazauton már ivott, félrészegen szállt fel a buszra...
2022. jan. 5. 10:00
 14/18 anonim ***** válasza:
94%
Egy barátom anyukája nemrég halt meg... Ugyan így kezdte, csak akkor ő még tini volt, amikor meghalt az apja. Felnőttként is sokszor próbálták lebeszélni, mindig orvoshoz vitték, átjártak hozzá, mert nem takarított, minden ünnepen az unokákkal is ijesztően viselkedett. Később demenciás kezdett lenni, elkószált. Volt, hogy a kórházból megszökött. Összesen kb. 30 év alkoholista depressziót asszisztált végig vele. És cserébe örökbe kapott egy adag bűntudatot, hogy mit tehetett volna még.
2022. jan. 5. 10:10
 15/18 anonim ***** válasza:
94%

Sajnos amíg ő nem jön rá, hogy alkoholista, és nem akar változtatni, addig nem lehet semmit sem tenni.

Sajnos apám is az, ő fokozatosan csúszott bele, amióta az eszemet tudom, kb. naponta iszik egy-két pohár bort, most már nem tud lejönni róla, de nem tudom, hogy mikor veszítette el a kontrollt, szerintem kb. 20 éve talán le tudott volna jönni róla gond nélkül, de most már 70 felett nem képes erre.

Májproblémái, idegrendszeri problémái lettek tőle, de nem akar/tud a piáról lemondani, valószínűleg (részben) emiatt fog meghalni.

2022. jan. 5. 11:52
 16/18 anonim ***** válasza:
Nem lehet tudatosítani benne, 12-es, ha ő nem akarja. Nem kategória az, hogy az a legegyszerűbb. Lehetetlen küldetésbe nem érdemes belemenni. Nem lehet a más viselkedéséért felelősséget vállalni, mert nem tudsz helyette változni. változni ő maga csak akkor tud, ha akar. De egy alkoholista nem akar, mert nincs hozzá ereje.
2022. jan. 5. 13:00
 17/18 anonim ***** válasza:
51%

16

Inkább fogalmazzunk úgy hogy egyszerűbb ezt mondani meg nem foglalkozni vele.

2022. jan. 5. 19:30
 18/18 anonim ***** válasza:

Adni kell nekik valahogy egy olyan célt, amiért érdemes még élni, ami nyomós érv a leszokáshoz. Ezt nagyon nagyon nehéz elérni, legtöbbször nem is lehet szép szavakkal. Apám is 30 évig ivott, a végén napi 4-5 deci vodka volt az adagja, 6 feles kellett neki, hogy ne remegjen a keze.

Bátyám hadakozott vele sokat, ö az a típus a családban, akin kimondja azt amit gondol, és kitartóbb bármelyikünknél. Talán azért, mert neki is voltak komoly alkohol problémái, de szerencsére az eszét sosem vesztette el teljesen.

Nem tudom pontosan hogy mivel vette rá végül, hogy apánk elmenjen az elvonóra. Azt hiszem olyasmit mondott a végén, hogy kutyaként a saját sz*rában fetrengve akar-e élni, és ezzel másokat is leterhelni, ki tudja még mennyi ideig, mert hiába akar megdögleni nem ö fogja megmondani mikor van vége, ahogy szegény nagymamánk is teljesen összetört nagyapánk halála után, de még 12 évet kellett elszenvedjen.

Hozzájárult ehhez az is, hogy mivel elég rendesen elhagyta magát, ápolatlan volt, épp valami kötöhártya gyulladása is volt, húgom megkérte, hogy nem nyúljon sem az újszülött unokájához, se a másik kettöhöz, akik 3 és 5 évesek voltak, mert nem szeretné, ha bármilyen betegséget vagy fertözést elkapnának a gyerekek. Anyám minden látogatásakor ment utána a wc-t fertötleníteni, külön letakarta elöre a széket amire leült. Mondtuk neki, hogy nem öt nem szeretjük, de az állapotával nem tudunk mit kezdeni, azt nem engedhetjük, szívesen látjuk bármikor, de ezzel jár a dolog ha jön, és szívesen segítünk neki bármiben ha akarja és kéri.

Mindemellett bátyám is egyik napról a másikra letette az italt és egyéb dolgokat is.

Szerintem ez indíthatta el benne azt a dolgot, hogy "engedjen" az unszolásnak, és elmenjen egy orvoshoz, aki beutalta egy elvonóra, anyám ismeretségén keresztül megkereste neki a lehetö legjobbat, ami anyagilag sem volt méregdrága. Lejött az italról, azóta sem kívánja. Depressziós néha, és elég nehezen csinálja a dolgait, de jól érzi magát józanul, rengeteget segít húgomnak a gyerekekkel, rendszeresen jön látogatóba.

Remélem, hogy van ebben a történetben is valami ami segíthet, próbáljatok meg a szeretet és féltés oldaláról hatni rá, azzal biztosan ö is tisztában van, hogy káros az egészségre, de jelenleg nem talál értelmet az életében, valamint nem tudja feldolgozni a gyászt.

Halál esetén én azzal szoktam magam vígasztalni, hogy engedjük el a halottakat és foglalkozzunk az élökkel. Ha valamit elszalasztottunk velük kapcsolatban az elmúlt, nem lehet öket visszahozni.

Sok sikert kívánok nektek!

2022. jan. 11. 08:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!