Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők miért nem tudják...

Szülők miért nem tudják elfogadni, hogy nem minden gyerekük lesz sikeres?

Figyelt kérdés

Világéletemben hatalmas elvárásokat támasztottak elém a szüleim, leginkább édesanyám. Valahogy sosem tudták felmérni, hogy milyen szinten vagyok, mik az erősségeim. Erős általános iskola, az egyik legerősebb gimnázium, aztán pislogtak, hogy nem kitűnő a gyerek meg kaptam a letolásokat. Gimi után menjek egyetemre, tanuljak közgazdásznak. Nem érdekelnek a pénzügyek, nem érdekelnek a bankok, a vállalatok, de elvégzem, mert nincs jobb ötletem. Állandóan pislognak meg meglepődnek, mikor arra a kérdésükre, hogy élvezem-e az egyetemet nemleges válasz érkezik. Elmondtam nekik többször, hogy egy cseppet sem érdekel, de megdögleni még nem akarok, valamit muszáj csinálni. Nincs meg a megfelelő hozzáállásom, nincs bennem semmi akarat, kitartás. Tulajdonképpen soha nem lesz belőlem semmi, ezt régebben ők is megmondták meg hogy ilyen barom senkinek nem fog kelleni. Most meg csupa meglepetés számukra az egész szituáció. Hogy nem érdekel semmi és hogy nem élem az életemet. Inkább csak létezem, nagyon minimális szinten. Én úgy gondolom nem szükséges mindenkinek sikeresnek lennie. Kellenek hozzám hasonló barmok is, esetleg ellenpéldának a gyerekek számára. Félreértés ne essék, vannak bennem jó dolgok is, például igen talpraesett és kreatív vagyok, de kamatoztatni nem tudom, mert nincs meg bennem az akarat. Valahogy kiveszett belőlem, anélkül meg nem viszi semmire az ember.

Miért olyan nehéz helyzet ez a szülőknek? Elvégre valamilyen szinten ők is hozzájárultak ehhez.

2021. szept. 30. 10:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
47%

10. Én ezt az egész írást úgy értelmeztem, hogy a kérdező nem igazán volt motivált semmiben soha. Akkor egy ilyen gyerekkel most mit kezdjenek a szülők? Mondják neki, hogy jó ne menj tovább tanulni akkor tengilengizzél mert téged semmi se érdekel?

Nekem már az is gyanús, hogy "erős általános iskola". Egy általános iskolában kb mindenki mindenhol ugyan azt tanulja. Inkább csak a kérdezőt már akkor se érdekelte semmi. Azt meg lássuk be úgy nem lehet élni, hogy "na engem semmi se érdekel úgyhogy nem csinálok semmit". Oké de hogyan tovább? És meg merem kockáztatni, hogy ezt a semmijen nem törődöm életet a szülei nyakán tervezi a kérdező élni.

2021. szept. 30. 13:05
 12/16 A kérdező kommentje:
Nem tervezek a nyakukon élni. Jelenleg is dolgozom egyetem mellett, fizetem a saját tandíjamat.
2021. szept. 30. 13:20
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Mert mindenki azt szeretné hogy a gyereke állja meg a helyét az életben, ne legyen gondja és ennek nagyon fontos része hogy az iskolában jól teljesítsen és magas presztízsű szakmája legyen. Természetesen ez egy álom, hiszen a gyerek hoz magával egy képesség halmazt és habitust, amit nem lehet megerőszakolni, csak elfogadni. Na ez az, amit sajnos sok szülő nem tud megtenni, pedig többre mennének vele. Nekem nagyon pici gyerekem van, már most tréningezem, mert hajlamos vagyok erre én is.

Viszont abban egyet kell értenem az egyik hozzászólóval, hogy nem nagyon írt a kérdező alternatívát. "Nem akarok közgazdász lenni, anya, mert valójában orvos/mérnök/műkörmös/festő/akármi akarok lenni." Lehetséges, hogy könnyebb lenne nekik is elfogadni hogy nem az ideális gyerek akarsz lenni, de van cél az életben.

2021. szept. 30. 13:29
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
12. Hát akkor valami motivációd csak van.
2021. szept. 30. 13:29
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Míg velük élsz addig elkerülhetetlen h beleszoljanak a dolgokba.
2021. szept. 30. 14:04
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Én inkább azért, momdanálak akaratgyengének, mert képtelen vagy megszabadulni a szüleid beteges világnézetétől felnőtt ember létedre. Ha mostantól olyan dolgokra fordítanál több időt, amik amellett, hogy hasznosak, még élvezed is, akkor könnyebben rá tudnál jönni, hogy mit kezdhetnél az életeddel.
2021. szept. 30. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!