Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hatalmas ház eladása, hogy a...

Hatalmas ház eladása, hogy a gyerekednek egyszerűbb legyen a dolga és ne kelljen hitelt vagy albérletet fizetnie vagy nem?

Figyelt kérdés

Van egy házunk vidéken, ami jelenleg ~50 milliót ér. Sorházban élünk és ebből egyet 4 hónapja ennyiért adtak tovább. A miénk pakkra ugyanolyan, csak a miénken szigetelés is van. (Balaton északi parti kis falu)

Itt nincs normális munkalehetőség, de legalább a szomszédos falukban sem. Szeretnénk a párommal egy nagyobb városba költözni. Az a baj, hogy vagy albértletben vagyunk és keveset tudunk félrerakni vagy albérletben vagyunk és valamennyit mégis félre tudunk rakni. Páromnak és nekem is csak érettségi van, mindkettőnk dolgozik, szóval sokat nem tudnánk félrerakni. Én szüleimnél dolgozok a rosszul menő boltjukban, amit bérelnek. Fizetést keveset kapok, mert amit kapnék igazából, abból fizetném az itteni lakbért, ami a rezsi teljes költsége. Nem tudok most félretenni, mert amit kapok, azt eszem/iszom. Párom is a szüleinél lakik egy kicsi házban, keveset tud sajnos félretenni.

Arra gondoltunk, hogy ha eladnánk ezt a házat, akkor abból a szüleimnek is tudnánk találni egy földszintes kis házat, ami elég lenne nekik. Illetve nekünk egy lakást egy nagyobb városban, 2 szobás tökéletes lenne. 23-25 millióért azért már találni rendes kis házat vidéken és kisebb lakást nagyvárosokban is.

Természetesen ezt ők teljesen elutasítják. Szerintük ez fölösleges lenne, nem akarnak elköltözni, maradjunk csak itt náluk, oda szülhetek gyereket, jó hely ez. Csak hogy nem akarok. Olyan helyre akarok költözni, ahol van normális munkalehetőség!!, ahol van KÓRHÁZ....., ahol nem egy túra mondjuk egy deichmannba elmenni.... mert hogy most itt bizony az. Az "autónk" is mindjárt lerobban, nem akarnak benzinnel tankolni, mindig tönkre megy valami rajta. Így mindenhova vonattal vagy busszal járunk. A vonathoz előbb 2 falun át kell buszozni. Mehetsz persze gyalog is.....

Ha nekem lenne gyerekem és egy ekkora rohdt nagy házam lenne(140nm) és el akarna költözni, biztosan eladnám, hogy neki is legyen egy saját helye meg nekem is.

Azt mondták még, hogy ha annyira menni akarunk, menjünk, vehetünk fel hitelt is. Az a baj, hogy ők 25 évesen örököltek és egy percet sem kellett hitellel foglalkozniuk. Mire én fehérváron vagy veszprémben veszek egy 2 szobás lakást, el fog telni 30 év.. Eddig minden barátnőmnek a szülei beleroskadtak a hitelbe. Félek a hiteltől nagyon, párom sincs elragadtatva a hitel gondolatától. Középsulis barátnőméket kitették a házukból, mert a szülei elvesztették az állásukat és nem tudtak fizetni sokáig. Mondjuk ez a korona meg a hitelmoratórium előtt volt... Akkor sem kecsegtető dolog a hitel.

Úgy érzem, hogy nagyon önző módon állnak hozzá a javaslatunkhoz, pedig ez mindenkinek jó lenne.

Ebben a házban 6 hálószoba van, pince, padlás, erkély, konyha, 35nm nappali terasszal. Ebből 2 szobát használunk, a többi szinte csak tároló. A kertet sem használják soha. Ja de nyaranta egyszer kiülnek aztán bejönnek, mert túl meleg van és azt egyikőjük sem szereti. Meg nekem a leveleket össze kell szedni, imádom nagyon ezt a kertet, hatalmas előny a kertes ház. Soha nem játszottam a kertben. Teljesen fölösleges ez a ház nekik. 55 évesek, minek nekik 140nm......? Azt sem lehet mondani, hogy keményen megdolgoztak érte, mert hogy ez örökségből van két oldalról. És még így sem tudtak nekem félretenni 24 év alatt annyit, hogy el tudjak innen menni és elkezdhessem az életem.

