Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért csodálkoznak, hogy a...

Miért csodálkoznak, hogy a szigorú nevelésük miatt (is) olyan vagyok, amilyen?

Figyelt kérdés

A szüleim nahyon szigorúan neveltek. Nem lehettek nagyon barátaim, sem barátom, nehezen engedtek el (19 évesen is) egy-egy buliba. Nem volt sosem társasági életem. Ez nem a szokásos panaszkodós kérdés akar lenni, de nem értem, ha ilyennek neveltek, miért csodálkoznak, hogy nem megyek ki a szobámból, ha itt vannak a rokonok. Szeretem a rokonaimat, tényleg. De (tudom, nem kezdünk "de" - vel mondatot), képtelen vagyok normálisan, felszabadultan viselkedni mások előtt. Kevés ember van, akikkel tudok nevetni. Nagyon igyekszem, de nem megy. Szorongok az emberek között, jönnek a kérdések, miért nincs barátom, stb. 20-on felül vagyok jócskán, még elköltözni nem tudtam, de nem mama hotelnek használom a családi házat. Gyakorlatilag többet keresek bármely családtagomnál, és természetesen amit kell éb kifizetem, és segítek.

Szeretem a szüleim, de nem értem, miért csodálják, hogy magamnak való vagyok? Ők akarták így. Vagy, esetleg szégyellik a rokonok előtt? De akkor miért neveltek ilyennek? Nem értem.

2021. dec. 29. 22:22
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Ezt kb sz szerint nekik kellett volna mondani vagy kérdezni hogy miért van így, és most mi a bajuk a dologgal.
2021. dec. 29. 22:25
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem mondanak rá semmit, csak felidegesítenek, meg lelkifurdalasom lesz csak amiért nem mentem le, csak köszönni gyakorlatilag. Úgy útálom magam ilyenkor, de annyira szorongok, ver a szívem 100-al, annyira nem vagyok hozzászokva.
2021. dec. 29. 22:33
 3/10 anonim ***** válasza:
96%

Én is így vagyok vele.

Introveltáltságom egyrészt szülői nevelésnek, másrészt betegségemnek tudom be.

2021. dec. 29. 22:47
 4/10 anonim ***** válasza:
97%

"De (tudom, nem kezdünk "de" - vel mondatot)"

Itt az is lejön, hogy mindenért kritizáltak, így előre gondolva, félve a külső kritikától megvédted magad. :P

Egyébként hasonló helyzetben vagyok én is. Valahol normális, ez van. Sokan küzdünk így. Aztán előbb-utóbb remélhetőleg sikerül továbblépni. Ha akarsz bármit kibeszélni, nyugodtan írj rám.

2021. dec. 29. 22:55
 5/10 A kérdező kommentje:
Igen, mindenért kritizálva voltam egész életemben.
2021. dec. 29. 23:03
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos az ilyen szülőknek eszébe sem jut, milyen rosszat tesznek ezzel a neveléssel. (Írom ezt több, mint 30 éves pedagógusi múlttal). Gyerekkori barátnőmet is hasonló szellemben nevelték (pedagógus(!) szülei. Zárkózott, szociálfóbiás ember lett belőle, nem tudott kapcsolatokat kialakítani. Ma már teljesen egyedül él, nincs családja, barátai, nagyon sajnálom őt. Még fiatal vagy, próbálj meg változtatni, bár tudom, ez nagyon nehéz út lesz. De csak te tudsz tenni ellene, senki más! Sajnos, a legtöbb szülő ott rontja el, hogy végletekben gondolkodik, vagy túl szigorú, vagy túl engedékeny. A gyerekeknek meg felnőve viselniük kell a következményeket. Szomorú!
2021. dec. 30. 00:11
 7/10 anonim ***** válasza:
93%

De, én kezdek de-vel mondatot és akinek nem tetszik így járt. Sőt "és"-sel is kezdek mondatot.

Szerintem menj el szakemberhez, o majd segít ezeket a nagyon erős gatlasokat feloldani

2021. dec. 30. 08:45
 8/10 Metionin ***** válasza:
100%

Ez tipikusan az a helyzet, amikor a szülő barom, aztán vágja a meglepet pikachu fejet,amikor a gyerek nem lesz egy tökéletes, kiegyensúlyozott, szociális élőlény. Mert ők persze soha semmit nem rontottak el. Nálunk is ez volt, még azt sem volt szabad megmondani a többi gyereknek, hogy melyik házban lakunk, nehogy oda akarjanak jönni játszani. Barátok? Anyám szerint annak nincs értelme, tanulni kell meg otthon segíteni, minden más hasztalanság. Aztán 14 éves koromban kiakadt, hogy miért nincsenek barátnőim meg udvarlóm :D

A megoldás, hogy le kell szakadni róluk. Amíg ezt fizikailag nem teheted meg, addig próbáld meg lelkileg.

2021. dec. 30. 10:43
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Ez volt nálunk is. A kerítésen kívül nem tehettük ki a lábunkat, 10 éves korunk körül elmaradoztak a barátaink, mert mi nem mehettünk sehova (az öcsémmel). Pasim se lehetett, az volt az elképzelésük, hogy aki gyűrűvel jön, azt majd bemutathatom, de persze az ajtó végig nyitva lesz és csak nézzük egymást. Suliban, ha nem kaptam ötöst, leszidtak, vagy napokig hozzám se szóltak, egyesnél kivertek, kiabáltak. Nem járhattam sportra(pedig a tesitanárom könyörgött nekik, olyan jó voltam), szerintük a zongora való egy lánynak, így 8 évet kellett járnom. Egyetemre kényszerítették, minden más opció szóba se jöhetett. Nem ment, akkor olyan szakmára, ami nekik tetszett. Azt kötelességtudatból nagy nehezen megcsináltam, még dolgoztam is benne. Ha volt barátnőm még ezek mellett is, az sose felelt meg nekik, a végén elérték, hogy ne akarják kötődni senkihez, de lassan hozzájuk sem kötődtem már. Egyszer egy munkatársam elvitt bulizni, hogy kimozdítson és valami csoda folytán belementem. Ott megismerkedek valakivel, aki kint dolgozott egy gyárban és azt mondta, segít kiintézni, 3 napom van dönteni. Sokat nem gondolkoztam, azóta szabad vagyok. Az elején persze mondták otthon, hogy majd 1 hét, 1 hónap után bőgve megyek haza, nem nekem való, meg se próbáljam, itt a szakmám, abban kell mindenáron dolgozzak, itt a jó magyar földön éhbérért "mer agazdagok lopnak, csalnak, hazudnak" "csak a szegény megy a mennyországba" stb. Évek teltek el, rácáfoltam, szabad vagyok, boldog vagyok, senki nem ugat a dolgaimba. 26 év "pokol" után jómódban, békében.
2021. dec. 30. 11:31
 10/10 A kérdező kommentje:
Sajnalom utolsó, talán az én helyzetem azért jobb ennél.
2021. dec. 30. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!