Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szüleim egész életükben rossz...

Szüleim egész életükben rossz döntéseket hoztak?

Figyelt kérdés

Egész életemben azt láttam, hogy a kortársaim szülei nagybetővel ÉLNEK. Utaznak, szórakoznak, vállalkoznak, kockáztatnak, és minőségi időt tölt együtt a család.

Az én szüleim nem vállaltak kockázatot, egész nap bagóért roboltak, mindig csak azt mondták hogy "majd jobb lesz", persze rosszabb lett. Más szülei összegyűjtöttek egy ingatlant a csemetéjüknek, az én szüleim televásárolták a lakást olcsó csecse-becsékkel, szedett-vedett bútorokkal, aztán 2 évente rájöttek, hogy az egész egy sz*r, teljes újraterevezés! Mindent elajándékoztak, és újra berendezték a lakást szedett-vedett túlzsúfolt cuccokkal. Abnormálisan sok pénzt költöttek könyvekre, mondván: "ők felsőbbrendűbb értelmiségiek". Nah, azóta az összes könyv a papírgyűjtőben végezte.

Mindig mindenből az olcsót vettük, aztán garantáltan rövid úton tönkrement, így mindig meg kellett venni utána a minőségit. Így jóval többet költöttünk a haszontalan tárgyakra, mint bármelyik tudatos vásárló.

Persze ilyen mentalitás mellett 0 Ft-tal indultam el ottonról, és azóta is azért dolgozok, hogy legalább egy kis lakás összekaparjak. A kortársaim nagy részének tettek lakást a feneke alá, de nem azért mert annyira gazdagok lettek volna a szüleik, csak élelmesebbek voltak, okosan gazdálkodtak, nem vettek minden nap valami hülyeséget impuzusból. A szüleim közel 30 évig voltak házasok, apám halála után 2 évbe telt, mire eltüntettem a családi házból az összes lomot. Több száz kilót adtam el az első szabad hétvégéimen, aztán belefáradtam, a végén már hulladéktelepre vittem a zsákokat, mert már nem volt energiám egyesével meghirdetni az olcsó vackokat. Egyetlen egy tárgyat sem találtam a hagyatékban, ami egy picit is értékes vagy valaha drága lett volna, nem is volt értük a lomolás során sem.

Én reagálom túl a dolgot szerintetek?

2021. aug. 9. 19:56
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Any most egy kis lakásban él lomok nélkül. Sikerült meggyőznöm apám halála után hogy nincs értelme olcsó tárgyakat halmozni
2021. aug. 9. 21:01
 12/23 A kérdező kommentje:
Itt Somogyban nem könnyű az élet. De nyilván máshol sem
2021. aug. 9. 21:03
 13/23 Katona Dius ***** válasza:
86%

Én is, férjem is ugyanilyen családból származunk. Én egyáltalán nem bánom, hogy nem tettek semmit a fenekem alá, párom egy kicsit.

Mi saját erőnkből kűzdünk meg mindenért, annyi, hogy mi nem szórjuk el a pénzt haszontalan dolgokra. Nem mondom, hogy nem szoktunk mi is olcsó dolgokat venni, mert szoktunk. De ha úgy látjuk, hogy valamiből jobban megéri a drágább, minőségibbet venni, akkor inkább összehúzzuk kicsit a gatyamadzagot és megvesszük azt.

2021. aug. 9. 21:03
 14/23 anonim ***** válasza:
83%

Mi sem kaptunk a szüleinktől semmit. A magunk erejéből vettünk házat, kocsit, szerveztünk esküvőt stb. De mi soha nem is vártuk el, hogy segítsenek mert tudjuk, hogy nincsenek olyan anyagi körülményeik.

Szerintem örülj annak, hogy tisztességesen felneveltek és ne legyél hálátlan. Hidd el van, akinek sokkal rosszabb gyerekkora volt.

2021. aug. 9. 21:08
 15/23 A kérdező kommentje:
Sajnos a házunk nem ért sokat, lepukkant szegény környéken laktunk, kb tanya árban ment el. Nagyon sokat kellett gyűjteni még egy pici garzon 1 szobás lakásra, hogy anyámnak legyen hol élnie.
2021. aug. 9. 21:18
 16/23 A kérdező kommentje:

Tudom hogy van akinek rosszabb a gyerekkora.

De elég rossz amikor lelkileg is abuzálnak és még anyagilag is mindent elcsesznek. Legalább csak az egyik lett volna.

Elmenekültem az ország másik végébe, most Heves megyében lakom, nem akarok emlékezni a multamra… :(

2021. aug. 9. 21:22
 17/23 anonim ***** válasza:
97%
Ne hibáztasd a szüleidet. Ők nyilván mindent elhittek, sőt szó szerint vettek az aktuális kormánypropagandától. Annak idején valóban voltak emberek, akik hittek a szocializmus megvalósíthatóságában, hittek abban, hogy az erkölcsös élet meghozza azt a jólétet, amit nem "harácsolással" teremt meg az ember. Az én szüleim is ilyenek voltak. Amikor a '80-as évek közepén magánvállalkozásba is kezdtem, akkor éreztem, hogy az apán lekicsinyellte a dolgot és nem is értette. Hogy valaki tudományos fokozattal, doktori címmel olyanba kezdjen, amihez szinte semmi egyetemi szintű tudás nem kell és ezzel mégis napi négy órában ötször annyit keressen, mint amennyit állami állásában kap napi 8órára, ez bizony számára szinte felfoghatatlan volt és talán a világszemléletét is megrázta kissé. Nagyon sok ember volt úgy, hogy észre sem vette, hogy a létező szocializmus beszorította egy szűk karámba, ahonnan kitörni nagy merészség volt. És ez nem ilyen vagy olyan döntés kérdése volt, hanem annak felismerése, hogy az emberi képességek kibontakoztatását gátló politika eleve bukásra ítéli önmagát. És egyben persze merész hit a saját képességekben, abban, hogy a feletteseink nem okosabbak nálunk és semmit sem tudnak nálunk jobban. Persze mindez konfliktusokat is rejt magában, ellenérzéseket a többiek felől, esetenként gáncsoskodást. De végül is az ember akkor tud előre menni, ha tesz valamit, még ha az aktuális helyzetben az szokatlan, sőt pimasz és veszélyes fricska is a hatalom és a hatalmat gyakorlók felé.
2021. aug. 9. 21:32
 18/23 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem értékeld át a dolgokat a fejedben, mert az a baj, hogy te meg vagy róla győződve, hogy a szüleid elherdálták a pénzt, pedig a valóság inkább az, hogy egyszerűen csak szegények voltatok mindig is. Csak mert voltak lim-lomok, az még nem azt jelenti, hogy ha azokat ne vették volna meg, neked most lenne lakásod. Látod, hogy anyukádnak is alig lehetett kihozni egy lakást a ház árából, annyira nem ért semmit.

Úgy gondolj magadra, hogy szegény családból jössz, szegény környezetből, a környék is értéktelen ingatlanok szempontjából, ezért felesleges összehasonlítni magatokat a gazdag ismerősökkel.

2021. aug. 9. 21:35
 19/23 anonim ***** válasza:
82%
igen rossz döntéseket hoztak. Pont. Te hozz jobb döntéseket. Kezdd azzal, hogy felnőtt emberként nem őket okolod a saját életedért, meg a pénzügyi helyzetedért.
2021. aug. 9. 21:36
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
Ha nekik így jo akkor nem kell belekötni.
2021. aug. 10. 03:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!