Hol a határ, meddig kelll a szülőnek beavatkoznia a gyermek napi dolgaiba?
Egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy a szülő olyan dolgot intéz a gyereke helyett, amit nagyon nem kellene. Itt a gyerekek esetén fiatal egytemista, tehát már érettségizett, gyerekre godnolok.
Szerintem, amikor egy szülő keres facebookcsoportban a gyereknek állást, szakmai gyakorlatot, az gáz (tehát nem a személyes kapcsolatát használja hanem kiírja, amit a gyerek is ki tudna). Nemrég egy futóórás csoportban láttam, hogy a gyerek otthonhagyta az órájának a töltőjét, és és ki tudna segíteni neki. Szerintem ez is az a szint, hogy a gyerek oldja meg magának, mert ha ezekre nem képes, ne járjon egyetemre, ha pedig a szülő nem képes lengedni a gyerekét, az még nagyobb baj.
Sokfélék vagyunk, nem véletlenül tettem fel a kérdést. Vannak gyerekek, akiknek tényleg kell a segítség, és csak lassan önállósulnak, de legtöbb esetben a szülő tehet erről.
Valamiért a szülő nem akarja, hogy a gyereke hibázzon, pedig a hibák azok, amin keresztül fejlődni lehet. Nem lehet elkerülni a hibát így inkább megcsinál mindent a gyerek helyett. Sőt, sok esetben a felnőtt gyereküket kisiskolásként kezelik, és bizony le lehet szoktatni az embereket az önállóságról.
Nekem borzasztó nagy szerencsém volt, ugyanis a szüleim elég jól érezték a határokat, segítettek, foglalkoztak velem, a mai napig szoros a kapcsoltunk, de hagyták, hogy magamnak intézzem az ügyeket, ők csak felügyeltek és szóltak ha valamiből baj lehet. Másokon viszont látom, hogy olyan ügyekbe avatkoznak be, aminek nem lesz jó vége.
#18, ez így van. A módszer nem mindegy. A szülő a felnőtt az ő felelőssége, hogy milyen módon neveli a gyerekét.
Könnyű azt mondani, hogy megcsinálom helyetted, mert fele idő alatt megvan, majd a fejéhez verni, hogy nem vagy önááló.
A szülő fáradt, nem mennek sehová, majd rásütni a gyerekre, hogy lusta nem mozog.
A szülő leülteti a tv, tablet, telefon elé a gyereket, majd azt mondja, hogy állandóan azon lóg.
Ha a szülő bevállalja a koszos konyhát, foglalkozik a gyerekkel, akkor megtanul főzni.
Ha a szülő elnézi, hogy első alkalommal nem lett tökéletes a porszívózás, sőt szerencsétlenkedés lett belőle megtanul porszívózni.
Ha a szülő, fáradtság mellett is sértálni/sportolni viszi a gyerékét, ez lesz a napi rutinja, és igényelni fogja
Ha a szülő beszélget a gyerekkel, közös programok vannak nem olyan fontos az a tablet. Láttam nem egy fiatalt, aki órákat lógott a telefonján, de bizony ha érdekes volt a program, órákig nem is tudta, hogy hol van. Persze az első unalmas percben előkerült.
Mindent a szülő irányít, és ez roppant kemény munka, de ha ezt nem teszi bele, a gyerek magától nem lesz jó. Ahhoz, hogy egy gyerek jó legyen, tenni kell, nem keveset.
A gyerek bezárkózik, nem mesél. Nos, ha minden második mondatánál le van hülyézve, akkor leszokik róla. Igen, ostobaságokat mond, de nem letorkolni kell, hanem türelemmel meghallgatni és alakítani a beszélgetést. Motanában találkoztam pár tizenévessel, akivel sokat foglalkozott a szülő. Nos, elképesztően értelmesek, ha sok ilyen van köztük, akkor nagyon szép jövő vár ránk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!