Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők! Hogyan viszonyultok...

Szülők! Hogyan viszonyultok az iskolai zaklatáshoz/bántalmazáshoz?

Figyelt kérdés

A konkrét kérdést kicsit kifejteném és legyetek szívesek ennek alapján válaszolni (két részből áll).

Tehát tegyük fel, hogy a gyerekedet bántják, szekírozzák az iskolában, ami miatt feltűnően maga alatt van. A zaklatás már huzamosabb ideje tart és egyre rosszabb. A gyereketek végül elmondja nektek, hogy mi a probléma. Mit tesztek? Meddig vagytok képesek elmenni?

(Saját sztori: anno engem az egész osztály kiközösített (tíz éves voltam). Egy másik városból költöztünk oda, új voltam az osztályban és félénk. Ezt sajnos egyből kiszúrták, így nem nagyon foglalkoztak velem. Volt egy srác azonban, aki nem bírt magával és folyton piszkált. Amikor elment mellettem a folyosón, akkor ököllel mindig belém ütött. Ez így ment pár hétig, végül szóltam otthon. Anyám rögtön jelezte a problémát az osztályfőnöknek, aki nem nagyon csinált semmit. Azt hiszem a dús gazdag szülőknek szólt, de ennyi, minden maradt a régiben. Végül Anyám megelégelte a dolgokat és beküldte az akkor 13 éves bátyámat a suliba és amikor vége lett a tanításnak, elkapta a gyereket és adott neki egy párat, a földről kellett össze szednie magát... Onnantól kezdve minden jobbra fordult. Senki egy rossz szót nem szólt hozzám és az elkövetkező év a legnagyobb rendben telt. Sajnos azt tapasztalom, hogy sokan nem mernek otthon szólni, mert attól félnek, hogy csak rosszabb lesz. Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam, de azt mondjuk nem az iskolának vagy a srác szüleinek köszönhettem -.-

Viszont ez nem most történt és úgy gondolom, hogy ha ezt a bátyám most tette volna, akkor annak komoly következményei lennének. Biztos nem a zaklatót vennék elő, hanem engem és a családomat.)

Mint szülők mit tennétek most, ha sem az iskola, sem a zaklatók szülei nem hajlandóak lépéseket tenni, hogy megszűnjön a zaklatás? Milyen megoldás jöhetne még szóba?

Vannak olyanok, akik átíratják a gyereket, de szerintem minden osztályban akad ilyen "jómadár" gyerek és nem lehet mindig elmenekülni.

A kérdés másik fele:

Ti mint szülők, mit tennétek, ha kiderülne, hogy a gyereketek zaklatja az egyik iskolai társát vagy benne van egy olyan társaságban, akik csoportban szekíroznak valakit?

Mit tennétek? Mit mondanátok a szülőnek, osztályfőnöknek, ha ezzel keresnének meg benneteket? Milyen szankciókat vezetnétek be?

2021. nov. 6. 11:25
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Én tanárként próbáltam tenni valamit , a vége az lett, hogy mivel az ig.nő az agresszív, feljelentgetős szülő mellé állt, ki kellet lépnem...
2021. nov. 6. 18:48
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
11# jezusom! Orom lehet a tanarszakma!
2021. nov. 6. 19:53
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Sok iskolában máig megmaradtak valahol 50 évvel korábbi rendszerekben, legalábbis sok olyan személy aki tehetne valamit.

Nekünk ilyen téren jó volt, mert igazgató tényleg komolyan vette a dolgokat, igaz ez még 10-15 éve volt, de volt olyan hogy osztálytársam, nem is durván de belerúgott a másik osztálytársamba, szerintem szórakoztak, a lényeg annyi volt, hogy folyosón pont jött igazgató és látta, a srác másnap már nem volt a suli tanulója.

Na így állt a dolgokhoz az az igazgató, de cserébe viszont tényleg nagyon rendben volt ott minden ilyen tekintetben.

2021. nov. 7. 00:08
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

A magyar oktatási rendszer a rettentően érzékenyen kiválogatott, pszichológiai tesztek sokaságának alávetett pedagógusokkal van megáldva. Hát NEM.

Ilyenek miatt nincs sokszor jó megoldás az ilyen konfliktusokra, mert valójában nem tud, vagy nem akar tenni semmit sem a pedagógus. (tisztelet a kivételnek, felfele kerekített 1%)

DE főleg a "rossz" gyerek neveltetésében kell keresni a problémát (emiatt a szüleinek szólni felesleges is, mert mint írta valaki, változás nem lesz). Sokan vszínüleg még ma is úgy nevelik a gyerekeiket, hogy verik, emiatt agresszívek lesznek, de akár taníthatják is őket arra, hogy ilyen az élet, az erősebb nyer...

Egyetemen a kiválasztás úgy zajlik, hogy aki kb. egy szót sem tud szólni ott, ahol az előadási készséget vizsgálják, az is átmegy a szitán. Tehát ne várjuk a pedagógusoktól azt, hogy bármilyen komolyabb lépést tudnak tenni egy ilyen ügyben, vagy hogy helyettünk neveljék a gyerekeinket.

Majd amikor egy sokkal jobb rendszerű kiválogatás lesz a pedagúgusokra...

Továbbá akik nem az elmúlt kb. 20 évben kerültek be a rendszerbe, hanem korábban, azoktól ne várjuk már el, hogy "rendszert váltanak", igen itt a szocializmusra gondolok, ahol még alap volt, hogy a gyereket veri a tanár.

Fejlődő ország vagyunk, ahol az oktatás az egészségüggyel és a nyugdíj kifizetéssel nyomják egymást egymás alá.

Finnországban nem véletlenül komoly a pedagógus szűrés. Miután ilyen terrorizálások után a terrorizált gyerek bement és lelőtt mindenkit aki terrorizálta, majd öngyilkos is lett, elgondolkodtak azon, hogy valami nem stimmel az oktatási rendszerrel.

ÉÉs ez még mind semmi, mert kb. 50-50% a szülői-környezeti neveltetés. Tehát biztosan változtatni kell az oktatásban fellépő ilyesféle esetek kezelésében, ha csak nem működik valamelyik, illetve a szülőknek nagy szerepe van a gyerekek személyiségének, és a későbbi pszichikai tünetek kialakulásában.

Pl. agresszív és kiabálós neveltetés agressziót és kiabálást szül, emberekhez való viszonyulás, egyéb személyiség zavarok, stb.

2021. nov. 7. 00:25
 15/17 anonim ***** válasza:
65%

Az én gyerekemnek kb. 2-szer szóltak be. A szülővel, tanárral beszélés nem használt. Elvittem 7 évesen bokszolni és birkózni. Kb. 10 gyereket gyepált el utána játszi könnyedséggel. Érdekes módon k*ss lett.

Szóval akinek ilyen problémája van, ne jöjjön azzal a süket dumával, hogy nem ez a megoldás. De, igen, ez a megoldás! Inkább kapjon egy pár intőt, de a bullyk megtanulták, hogy vele nem éri meg szórakozni.

2022. máj. 12. 12:47
 16/17 A kérdező kommentje:
#15 egyetertek.
2022. máj. 12. 13:43
 17/17 anonim ***** válasza:
82%

Vajon milyen okból pontozzák le azt, aki tesz vmit a gyerekéért?

Biztos "nem ez a megoldás", ugye? 😀

Azért lesz ennyi gyerek lelki nyomorék, mert szerintetek nem ez a megoldás.

Nézzük levegőnek a zaklatott, ugye? Mégjobban belelovalják magukat a zaklatók, de azért csak nézzük levegőnek :)

2022. máj. 13. 06:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!