Melyik utat válasszam?
18 éves srác vagyok, aki most fog menni egyetemre. Bár felvettek ugye, de nagyon sokszor megfordult bennem az, hogy elhúzok külföldre, s minden nélkül megpróbálok boldogulni valahogy.
Ennek oka az, hogy nagyon szar családból jövök, úgy értem nagyon rossz a szüleimmel való viszony. Annyi a lényeg, hogy nagyon nem olyan gyerek lettem, amilyet a szülők akartak, gondolok itt arra, hogy nem lettem annyira okos, nem azt sportoltam, amit ők akartak, ők megterveztek egy gyereket maguknak, s én pont ennek az ellenkezőjére sikerültem, amit a szülők nagyon nehezen dolgoztak fel.
Főleg az anyámmal van a gond, aki egy szó szerinti lelki gyilkos, aki a saját lelki nyomorát vetíti ki más emberekre, de olyan szinten, hogy az élettársa is megmondta, hogy egy gyilkos.
Apámhoz nem mehettem soha, 3. éve már nagyon olyan a viszony, hogy ünnepekkor 1-1 hívás vagy szülinapkor, de nem tartjuk nagyon a kapcsolatot, neki ott az új családja, gyerekek stb, sose én voltam a prioritás, úgy hogy annyi lehetőségem lenne, hogy megfogom a sátorfámat, s elmegyek innen.
18 év után már kicsit elég volt abból, hogy én nálam laksz cimszó alatt nekem mindig meg van mondva, hogy hogyan éljek, mit csináljak, miért vagyok szar.
Ha elmegyek egyetemre, akkor nagy valószínűséggel többre viszem, csak éppen lelkileg kikészülök, pesti vagyok, az egyetem is itt van ugye...
Nem tudom mit csináljak, de mostmár lépnem kell, azzal, hogy egy nyarat végigdolgozok sajnos még így sincs annyim, hogy magamat tartsam el.
Minden tanácsot elfogadok.
Külföldön nyelvtudás kell. Ha nincs akkor alja munkával tudod magad felküzdeni. Ezekre számítani kell. Magyar papírokat sz@rba e nézik külföldön. Ha tapasztalatod van azt többre értékelik. Külföldi tanulás esetleg?
Nézd meg mik a lehetőségek, hanyatló nyugaton vannak ingyenes képzések szép számmal. Külföld felé tolnálak mindenképpen. Nem csak azért mert én is külföldön élek, hanem mert ha más nem tényleg távol leszel az általad mérgezőnek titulált családodtól (ez mi nem tudjuk kívülről megítélni), és ha külföldi papírod lesz azt jobban elfogadják. Rengetegszer szembesültem azzal hogy meg se nézték a pályázatomat, nálam jóval gyengébb kvalitású embert választottak, és rákérdeztem a HR nél hogy nyilván elfogadom de annyit segítsenek már hogy mi volt a baj mit tudnék máshogy csinálni és mivel javíthatnék a pályázati anyagomon. Sokszor megkaptam hogy ne haragudjak de Magyarországnak nagyon nincs jó híre, nem engem akar minősíteni mert engem nem ismer nyilván és az a helyzet hogy mivel helyi tapasztalatom nem volt, és magyar voltam így kapásból kiszórtak. Hiába az a híre a magyaroknak hogy akik jók azok jól dolgoznak, megbízhatóak, jól terhelhetőek... stb, de azt ki kell fogni, 21 -re pedig egy ismeretlen magyarral nem húzhatnak lapot. Úgy hogy annyiszor megszívtam. Alja munkára mehettem volna, de nem az volt a baj vele hogy kemény hanem hogy abból a családomat nem tudom eltartani. Márpedig az fontos. Úgy hogy egy véletlen ismeretségnek köszönhetem az állásomat a szakmámban. Azóta hogy külföldön élek pedig már engem keresnek meg állásokkal, mert kinti tapasztalatom van amit értékelnek és látják hogy beváltam.
Szóval gáz de ez van. Ha eleve külföldön tanulsz, eleve külföldön vagy gyakornok akkor ezekkel neked nem kell megküzdeni eleve. Nyilván szakma függő nagyon és ország is...
Ha tudsz németül Bécsben ingyenes a felsőoktatás pl. Szép, nyugodt város. Nem a buliajiról híres. Jelentősen magasabb nívóról indulhatsz ha Osztrák papírod lesz.
Alternatívaként lehet dolgoznod 1-2 évet szállodában külföldön akárhol, aztán tanulsz tovább. Kis vidéki fogadókban... Persze a Covid miatt most érdekes lesz, de ezt nyilván a munkáltatók is figyelik. És ha lehet mindig legyen B terv vagy menekülő útvonal. Magyarokat magyar kamu cégek szeretik átverni külföldi munkával. Szóval célszerűbb közvetlenül a munkáltatóval tárgyalni.
Hajrá fel a fejjel előre....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!