Melyik utat válasszam?

Figyelt kérdés

18 éves srác vagyok, aki most fog menni egyetemre. Bár felvettek ugye, de nagyon sokszor megfordult bennem az, hogy elhúzok külföldre, s minden nélkül megpróbálok boldogulni valahogy.

Ennek oka az, hogy nagyon szar családból jövök, úgy értem nagyon rossz a szüleimmel való viszony. Annyi a lényeg, hogy nagyon nem olyan gyerek lettem, amilyet a szülők akartak, gondolok itt arra, hogy nem lettem annyira okos, nem azt sportoltam, amit ők akartak, ők megterveztek egy gyereket maguknak, s én pont ennek az ellenkezőjére sikerültem, amit a szülők nagyon nehezen dolgoztak fel.

Főleg az anyámmal van a gond, aki egy szó szerinti lelki gyilkos, aki a saját lelki nyomorát vetíti ki más emberekre, de olyan szinten, hogy az élettársa is megmondta, hogy egy gyilkos.

Apámhoz nem mehettem soha, 3. éve már nagyon olyan a viszony, hogy ünnepekkor 1-1 hívás vagy szülinapkor, de nem tartjuk nagyon a kapcsolatot, neki ott az új családja, gyerekek stb, sose én voltam a prioritás, úgy hogy annyi lehetőségem lenne, hogy megfogom a sátorfámat, s elmegyek innen.

18 év után már kicsit elég volt abból, hogy én nálam laksz cimszó alatt nekem mindig meg van mondva, hogy hogyan éljek, mit csináljak, miért vagyok szar.

Ha elmegyek egyetemre, akkor nagy valószínűséggel többre viszem, csak éppen lelkileg kikészülök, pesti vagyok, az egyetem is itt van ugye...

Nem tudom mit csináljak, de mostmár lépnem kell, azzal, hogy egy nyarat végigdolgozok sajnos még így sincs annyim, hogy magamat tartsam el.

Minden tanácsot elfogadok.

2021. aug. 29. 12:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
98%
Hat, anno a jelentkezesnel nem volt opció, hogy videki egyetemre menj koliba? En lehet azt csinalnam, hogy felevkor atjelentkeznek videkre es akkor távol is leszel tőlük, es egyetemre is tudsz járni.
2021. aug. 29. 12:54
 2/11 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy túl jó ahhoz mindkét szülő jövedelme, hogy kolit kapjak vidéken. Így is csomó ismerősöm nem is kapott, akik máshova mentek. Testvérem sincs, mett ha lenne az is pontot jelentene...
2021. aug. 29. 13:00
 3/11 anonim ***** válasza:
97%

Az reális hogy ki tudsz menni? Vannak kapcsolataid? Bár vannak alkalmi munkák külföldre de az tényleg olyan hogy pár hónapig tart, rossz a szállás és nem sok pénzt takarítasz meg vele.

Ha külföldre akarsz költözni akkor menj először egyetemre. Végezd el és közben tanuld meg az idegen nyelvet is. Utána meg persze lehet hogy jobb itthon szerezni vmi munkát és utána pattani.

Az nem gáz hogy budapesten laksz. Ha nagyon nem bírod akkor itt is vannak magánkolik. 40000 per hónapért mondjuk.

Az első félévben lehet hogy betudsz jelentkezni egy egyetemi koliba és utána mehet a magán koli. Az egyetemet végezheted nappalin is vagy levelezőn. A levelezőnél tudsz mellette dolgozni. 25 éves korod alatt passzív félévben is vállalhatsz diákmunkát.

Ha nappalin maradsz akkor ha jól tanulsz akkor kaphatsz ösztöndíjat is.

It az óbudai egyetemen 5 hónapra hírdetnek ki és 10000-66000 forint között kaphatsz ösztöndíjat havonta. Ha a hökbe is belépsz azzal is kapsz plusz pénzt. Az egyetemen demonstrátori munkát is tudsz vállalni havi 40-60 ezer ft-ért.

Ha minden törik akkor akár felvehetsz diákhitelt is.

Ja igen és még létezik olyan opció is hogy duális képzésre jelentkezel alapból. Így a nyarakon is szerzel tapasztalatot nagy multis cégeknél mint pl. siemens és kereshetsz pénzt is vele.

Bizonyos bankoknál kedvezőbben bankolhatsz ha diákszámlát nyitsz (erste, otp).

Nagyon sok opciód van hogy lepattanj otthonról csak ügyesnek kell lenni.

2021. aug. 29. 13:02
 4/11 anonim ***** válasza:
97%

3-as vagyok: ja hozzáteszem hogy láttam hogy pl. a Meki is akar mostmár kedvezni a diákdolgozóinak.

Tényleg sok opciód van szóval ne lankadjon a kedved

2021. aug. 29. 13:05
 5/11 anonim ***** válasza:
74%
Dolgozni, levelezőn tanulni, különköltözni. A külföld 18 évesen tök egyedül, élettapasztalat nélkül több kárt okozhat, mint hasznot.
2021. aug. 29. 13:13
 6/11 anonim ***** válasza:
83%
Munkatapasztalat nélkül nemigen fogsz kinn boldogulni, pláne jó nyelvtudás hiányában. Közel 1 millióval kellene indulnod, hogy míg melót nem kapsz, el tudd tartani magad, ágyat tudj bérelni. Nem hiszem, hogy ha "nem túl okosnak" nevezed saját magad is magadat, akkor kinn hirtelen megokosodnál, és talpraesetten el tudnál intézni mindent a semmiből.
2021. aug. 29. 13:24
 7/11 anonim ***** válasza:
67%
Nagyszülők vannak? Idősek, esetleg betegek? Jelentsd be az ő címükre magadat, aztán kész. Csomoan csinálják ezt...
2021. aug. 29. 17:06
 8/11 anonim ***** válasza:
Külföldön is elhet szerintem boldogulni ha talpraesett vki
2021. aug. 29. 17:51
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Legnagyobb súly egy gyermek vállán, a szülők még nem élt élete... Tudom miről beszélsz, teljesen aterzem. Remélem ettől függetlenül tudod, hogy értékes ember vagy, és nem a családod akarata szabja meg a szemelyiseged, jövőd. Sok sikert!
2021. aug. 29. 18:08
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek olyat, aki 7 évig németben dolgozott. Ezalatt összegyüjtött elég pénzt házra és egy új audira. Most jól keres kapcsolat tartoként a nyelvtudása miatt.

És vagyok én, aki egy diplomával nem tud elhelyezkedni mert nincs se tapasztalatom, se tudásom.

Szerintem próbálkozz külföldön.

2021. aug. 30. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!