Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen szülők nélkül felnőni?

Milyen szülők nélkül felnőni?

Figyelt kérdés

Osztályunkba jött egy új gyerek, nevelőotthonos és nagyon aranyos viszont látványosan megtört .

Mi akik családba növünk fel, mennyivel vagyunk előnyösebb helyzetben vagy épp mennyivel vagyunk hátrányosabb helyzetben?

Beszélgettem vele egy picit és elmondta hogy most 15 éves de 10 éves kora óta mentálisan készítik fel hogy 18 évesen egyedül kell boldogulnia segítség nélkül.

2021. nov. 8. 17:48
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
39%

Ötös vagyok ismét. Itt egy részlet a nyolcas válaszából:

",ilyen hátrányban van akinek vannak szülei azzal szemben akinek nincs? Hááát.... gondolom szülője válogatja. De ha nem extra szar, agresszív, bántalmazó szülőd van, akkor csak előnyöd van."

Szinte ugyanazt mondta amit én, csak kicsit másképp. Akkor kééérlek, pontozzátok le őt is -.-

Amúgy meg nem, nem kell lepontozni

2021. nov. 8. 22:16
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

"Milyen szülők nélkül felnőni?"

Attól függ, milyenek azok a szülők. Manapság nagyon ritka eset, hogy azért kerül egy gyerek intézetbe, mert mindkét szülője meghalt, és nincs rokona sem, aki magához vegye.

Legtöbb intézetis gyerek borzalmas szociális és érzelmi környezetből lett kimenekítve. Lehet, hogy a szülei alkoholisták, lehet, hogy verték-kínozták-megalázták olyan módszerekkel, amiket mi, szerencsésebb sorsú emberek el se nagyon tudunk képzelni. Lehet, hogy szexuálisan molesztálták, netán megerőszakolták a szülei.

Ezektől a szülőktől megszabadulni felér egy megváltással.

Ugyanakkor, ha összehasonlítom azzal a családdal, amiben én nőttem föl, vagy amiben én vagyok szülő, azt mondom: borzalmas rossz lehet ennek a gyereknek. Valószínűleg töredéke annyi ölelést, simogatást, bújást kapott kicsi korában, mint én vagy az én gyerekeim. Valószínűleg sokkal kevesebb személyre szabott figyelmet, dicséretet, biztatást kapott. Kapott helyette pofont, verést, gúnyolást, megalázást (intézetis társaitól). Ráadásul ahol jó a családi légkör, ott a szülők mellett ott van a többi rokon, akik szintén szeretettel fordulnak feléje: nagybácsik-nagynénik, testvérek és unokatestvérek, és legfőképpen: nagymamák és nagypapák. Ha csak végiggondolom, mennyi közös élményem volt anyai nagyszüleimmel, akik még jó egészségben voltak kisgyerekkoromban! Mennyire éreztem a tőlük áradó szeretet! Ennek a gyereknek valószínűleg ez is kimaradt.

Az meg egy külön probléma, amit az utolsó mondatban írtál, hogy ő 18 éves kora után ki lesz lökve minden anyagi és érzelmi támasz nélkül. Egyrészt a lakáshoz jutás, önálló életkezdés is sokkal-sokkal nehezebb így, másrészt rettentően hiányozni fognak neki a szülei a háttérből. Akikkel le lehet ülni beszélgetni a munkahelyi problémáiról, a szerelmi csalódásairól, vagy arról, hogy érdemes-e abba a lakásvásárlásba beleugornia.

Óriási hátrányból indul ez a gyerek hozzátok képest, kérdező!

2021. nov. 8. 22:28
 13/20 anonim ***** válasza:
88%
Ma már azok is családban élnek, akik "intézetisek", nem?
2021. nov. 8. 22:32
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

13-ra:

Próbálják nevelőszülőknél elhelyezni őket.

Ámde túl kevés a nevelőszülő ahhoz képest, amennyi gyereknek család kéne. Az ALKALMAS nevelőszülő, amelyik valóban őszinte szeretettel fog a lelki sérülésekkel küzdő, szeretetlen környezetből érkezett gyerekkel foglalkozni, még kevesebb.

2021. nov. 8. 22:43
 15/20 anonim ***** válasza:
89%
Gondolhatod menyni minden kimaradt a számára.
2021. nov. 8. 22:49
 16/20 anonim ***** válasza:
52%

Az aki szülök nélkül nő fel megtanul a jéghátán is megélni.Nem nézi tisztelet a kivételnek:(Pénztárcánk a szüleit tudja nem oldja meg hejette senki a gondjait)Hamar az igazi felnött világban találja magát.Amít elér azt a saját erejéből éri el.

Addig míg nem találja meg az igazi társát csak magára számíthat

Talán ami hátrány nehezebben bízik meg az emberekben.Nagyon óvatos.

Sok esetben viszont a szeretet éhsége viszi abba a hejzetbe hogy kihasználják.

2021. nov. 9. 09:24
 17/20 anonim ***** válasza:
82%
"Az aki szülök nélkül nő fel megtanul a jéghátán is megélni" Na ez sem igaz.
2021. nov. 9. 09:31
 18/20 anonim ***** válasza:
37%

17 fejtse ki bővebben

Én igaz úgy gondolom az árár szemben úszni tanul meg

Szerinted ki tutujgatja?

2021. nov. 9. 11:46
 19/20 anonim ***** válasza:
91%

Valószínü hogy a fent válaszolok tudományos alapokra fektetve jobban tudja mint az aki így nött fel magára utalva és önerőből ért el mindent amilye van.

Igen az ilyen ember lehet igazán büszke magára.Attól mert szülök nélkül nő valaki fel egyedül igen is boldogulhat az életben Csak ő tudja magára kel számítson nincs aki ajándékokkal kényezteti különböző jutatásokkal!

2021. nov. 12. 16:54
 20/20 anonim ***** válasza:
80%
Osváth Zsolti jut az eszembe erről, milyen sokra is vitte, mára már jól menő saját étterme is van. Borzasztó nehéz volt neki, és mégis sikerült példamutatóan kihozni a legtöbbet az egészből.
2022. febr. 3. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!