Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hatalmas ház eladása, hogy a...

Hatalmas ház eladása, hogy a gyerekednek egyszerűbb legyen a dolga és ne kelljen hitelt vagy albérletet fizetnie vagy nem?

Figyelt kérdés

Van egy házunk vidéken, ami jelenleg ~50 milliót ér. Sorházban élünk és ebből egyet 4 hónapja ennyiért adtak tovább. A miénk pakkra ugyanolyan, csak a miénken szigetelés is van. (Balaton északi parti kis falu)

Itt nincs normális munkalehetőség, de legalább a szomszédos falukban sem. Szeretnénk a párommal egy nagyobb városba költözni. Az a baj, hogy vagy albértletben vagyunk és keveset tudunk félrerakni vagy albérletben vagyunk és valamennyit mégis félre tudunk rakni. Páromnak és nekem is csak érettségi van, mindkettőnk dolgozik, szóval sokat nem tudnánk félrerakni. Én szüleimnél dolgozok a rosszul menő boltjukban, amit bérelnek. Fizetést keveset kapok, mert amit kapnék igazából, abból fizetném az itteni lakbért, ami a rezsi teljes költsége. Nem tudok most félretenni, mert amit kapok, azt eszem/iszom. Párom is a szüleinél lakik egy kicsi házban, keveset tud sajnos félretenni.

Arra gondoltunk, hogy ha eladnánk ezt a házat, akkor abból a szüleimnek is tudnánk találni egy földszintes kis házat, ami elég lenne nekik. Illetve nekünk egy lakást egy nagyobb városban, 2 szobás tökéletes lenne. 23-25 millióért azért már találni rendes kis házat vidéken és kisebb lakást nagyvárosokban is.

Természetesen ezt ők teljesen elutasítják. Szerintük ez fölösleges lenne, nem akarnak elköltözni, maradjunk csak itt náluk, oda szülhetek gyereket, jó hely ez. Csak hogy nem akarok. Olyan helyre akarok költözni, ahol van normális munkalehetőség!!, ahol van KÓRHÁZ....., ahol nem egy túra mondjuk egy deichmannba elmenni.... mert hogy most itt bizony az. Az "autónk" is mindjárt lerobban, nem akarnak benzinnel tankolni, mindig tönkre megy valami rajta. Így mindenhova vonattal vagy busszal járunk. A vonathoz előbb 2 falun át kell buszozni. Mehetsz persze gyalog is.....

Ha nekem lenne gyerekem és egy ekkora rohdt nagy házam lenne(140nm) és el akarna költözni, biztosan eladnám, hogy neki is legyen egy saját helye meg nekem is.

Azt mondták még, hogy ha annyira menni akarunk, menjünk, vehetünk fel hitelt is. Az a baj, hogy ők 25 évesen örököltek és egy percet sem kellett hitellel foglalkozniuk. Mire én fehérváron vagy veszprémben veszek egy 2 szobás lakást, el fog telni 30 év.. Eddig minden barátnőmnek a szülei beleroskadtak a hitelbe. Félek a hiteltől nagyon, párom sincs elragadtatva a hitel gondolatától. Középsulis barátnőméket kitették a házukból, mert a szülei elvesztették az állásukat és nem tudtak fizetni sokáig. Mondjuk ez a korona meg a hitelmoratórium előtt volt... Akkor sem kecsegtető dolog a hitel.

Úgy érzem, hogy nagyon önző módon állnak hozzá a javaslatunkhoz, pedig ez mindenkinek jó lenne.

Ebben a házban 6 hálószoba van, pince, padlás, erkély, konyha, 35nm nappali terasszal. Ebből 2 szobát használunk, a többi szinte csak tároló. A kertet sem használják soha. Ja de nyaranta egyszer kiülnek aztán bejönnek, mert túl meleg van és azt egyikőjük sem szereti. Meg nekem a leveleket össze kell szedni, imádom nagyon ezt a kertet, hatalmas előny a kertes ház. Soha nem játszottam a kertben. Teljesen fölösleges ez a ház nekik. 55 évesek, minek nekik 140nm......? Azt sem lehet mondani, hogy keményen megdolgoztak érte, mert hogy ez örökségből van két oldalról. És még így sem tudtak nekem félretenni 24 év alatt annyit, hogy el tudjak innen menni és elkezdhessem az életem.

