Felnőttként mit lehet tenni egy alkoholista apáért?
Apám már jó ideje iszik, nyugdíjba menetele óta durvult el a helyzet, sokszor semmire sem emlékszik abból amit csinált. Emiatt a barátai nagy része már eloldalgott mellőle, maradtam én meg öcsém, de mindketten más városban élünk.
Anyámnak emiatt (is) elege van már belőle, a házasságuk egy katasztófa. Többször próbáltuk rábeszéni elvonókúrára, de nem akarja beismerni a problémát. A szíve miatt elment orvoshoz, aki megállapította, hogy a mája nem működik jól, olyan yógyzsrekt szed, amire tilos alkoholt inni.
Az alkohol depresszióssá is teszi. Tesóm most fog külföldön elhelyezekdni (25 éves), én 30 vagyok. Próbáljuk felváltva legalább hetente meglátogatni, egyre rosszabb a helyzet, és a jövőben tesóm sem fog tudni segítnei. Anyámat kikészíti, de a közös lakás miatt nehéz lenne, nincs hova mennie, és józanul jó ember, nem akarom, hogy az utcán végezze
Keresztapámból kiindulva tapasztalatból mondom hogy semmit nem lehet eszközölni. Ő sokszor iszik keveset, egyedül akkor nem nyúl semmihez ha dolgozni megy, vagy kitudja...Főpincérként, kinézem belőle amilyen jóba van ott mindenkivel, mert jól végzi a melót.
A nagyobbik baj hogy vezetés előtt sem foglalkozik nagyon a dolgokkal, egy rövid, meg két sör után volt hogy autóba kellett ülnünk, mondom így ne menjünk sehova, mert vagy elkapnak, rosszabbik hogy ha valakivel összemész, nekem még akkor folyamatban volt a jogsim, de már adta volna a kulcsot hogy akkor nyomjad Te, tudod hova kell menni.... Nagyon lazán veszi az életet, bár őszintén megmondta szarik mindenre, fizetés kint van minden hónapban a konyhapulton, ha a gyerekének kell pénz mindig többet ad, stabil életük van egy szavuk nem lehet, amikor kértem hogy gondolkodjon el azon amit éppen tesz, megkaptam hogy ha én tartok el családot, felépíttettem egy házat, de mivel egyikben sem volt részem, majd akkor papoljak neki, nem veri a családot, szerinte 50 felett neki ez jár, van egy stílusa az tény.
Egy függővel nem lehet mit tenni, és ami a legszebb az egészben hogy az Ő apja is szerette meginni azt a keveset ha nem is naponta, de megoldotta... Szép kort megélt, de szerintem senkinek nincs szüksége 3-4 felesre, meg legalább ugyanennyi sörre, ha dolgozgat a háznál, ha épp főzőcskézik... Ezzel csak palástol valamit.
Ennyi idős korban, ha
-semmi indíttatás
-semmi betegségtudat
-maradandó a májkárosodás
-gyaníthatóan benzodiazepinekre iszik,
Akkor sajnos szinte reménytelen a dolog.
Ha valóban benzóra iszik, az olyan szintű függőséget okoz, amilyent a heroin sem. Eleve egy heroinista ha összeszedi magát, akkor iszonyatos hetek elé néz. Egy komolyabb benzósnak lejönni a szerről kb egy év pokol.
Az alkoholnak és a benzóknak pedig nagyon durva keresztreakcióik vannak.
Ne úgy legyen, de a legrosszabbra készüljetek föl!
nagyjából majdnem semmit. Próbálkozhatsz, megfeszített tempóban, mindennel, de ha ő maga nem akar leállni, nem is fog soha.
Magadat és a tesódat mentsd. Ne kövesd azt az utat, amit apu és gondolkodj el azon, hogy vajon miért iszik? Ha apád józanul jó ember, akkor anyukáddal is komoly baj van.
Esetleg megpróbálhattok egy családterápiát vagy párterápiát, ha apukád józanul belátja, hogy baj van és anyukád is támogatja mindenben, de ahhoz a szüleid mindketten kellenek. Értsd: nem ti. Ők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!