Mit gondoltok arról,ha valaki megtehetné,hogy elköltözzön a szüleitől,de nem teszi,annak ellenére,hogy állandóan veszekednek?
Egy ismerősöm története.
Már közel 30 éves,az anyjával él.
A sajátjukon kívül még van kiadva nekik egy lakás albérletbe.
Magyarán a gyerek simán elköltözhetne,nem albérletbe kellene laknia.
Ugye nem is lenne baj,ha valaki a szüleivel él,ha jó így nekik,meg jó a viszony.
De itt nem ez van,hanem állandóan vitatkoznak.
Azért ha Németországban normálisan élsz és dolgozol, akkor majd 10 év alatt egy alap tőkét össze tudsz hozni.
KP-ra amúgyis nagyon kevés ember vesz házat. Tudom, itthon a legtöbben félnek a hitelektől, de alapvetően házat és vadonatúj autót az emberek 80%-a hitelre vesz. Így megy a világ. Egyébként meglehet csinálni ha 2 ember egyfelé húz.
Csak példának okáért, én pont azt számolgattam, hogy kb 28 éves koromra lesz majd 9 millió megtakarításom, most ha akkor találkozok egy normális nővel, aki szintén így gondolkodik és neki is lesz pár millió megtakarítása, vagy akár több, mint nekem, akkor máris ellehet gondolkozni egy közös házon, persze egy része hitelből. De inkább ez, mint játszam a menőt egy panelben, aztán ott rohadok meg 50 évesen is.
Egyetértek, énis inkább lakáshitelt fizetek, mint albérletet hamár muszáj. Az legalább az enyém lesz.
Azzal meg egyetértek, hogy kár a külföldi országokat példának hozni. Ott kisebb az aránya a sok gyökér tulajdonosnak, mint idehaza.
Csak ha felveszed a hitelt,akkor mindig rá leszek kényszerülve,hogy dolgozz.
Még ha az albérletet nem tudod fizetni,akkor max hazaköltözöl a szüleidhez.
Persze nem lehet kp-ra venni,csak nagyon nem mindegy,hogy 10 évig vagy 30 évig fizeted a hitelt egy nyamvadt lakásért.
Sokan ezért is laknak inkább a szülőkkel,hogy ne kelljen hitelt felvenniük.
Ha már van egy saját lakásod sokkal könnyebb,mert meg tudsz élni egy átlag fizetésből.
Én erre írtam,hogy a példában felhozott kérdezőt nem értem,hiszen nem kellene albérletbe mennie.
Azért meg nem éri meg egy kibírhatatlan szülővel lakni,hogy még több megtakarításom legyen,annyit nem ér.
Aki viszont nem örököl semmit,annak teljesen mindegy,az élete csak a függőségből fog állni egész életében.
Lol, de úgy nem lehet hozzáállni, hogy jajj, akkor a hitel miatt dolgozni kell. Meg ez a belebuksz az albiba hazaköltözöl. Azt a bebukott hitelnél is megtudod csinálni, szóval 50-50. És inkább bukjak egy hitelbe, mint 50 évesen az albiból haza anyámékhoz :D
A hitelt meg kár kerülgetni. Szerintem szülői segítség nélkül senki nem tud házat venni kp-ra Budapesten és a közelebbi agglomerációjában vagy bármelyik drágább helyen. Még ha valami full elit helyre is jutsz be már suli után és keresel mondjuk 800k-t, ami itthon azért igencsak kiemelkedő, még azzal is rengeteg idő lenne kp-ra házat venni.
Nem csak Bp és a környéke létezik.
Én biztos nem vennék fel ekkora hiteleket,amit csak 20-30 év alatt tudsz kifizetni.
Sajnos a legtöbben nem fokozatokban gondolkodnak,hogy mondjuk először egy garzon,hanem nekik egyből 20-on évesen egy 2 emeletes családi ház kell.
Az a baj,hogy ma már egy garzon is baromi drága,de mondjuk pár éve lehetett venni 6-7 millióért egy garzont,ami mondjuk pár éves külföldi munkával összejöhetett kp-re.
Erre írtam,hogy aki örököl,vesznek neki lakást,azt hatalmas előnnyel indul.
Aki meg nem,annak úgy is mindegy,mert sosem lesz független,mert vagy az anyjáéknál lakik vagy tartozhat egy banknak 30 évig.
Mivel én itt dolgozom és ide köt minden, így nekem ez marad ezért írtam példaként, senki nem írta, hogy kötelező itt lakni.
Az meg, hogy te nem vennél fel a te dolgod, de szerintem nem vagy tisztában az árakkal ezért hiszed azt, hogy meglehet anélkül oldani. Ahogyan a 47-es is írja, a komolyabb városokban 20 millió alatt nem kapsz semmit. Persze, akit nem érdekel a város annak ez nem probléma, de mint írtam, engem minden ide köt, így ez az egy út marad. Így nem fogok pénzt lapátolni valami 30 nm-es patkánylyukba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!