Nem hiszem, hogy ÉN gondolkoznék önző módon, szerintem ez így lenne optimális. Igen, tudom, hozzám hasonló korú(24) fiatalok rengetege ölni tudna, hogy egy ilyen házban lakhasson, meg más is felvette a hitelt és fizeti az albérletet vagy a törlesztőrészletet ugye, de légyszíves, tegyétek fel magatoknak a kérdést őszintén... Melyiket választanátok? Albérlet, genyó lakástulajdonosokkal, akik állandóan szidnak téged az albérleted tulajának, hogy hangosak vagytok meg minden és ha ez nem is, de nehezen az albérlet mellett össze tudtok szedni még 2,5 milliót mondjuk 5 év alatt, hogy aztán EGYÁLTALÁN felvehessetek 25 millió hitelt a nyakatokba, amin persze csak a bankok tudnak nyerészkedni....

VAGY a szüleitekkel közösen megbeszélitek, hogy a házatok piaci árából két lakást is tudjatok venni, hogy ne kelljen albérlettel és hitellel foglalkozni?

2021. okt. 30. 20:04
 101/135 anonim ***** válasza:
86%

#99, miért is?

Olvastál valahol olyat, hogy a kérdező láncra lenne verve..?

2021. okt. 31. 10:23
 102/135 anonim ***** válasza:
35%
10.23-as, nem azonos az esélye az önálló életre egy olyan fiatalnak, akit a szülei biztatnak, segítik anyagilag és lelkileg is egy jó szakma kiválasztásában, kitanulásában, mint annak, akit lebeszélnek a szülei a továbbtanulásról, majd beállítanak egy forgalom nélküli bolt kasszájába kosztért, lakhatásért. Nem adnak neki fizetést, mert elvileg nincs is miből. Ezt ha nem is fizikálisan, de képletesen nevezhetjük a "láncraveréssel".
2021. okt. 31. 10:31
 103/135 anonim ***** válasza:
81%
#102, ebben tökéletesen igazad van. De sok-sok év alatt már megtanultam, hogy a másik embert nem tudjuk megváltoztatni. Ebből az következik, hogy nekünk kell változtatni. A kérdező 24 éves, előtte az élet. Még nem késett le semmiről. Akkor sem, ha sok szempontból valóban hátrányosabb helyzetből startol.
2021. okt. 31. 10:35
 104/135 anonim ***** válasza:
94%

Én csak azt nem értem, hogy jön ki a számítás?

Lepukkant ezer éves örökölt ház egy isten háta mögötti faluban, nem biztos hogy ér 50 milliót.

Ha meg ér is mondjuk, annyi pénzből jobb helyen, ahol lenne munka, nem biztos, hogy tud venni kettő beköltözhetőt (esetleg felújítandót, de azt meg ki újítja fel), vagy egy kétgenerációst.

Vesz belőle egy 80-100 nm házat vagy lakást jobb helyen, csak abban meg hogy élnek együtt, sehogy.

Meg ha ott hagyják a falut, miből fog élni apa anya? (Bár most se tudom miből el)

Álomvilág, a realitások teljes figyelmen kívül hagyása, az ingatlan árak totális nem ismerete.

Ahogy sokan írtak, levelező tagozat az egyetemen. Tudod hányan csinálják, gyerek meg rendes munka mellett is???

2021. okt. 31. 10:39
 105/135 anonim ***** válasza:
93%

102-es: ebben részben igazad van, de a kérdező már felnőtt, dönthetett volna úgy régebben is, és akármikor dönthetne úgy most is, hogy ez neki nem felel meg és lép.

De a kérdezőnek megvan a koszt és a kvártély, és ez neki szemmel láthatóan elég ahhoz, hogy ne akarjon kilépni a komfortzónájából. MINDENÉRT mást hibáztat, ócsárolja és lenézi a szüleit, akiknek a jóindulatából van mindene, amije van (akármilyen kevés is ez), és semmilyen olyan megoldást sem hajlandó megfontolni sem, ami a részéről energiabefektetéssel jár.

Szóval én nem sajnálom.