Nem hiszem, hogy ÉN gondolkoznék önző módon, szerintem ez így lenne optimális. Igen, tudom, hozzám hasonló korú(24) fiatalok rengetege ölni tudna, hogy egy ilyen házban lakhasson, meg más is felvette a hitelt és fizeti az albérletet vagy a törlesztőrészletet ugye, de légyszíves, tegyétek fel magatoknak a kérdést őszintén... Melyiket választanátok? Albérlet, genyó lakástulajdonosokkal, akik állandóan szidnak téged az albérleted tulajának, hogy hangosak vagytok meg minden és ha ez nem is, de nehezen az albérlet mellett össze tudtok szedni még 2,5 milliót mondjuk 5 év alatt, hogy aztán EGYÁLTALÁN felvehessetek 25 millió hitelt a nyakatokba, amin persze csak a bankok tudnak nyerészkedni....

VAGY a szüleitekkel közösen megbeszélitek, hogy a házatok piaci árából két lakást is tudjatok venni, hogy ne kelljen albérlettel és hitellel foglalkozni?

2021. okt. 30. 20:04
 121/135 anonim ***** válasza:
85%
07.53-as, Te el vagy tévedve, a Te gondolkodásmódod alapján már rég kihalt volna az emberiség, ha csak azok mernének gyermeket vállalni, akik már azonnal lakást is biztosítanak a születendő gyereküknek. Ez irracionális elvárás. Nem szeretnék itt olyan közhelyet felhozni, hogy "teher alatt nő a pálma", de ettől függetlenül van benne igazság. Számos péda mutatja, a búra alatt felnőtt gyerekek kevésbé életképesek. Az arany középút a jó ebben is. Természetesen jó dolog, ha segíteni tudjuk a gyerekeinket ebben-abban, de nagyban erősíti az önbecsülését, ha saját maga is képes egzisztenciát teremteni és ez hosszútávon segíti az érett, egészséges felnőtté válása folyamatát.
2021. nov. 2. 10:38
 122/135 anonim ***** válasza:
78%
Akik lepontozgatnak, adjatok már tanácsot légyszi, hogy csináltátok, hogy garzonja volt a kis lurkóknak mire világra jöttek? Az örökség nem játszik sajnos, szóval egyéb megoldásokra lennék kíváncsi. #120-as számú válaszoló voltam, köszi.
2021. nov. 2. 11:41
 123/135 anonim ***** válasza:
77%
Szros érettségitek van. Menjetek gyárba, meg albérletbe. Menjetek ki külföldre, legalább az önerőérz, amúgy meg be a szüleid feneke alól húzzátok ki a házat. Mit hiszel, mennyit fogsz te annak a gyereknek félre rakni egy érettségivel? Legalább akkor egy normális szakmátok lenne, te jó ég! Örülj, hogy van hol lakni és nem halsz éhen a hatalmas szaktudásoddal meg a kb semmirekellő vőlegényeddel együtt. Még van pofája követelőzni.
2021. nov. 2. 13:39
 124/135 anonim ***** válasza:
82%
Hát mondjuk más fa.szával verni a csalánt örökség címszóval azért elég érdekes. 😅
2021. nov. 2. 14:57
 125/135 anonim ***** válasza:
80%

Én voltam kicsit hasonló helyzetben.

Én már külön a sajátban, idősödő szülők egyedül kettesben falun a két szintes, fatüzeléses, régi nyílászárós, korszerűtlen kertes hodályban.

Testvéremmel szinte könyörögtünk nekik, hogy adják el, annak az árából meg vegyenek a közeli városban ahol mi is élünk, egy lakást.

De nem, mert a kert, meg a megszokás.

Jó. Mi megmondtuk, hogy gyerek meg mink mellett nem tudunk menni kertészkedni meg kerítést festeni stb.

Azóta a kertet felverte a gaz, fűtés meg már lassan csak pár szobában van, elektromos hősugárzóból, mert a fával már nem bírnak. De eladás továbbra se jöhet szóba.

