Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hol a határ, meddig kelll a...

Hol a határ, meddig kelll a szülőnek beavatkoznia a gyermek napi dolgaiba?

Figyelt kérdés

Egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy a szülő olyan dolgot intéz a gyereke helyett, amit nagyon nem kellene. Itt a gyerekek esetén fiatal egytemista, tehát már érettségizett, gyerekre godnolok.

Szerintem, amikor egy szülő keres facebookcsoportban a gyereknek állást, szakmai gyakorlatot, az gáz (tehát nem a személyes kapcsolatát használja hanem kiírja, amit a gyerek is ki tudna). Nemrég egy futóórás csoportban láttam, hogy a gyerek otthonhagyta az órájának a töltőjét, és és ki tudna segíteni neki. Szerintem ez is az a szint, hogy a gyerek oldja meg magának, mert ha ezekre nem képes, ne járjon egyetemre, ha pedig a szülő nem képes lengedni a gyerekét, az még nagyobb baj.

2021. szept. 28. 16:32
A kérdező szavazást indított:
Ez szerintem is gáz
Ha a gyerek kéri, akkor lehet segíteni, de a szülő magától ilyen szinten ne kezdjen intézkedni
Ez teljesen normális, ha a szülő akar, segítsen akár így is
91 szavazat
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
87%
Az a rész kimaradt, hogy ez csak a szülőre és a gyerekére tartozik, ha nekik így jó akkor így jó, kívülállónak semmi köze hozzá.
2021. szept. 28. 16:36
 2/19 A kérdező kommentje:
#1, kérdés, hogy a gyereknek ez így jó-e. Én biztos nem alkalmaznék olyat, aminek az anyja keres facebbokon állást.
2021. szept. 28. 16:39
 3/19 anonim ***** válasza:
75%
Kérdés hogy a gyerek hajlandó-e bármit intézni magának....
2021. szept. 28. 17:35
 4/19 anonim ***** válasza:
91%
1es ez csak egy bizonyos pontig igaz. A munkahelyem foglalkoztat gyakornokokat, 20-23 éves "felnőttekről" van szó. Elképesztő, hogy némelyik milyen életképtelen. És ez rám is tartozik, mert nekem csinálnak plusz munkát. K_rvára fárasztó, hogy mindent ezerszer el kell mondani, folyamatosan a nyomukban kell lenni, hogy valami kész legyen. Én adminisztrációval foglalkozom, tehát ilyen triviális dolgokra kell gondolni, mint írd alá, töltsd ki, hozz be x papírt, vidd be a suliba y papírt. És nem megy. De a kollégák is egyfolytában ki vannak akadva tőlük, mert sajnos a szakmai dolgokhoz is ez a hozzáállás, hogy "hát én nem tudom, na nem baj, majd a hülye dolgozó megcsinálja".
2021. szept. 28. 17:49
 5/19 anonim ***** válasza:
91%

Hát épp ez az. Nem kell megcsinálni helyette, és akkor kénytelen lesz elintézni magának (legalábbis a legfontosabb, kötelező dolgokat). Ez lenne a lényeg, hogy rászoktassuk.

A gyerek a legritkább esetben ismeri fel vagy ismeri be, hogy nem jó neki, hogy mindent megcsinálnak helyette. Mert kényelmes, és ennélfogva jónak tűnik. Csak közben ahogy nő fel, valahogy egyre bénábbnak és nyomibbnak érzi magát, hogy ő még mindig nem tudja, mit hogy kéne, mikor mások már rég egyedül intézik. És mivel bénának érzi magát, még kevésbé mer egyedül nekifogni a dolgoknak, nehogy beégjen. Ez az életképtelenségre nevelés ördögi köre. Persze aki szeretne egy 35 évesen is 12 éves szintjén lévő, szerencsétlen sorsú kis pátyolgatnivalót magának, aki örökké hozzá van kötve, annak biztos tök jó.

Szerintem mindig lehet segíteni, ha a gyerek igényli, de a segítség nem azt kéne hogy jelentse, hogy helyette megcsináljuk. Hanem mondjuk az álláskeresős példában javasoljuk a gyereknek, hogy melyik csoportba írjon. Fogalmazza meg ő, és ha nem szerencsés a fogalmazás, akkor kijavítjuk, megmagyarázva, hogy miért jobb így a szöveg. És ő posztolja ki a saját nevében.

2021. szept. 28. 18:04
 6/19 anonim ***** válasza:
84%
Én azt tapasztalom, hogy egyre több tizenéves gyerek képtelen egyedül közlekedni, mert mindenhova kocsival hurcolják a szülei. Mindig az jut eszembe, hogy majd a munkahelyre is anyuka fuvarozza vajon.
2021. szept. 28. 18:18
 7/19 anonim ***** válasza:
98%

A szülőnek meg kell tanítania a gyereknek az önállóságot - persze lépésekben és segítséggel. Sajnos sok anya nem bízik a saját gyereke képességében és ezért intéz mindent helyette: ennek következménye, hogy a gyerek nem tanul.

Páromnak még az órarendjét is felírta az anyja és követte, ellenőrizte - egyetemit! Párom ezt már végképp nem bírta és muszáj volt kiíratkoznia az egyetemről, mert egyszerűen az őrületbe kergette az anyja. Inkább elment dolgozni és elkölözött, amilyen gyorsan csak lehet.

2021. szept. 28. 18:35
 8/19 anonim ***** válasza:
97%

Ha a gyerek elég önálló, akkor a szülő a feje tetejére is állhat ezekkel a próbálkozásaival.

Én se felügyelem a szülőm úgymond beavatkozási kísérleteit, hanem arra megyek, hogy kevés felületet találjon erre a szórakozására.

2021. szept. 28. 18:48
 9/19 anonim ***** válasza:
42%
Az sem normális, amikor egy frissen nagykorú(18-19) gyerek semmit se tud hogy hogyan kell intézni, mert a szülő annyit se képes segíteni, hogy miért, hova kell mennie(pl új TAJ kártya). Mert "nagykorú", oldja meg, a szülőt nem érdekli.
2021. szept. 28. 18:53
 10/19 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem meg az a nem normális hogy egyből szarszülőzve van aki minimális önállóságot vár el. Hol kell intézni? Neten minden szart megtalálnak, csak ezt nem?
2021. szept. 28. 20:45
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!