2021. okt. 31. 10:43
 106/135 anonim ***** válasza:
93%

Egy régi, rossz, peneszes, korszerűtlen hàz, egy kietlen faluban mèg a Balatonhoz közel se ér 50 milliót.

140 négyzetméter, főleg ha sorház, az azért nem a kastely kategória.

De gondolom arra se volt esze hogy a jofogáson vagy az ingatlan.com oldalon megnézze mennyi lehet a reális értéke.

Nem annyi, látatlanban mondom.

Annak az árából egy normális helyen kb egy lakást ha veszel.

Ha a szomszéd azt is mondta hogy kapott érte annyit, azt azért nem kell készpénznek venni. Mindneki azt mond amit akar.

2021. okt. 31. 10:45
 107/135 anonim ***** válasza:
93%

Anyukám, lesz mondjuk 50 milliótok.

Bejöttök Veszprémbe pl.

Ennyi pénzből hogy veszel két két lakást vagy egy nagyobb hàzat??

Mondom: sehogy.

2021. okt. 31. 10:56
 108/135 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem se vesznek. A költöztető cégek árlistáját és az ügyvédi költségeket se ártana figyelmen kívül hagyni.
2021. okt. 31. 11:01
 109/135 anonim ***** válasza:
9%

Ahogy így felvázoltad, az alapján a szüleid: életképtelen lúzerek és próbálnak a saját nyomorult szintjükön tartani.

Apád fél a kasszába állni, fél internetezni, a hodály ház nagy része kihasználatlan...

Miért nem akarnak segíteni? Mert elképzelni sem tudják mi meló fenntartani albérletet, majd fizetni egy hitelt, ugyanis nekik az ölükbe hullott örökségként egy vagyon.

Nagyon sajnállak, itt nincs más megoldás, mint otthagyni az az isten háta mögötti boltot, és a pároddal egy közös albérlet egy nagyvárosban.

Hagyd őket a fenébe, csak visszahúznak. Majd ellátják az ölükbe pottyant csodapalotájukat ahogy akarják.

Ne hagyd, hogy zsaroljanak!

2021. okt. 31. 13:21
 110/135 babyboom567 ***** válasza:
81%

Kedves Kérdező!

Én nem olvastam végig a válaszokat.

Először is, én sosem laknék akkora házban,amit nem használunk ki.Ha például mi örököltük volna, akkor már rég 2 kisebbet vettem volna, és az egyiket kiadom ,mire felnő a gyerekem,összegyűlik még 1 lakás ára.

És igen "racionálisan" az lenne (pl nálunk biztos),de rengeteg minden sajnos nem így működik.

Ha a szüleid vállalkozók voltak régóta,tuti nem fognak elmenni alkalmazottnak.

Azt kell megértened, hogy ez az ő életük, az ő pénzük,az ő házuk, az ő lehetőségeik,ezekbe nincs beleszólásod, akkor sem ha neked úgy könnyebb lenne.

Azért nem engedték hogy tanulj(WTF??Milyen szülő csinál ilyet,akinek különben telne rá??), mert itt akarnak tudni maguk mellett,ezt a posvány életet szánják neked is.

Lehet rinyálni, meg siránkozni,meg sajnálni hogy már öreg vagy a tanuláshoz(WTF??24 évesen? 45 éves vagyok,most végeztem el 3 összefüggő tanfolyamot,hogy több lehetőségem legyen vállalkozóként,és tervbe van egy 2 éves tanfolyam is,de arra még gyűjtenem kell).

Mondjuk azért nem hiszen(én is vállalkozó vagyok) ,hogy haldokló üzlet lehet, ha eltart 3 embert,fizetitek a palota rezsijét, az üzlet rezsijét,bérleti díjat, mindenki után járulékot,könyvelőt,stb.

Különben meg simán lehetne ebből élned,simán nagyon komoly jövedelem lehetne belőle,ha digitalizálnátok, és haladnátok a korral. A baj ott van, hogy te nem ezt akarod, de igazából nem tudod mit akarsz.

Szerintem 3 lehetőséged van.

1.Itt maradsz és így éled le az életed,a langyos posványban.

2.Nekiindulsz a nagyvilágnak, és a saját erődből eléred amire képes vagy.

3.Kemény munkával korszerűsíted a vállalkozást, és kihozod ebből a lehetőségeket.

2021. okt. 31. 14:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!