Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hol a határ, meddig kelll a...

Hol a határ, meddig kelll a szülőnek beavatkoznia a gyermek napi dolgaiba?

Figyelt kérdés

Egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy a szülő olyan dolgot intéz a gyereke helyett, amit nagyon nem kellene. Itt a gyerekek esetén fiatal egytemista, tehát már érettségizett, gyerekre godnolok.

Szerintem, amikor egy szülő keres facebookcsoportban a gyereknek állást, szakmai gyakorlatot, az gáz (tehát nem a személyes kapcsolatát használja hanem kiírja, amit a gyerek is ki tudna). Nemrég egy futóórás csoportban láttam, hogy a gyerek otthonhagyta az órájának a töltőjét, és és ki tudna segíteni neki. Szerintem ez is az a szint, hogy a gyerek oldja meg magának, mert ha ezekre nem képes, ne járjon egyetemre, ha pedig a szülő nem képes lengedni a gyerekét, az még nagyobb baj.

2021. szept. 28. 16:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
98%
Na, az én anyám is ilyen és hiába magyarázom, hogy ez nekem terhes, fittyet hány rá... Anno egy egyetemi Facebookos csoportban is benne volt, ami az én egyetememhez tartozott.
2021. szept. 28. 23:46
 12/19 anonim ***** válasza:
84%
Én már nem csodálkozom semmin. Sokszor a gyerek esküvőjét is a szülő intéző, de olyan szinten hogy konkrétan bent ül a jegyzőkönyv felvételekor is a fiatalok mellett, és még az időpontot is ő intézi el telefonon.. Majd 30 éves emberek sok esetben.. Ilyenkor elgondolkozok, hogy majd a gyertyát is tartja a nász éjszakán?
2021. szept. 29. 03:34
 13/19 anonim ***** válasza:
32%
Az megvan hogy a "gyerek " sokszor kiakad ha a szülő nem hajlandó erre?
2021. szept. 29. 09:33
 14/19 anonim ***** válasza:
96%

Hát akadjon. 🤷‍♂️

2021. szept. 29. 10:32
 15/19 anonim ***** válasza:
41%
Én is így vagyok ezzel, de hallottam már párszor milyen "szemét" a szülő ha elvárja hogy maga intézzen bármit is a tizennyolc-húsz éves nagy ló..
2021. szept. 29. 10:46
 16/19 anonim ***** válasza:
63%
Hát az a szülő, aki ennyitől "összeomlik" és azonnal behódol az óriáscsecsemőjének, az meg is érdemli. Na de hát nyilván nem véletlen jutottak idáig, hanem anyuci egész addig is folyamatosan a babucikája személyi szolgája volt.
2021. szept. 29. 11:22
 17/19 A kérdező kommentje:

Sokfélék vagyunk, nem véletlenül tettem fel a kérdést. Vannak gyerekek, akiknek tényleg kell a segítség, és csak lassan önállósulnak, de legtöbb esetben a szülő tehet erről.

Valamiért a szülő nem akarja, hogy a gyereke hibázzon, pedig a hibák azok, amin keresztül fejlődni lehet. Nem lehet elkerülni a hibát így inkább megcsinál mindent a gyerek helyett. Sőt, sok esetben a felnőtt gyereküket kisiskolásként kezelik, és bizony le lehet szoktatni az embereket az önállóságról.

Nekem borzasztó nagy szerencsém volt, ugyanis a szüleim elég jól érezték a határokat, segítettek, foglalkoztak velem, a mai napig szoros a kapcsoltunk, de hagyták, hogy magamnak intézzem az ügyeket, ők csak felügyeltek és szóltak ha valamiből baj lehet. Másokon viszont látom, hogy olyan ügyekbe avatkoznak be, aminek nem lesz jó vége.

2021. szept. 29. 12:19
 18/19 anonim ***** válasza:
41%
Ezen az oldalon mindig mindenről a szülő tehet. Ha megcsinálja ezeket a dolgokat szar szülő, ha nem csinálja meg szar szülő. Ha rákészteti a gyereket hogy intézze a dolgait szar szülő, de ha nem akkor is szar szülő....
2021. szept. 29. 12:46
 19/19 A kérdező kommentje:

#18, ez így van. A módszer nem mindegy. A szülő a felnőtt az ő felelőssége, hogy milyen módon neveli a gyerekét.

Könnyű azt mondani, hogy megcsinálom helyetted, mert fele idő alatt megvan, majd a fejéhez verni, hogy nem vagy önááló.

A szülő fáradt, nem mennek sehová, majd rásütni a gyerekre, hogy lusta nem mozog.

A szülő leülteti a tv, tablet, telefon elé a gyereket, majd azt mondja, hogy állandóan azon lóg.

Ha a szülő bevállalja a koszos konyhát, foglalkozik a gyerekkel, akkor megtanul főzni.

Ha a szülő elnézi, hogy első alkalommal nem lett tökéletes a porszívózás, sőt szerencsétlenkedés lett belőle megtanul porszívózni.

Ha a szülő, fáradtság mellett is sértálni/sportolni viszi a gyerékét, ez lesz a napi rutinja, és igényelni fogja

Ha a szülő beszélget a gyerekkel, közös programok vannak nem olyan fontos az a tablet. Láttam nem egy fiatalt, aki órákat lógott a telefonján, de bizony ha érdekes volt a program, órákig nem is tudta, hogy hol van. Persze az első unalmas percben előkerült.

Mindent a szülő irányít, és ez roppant kemény munka, de ha ezt nem teszi bele, a gyerek magától nem lesz jó. Ahhoz, hogy egy gyerek jó legyen, tenni kell, nem keveset.

A gyerek bezárkózik, nem mesél. Nos, ha minden második mondatánál le van hülyézve, akkor leszokik róla. Igen, ostobaságokat mond, de nem letorkolni kell, hanem türelemmel meghallgatni és alakítani a beszélgetést. Motanában találkoztam pár tizenévessel, akivel sokat foglalkozott a szülő. Nos, elképesztően értelmesek, ha sok ilyen van köztük, akkor nagyon szép jövő vár ránk.

2021. szept. 29. 15:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!