Mit tudnék tenni Apámmal?
Együtt élek Apámmal (26/N), most jelenleg Ő tart el, de ebbe hosszú lenne bele menni, hogy miért, a lényeg, hogy ez átmeneti állapot, betegség miatt van.
Mindig jó Apa volt, megtett a gyermekeiért mindent, tényleg, mindig elsők voltunk neki. Viszont:
már elég idős, 70 éves. Jól tartja magát, egyedül csinál mindent, viszont vannak dolgok, amiket nekem kell megcsinálnom, és nem működik a kommunikáció.
Mondok példákat:
Minden reggel teát kell készítenem neki. Ha nem készítek, akkor képes nem inni. Ha elfogyott napközben a tea, nem szól, hogy kislányom, kérlek csinálj, mert innék, hanem inkább céloz rá, hogy: hogy kell teát csinálni? Elfogyott, csinálok magamnak. Tehát mindig oda kell erre figyelnem.
Ugyanez van a vitaminokkal. Ha nem készítem elé, mert véletlen elfelejtem, nem szól nekem, hanem akkor nem szedi be.
A vacsorát is én készítem neki minden egyes nap. Amikor beoltottak covid ellen, iszonyatosan belázasodtam és legyengültem, így kénytelen volt magának csinálni vacsorát. Az első, amit mondott, hogy hát ő ezt hosszútávon biztos nem csinálná így, és lázasan kénytelen voltam felkelni és segíteni neki vacsorát csinálni.
Ha nem csinálok minden nap akkor akár képes szinte semmit sem enni. HIÁBA beszéltem vele, hogy ez a fajta kommunikáció így nem jó, nem érti meg. Kezdek rámenni. Egész nap az van a fejemben, hogy mikor mit kell kitennem, megcsinálnom neki.
Ha pl. nem mosogatok el este, mert másnap reggel szeretnék, akkor ő ezt úgy értelmezi, hogy neki kell és nekiáll, hiába mondom, hogy majd reggel megcsinálom. Korlátozva érzem magamat, mert minden "időhöz" van kötve, és muszáj mindenre figyelnem.
Az egész életem mások ápolásával ment el, már két családtag is volt, akit én ápoltam (gyerekként édesanyámnak a hányását takarítottam mert alkoholista volt, aztán pedig a beteg nagymamámat, akit etetni kellett, stb.)
És sajnos én is beteg vagyok, mindemellett ezt csinálom.
Mi adhat erőt? Minden nap sírok, kiülök a kertbe, és nézek magam elé. Egész nap ott ülök és sírok. Vannak testvéreim de őket nem érdekli ez az egész, itthagyták Apát.
Begyepesedett,ellustult.
Le kéne valahogy kötni őt,mondjuk kertészkedéssel.
Sajnos nem tudsz tenni semmit. Ő tart el, tehát az van, amit ő akar. Leléphetsz, mint a tesóid, de akkor nem tart el senki.
Ő 70 évesen már nem fog megváltozni. Erre ne várj.
Írd egy listát, hogy mikor mit kell csinálni, és akkor biztosan nem felejtesz el semmit. Jobbat nem tudok mondani. :(
(By the way: valamit tenned kellene, hogy ne ő tartson el, mert 70 év már sok és ő sem fog örökké élni. Utána mit fogsz csinálni?)
Itt veled van a probléma! Depresszió? Első körben ha az ő pénzéből élsz, akkor ne okozzon gondot megcsinálni a teáját. Én is mindig megcsináltam a családomnak, pedig nem ők tartottak el.
De ennél fontosabb: mért ne mosogathatna el alkalmanként ő, ha te éppen nem akarsz? Miért értelmezed azt, hogy ő elkezdi, úgy, hogy azonnal ki kell venned a kezéből a munkát? Hát hagyjad, hadd csinálja! Nem csinálná, ha nem akarná! Nem kell lázasan vacsorát adnod neki, majd megoldja! Ugye jársz pszichológushoz?!
Szerintem is írj listát és írj üzeneteket apudnak. Pl ha ott van a mosatlan, akkor takard le egy konyharuhával és egy papírt tegyél rá, amire rá van írva, hogy "majd holnap elmosogatok" vagy ilyemsi.
De 70 évesen ha nincs egyéb baja, akkor el tud mosogatni ha akar. Legalább lefoglalja valamivel magát. Nem kell mindent kivenni a kezéből - kivéve ha demens vagy egyéb betegsége van. Ha pedig betegsége van, akkor fizess szociális munkást/gondozót - több alapítvány is van, olyan 2-3 e havonta és heti 2-3szor ránézne apádra, kitakarítana a konyhában, mosdóban és beszélgetne apáddal - csak jó gondozót/munkást kell kifogni és akkor apád is lehet örülne a kis társaságnak. Ne félj segítséget kérni!
Mindig legyen otthon szalámi,lekár, virsli, kenyér vagy ilyen szárazétel (pl keksz, nápolyi...), plusz fagyasztóban pl fagyasztott nudli/szilvásgombóc,riprop vagy rántott hús- amiket pikkpakk össze tudsz dobni ha gyorsan kell vacsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!