Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért olyan fontos, hogy 16...

Miért olyan fontos, hogy 16 évesen kezdjenek dolgozni a diákok?

Figyelt kérdés
Nem jövök gazdag családból, de nem szorulok rá az 500ftos órabérre. Minden nyaramat tanulással töltöttem. A szüleim, főként az egyik, nagyon ellene volt ennek. Miért lenne az hasznosabb, hogy a nyaramat egy gyárban iratok tologatásával töltöm, mint az, hogy megtanulok egy nyelvet?

2021. szept. 16. 22:29
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
95%
Én például soha nem tanultam nyáron. Volt 9,5 hónapom az iskolára, azt végig tanultam, a nyaramat nem adtam. Volt mikor elmentem dolgozni, nem gyárba. Vendéglátásba és ott gyakorolhattam a nyelvet. Csak lestem mikor friss középfokú német nyelvvizsgával nem értettem a 80 éves német papa milyen péksütit kér. Mert az iskolàban cd-n hallott hallás gyakorlatnak köze nem volt ahhoz amit a tájszólásos papa odanyögött reggel 7 kor. Ráadásul kerestem egy rakás pénzt, mert nem fizetik olyan rosszul a diákokat. És ez a pénz tisztán az enyém volt, nem volt kiadásom pl rezsi, számlák, a szüleim nem vették el, arra költöttem amire akartam. Telefon, ruhák stb… meg lett egy pici gyakorlatom az életben és azt tudtam, hogy mihez nem akarok majd kezdeni. Szóval mindenképp hasznos. Más társaság, más mentalitás, olyan dolgokkal találkozol amivel az iskolában nem. Nem biztos, hogy fenékig tejföl, de mindenképp tapasztalat.
2021. szept. 16. 22:56
 12/38 anonim ***** válasza:
74%

Nem tudtam, hogy 15 evvel ezelott vagyunk, amikor gyaron kivul mashol nem is volt diakmunka, na meg a 300-500 forintos oraber 🤣

Ti hol eltek?

2021. szept. 16. 22:56
 13/38 anonim ***** válasza:
35%

Kereken 20 évvel ezelőtt diákmunkáztam 500as órabérért.

Ma inkabb 1500-2000 korul van az. Szep summat lehet osszeszedni.

Ezt a 'megtanulok egy nyelvet egy nyár alatt' dolgot te se gondoltad komolyan, ugye?

20 db szót megtanulni jó móka, de ez nem egy nyelv.

2021. szept. 16. 23:00
 14/38 A kérdező kommentje:
Végül az egyetem után elmentem a gyárba, 2018-ban kerestem minimálbért, úgy emlékszem, hogy nettó 580ft volt de plusz mínusz max.100ft. Vidéken volt, a konkrét várost nem írom le ide.
2021. szept. 16. 23:00
 15/38 A kérdező kommentje:
Azóta már rájöttem, hogy milyen munka való nekem, ahol tudom hasznosítani a tudásomat, és ennek 8-10szeresét keresem, úgyhogy megérte tanulni. De ne akadjunk le a részleteken!
2021. szept. 16. 23:02
 16/38 anonim ***** válasza:
94%

Mondjuk én egyetem alatt dolgoztam gyárban nyári munkaként, de nem éreztem sem gáznak, sem megalázónak. Nem esett le az ujjamról a gyűrű.

16 évesen is dolgoztam, saját akaratból, és baromi boldog voltam, hogy saját pénzem van, amit arra költök, amire akarok. Mindig be tudtam úgy osztani a nyarakat, hogy jusson nyaralás, pihenés is a munka mellé.

És bár kamaszként nyilván random diákmunkáim voltak, semmi szakmai, de sokat tanultam belőlük, emberi kommunikációról, munkahelyi dinamikáról. Hogy nem lehet mindenkivel jóban lenni; hogy a tekintélytisztelet mellett is vissza lehet szólni a főnöknek, ha idióta; hogy miképp álljak ki magamért; vagy épp hogy mit jelent vállalni a felelősséget a döntéseimért.

A random raktári papírtologatástól a bolti eladáson át a gyerekfelvigyázásig mindenből tanultam valamit az évek alatt.

2021. szept. 16. 23:04
 17/38 anonim ***** válasza:
22%
13 és majd felébredsz. Diplomás szoftvermérnökként 2950 forint az órabérem egy év tapasztalattal. Nehogy már valaki komolyan vegye amit írsz...
2021. szept. 16. 23:05
 18/38 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem azért hozzàk fel a szüleid, mint írtad is, hogy nem gazdag családból származol. Írod, hogy használt ruháid voltak. Ez az én szemembe már már szegénység. Ha akkor pl elmész minden nyáron csak 1 hónapot dolgozni, akkor pl iskolára be is vásárolhattál volna magadnak. Új ruhákat, cipőt, táskát. Akkor ezt legalább nem a szüleidnek kellett volna, esetleg marad 1-2 havi bérletre. Érted már? Eltartottak mert szeretnek, de lehet ők csak azt láttàk te 2,5 hónapig lazulsz, míg más diák dolgozott. Lehet többet kellett vállalniuk, hogy mindened meglegyen és szerették volna ha picit besegítesz. Tegyük fel, hogy 500 ft-os órabérben kerestél volna 20 nap alatt 80 ezret. Az pont 80 ezerrel több mint amikor otthon nyelvet tanulok címen pihiztél. De ha már nem vagy diák akkor kár ezen rágódni. Elmúlt.
2021. szept. 16. 23:08
 19/38 A kérdező kommentje:

Nem lazultam és nem 20 szót tanultam meg! Minden nap reggel 8tól este 8ig tanultam! Ebéd szünetet tartottam. Hétvégén is.

Az iskolakezdésre a munkahely adott külön pénzt, abból voltak a tanszerek.

Volt pénzük, olyan átlagosan, de nem akartak elkényeztetni.

2021. szept. 16. 23:13
 20/38 anonim ***** válasza:
87%

17es: a vizvezetekszerelő barátom meg kb 20 ezres órabérért dolgozik.

A betanított segédje 3000 Ftos órabérért.

2021. szept. 16. 23:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!