2021. nov. 2. 15:04
 126/135 anonim ***** válasza:
95%

Ezt a "naponta ha 1 vevő betéved" maszlagot már én is hallottam, többször is, aztán mindig kiderült, hogy a boltnak/üzletnek normális, vagy eléggé jó forgalma van, csak a delikvens "ha 1 vevő bejön egy nap" személy nem akart dolgozni, vagy inkább kevesebbet akart dolgozni ugyanannyi pénzért.

Mese habbal, hogy a szüleid 1 boltot egy faluban úgy fenn tudnak tartani, meg téged fizetni, hogy nincs vevő. Ha ez így lenne, már rég csődbe mentek volna. Ugye nem gondoltad komolyan, hogy ezt így bárki is elhiszi minden kétely nélkül?

Süt az írásodból, hogy nem akarsz semmiért sem megdolgozni, inkább azon gondolkodsz, hogy vehesd rá a szüleidet, hogy mindent a segged alá tegyenek. Önző vagy, akit csak a saját egzisztenciája érdekel. Aztán majd gondolom lebabázol, hogy ne kelljen dolgozni. Kb ennyi a sztorid lényege összefoglalva.

Az meg csak hab a (szar)torta tetején, hogy még kb ki is jelented, hogy ha neked ilyen gyereked lenne, te sem akarnál miatta feladni semmit. Ha te nem adnád el a házad, ha a gyereked hisztizne, akkor miért várod el, hogy a szüleid meg eladják azért, mert te hisztizel?

Az 50 millió meg egy szép megálmodott összeg Balaton ide vagy oda. Anyum a mamám házát adta el a faluban a nagyszüleim halála után, itt az osztrák határ 20 percre, a ház viszonylag jó állapotban volt (bár igaz, nem volt kétszintes), és mennyiért lehetett szerinted eladni? Kb 15 millió és vevőt is épp hogy találtunk.

Akkor szerinted ki venne meg (az általad kalkulált) 50 millióért egy házat egy faluban az Isten háta mögött, ahol még munka sincs szinte? Nevetséges, mennyire álomvilágban élsz.

2021. nov. 3. 11:32
 127/135 anonim ***** válasza:
94%
Inkább azért nem támogatták azt a továbbtanulást, mert ők tudják jól, hogy meghaladja a képességeidet.
2021. nov. 3. 12:16
 128/135 anonim válasza:
86%

A kérdező felfogásával nem értek egyet, arról most egy szót sem írnék.

Ahhoz viszont hozzászólnék, hogy az árban igaza lehet.

Megnéztem egy véletlenszerű városka árait, ott minimum 40 millió forintnál indulnak az árak. Ez Köveskál volt, ami azért van egy 5 kilométerre a balatontól.

Az viszont nem derült ki a kérdésből, hogy a házuk most a balatonparton van vagy csak a közelben. Ha a parton van és tényleg 140 négyzetméter, akkor az minimum 60, de akár 70 is lehet, HA tényleg csak a penész a hiba a gépezetben.

Badacsonytomajon egy 140 négyzetméteres 69 millió forint az oldal szerint. Igaz ez város.

Balatonszepezd 55 négyzetméter már 70 milliót ér.

2021. nov. 3. 20:30
 129/135 anonim ***** válasza:
92%
Te most tulajdonképpen azt akarod, hogy a szüleid adják el mindazt, amiért egész életükben megdolgoztak, házat boltot stb., hogy aztán a felét neked adhassák, ők meg (a mai ingatlanárak mellett) vegyenek a maradékből egy lukat valahol. Gusztustalan ez a " mindent elvárok hogy alám legyen tolva, majd beteszem a seggem a készbe oszt' lebabázok hogy dolgozni se kelljen" hozzáállás. Mindenre gyártasz valami kifogást, mindent megvétózol, az egész arra akar kilyukadni, hogy te nem akarsz semmit sem dolgozni/csinálni, csak sajnáltatod magad, meg várod a sült galambot.
2021. nov. 4. 10:30
 130/135 anonim ***** válasza:
88%
129, igen.
2021. nov. 4. 10:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!