Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan kezeljem ezt? Mit...

Hogyan kezeljem ezt? Mit mondjak/csináljak?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az a helyzet, hogy kb 2 éve vannak emésztési problémáim, de egy éve lett komolyabb a helyzet. Úgy érzem, hogy magamra vagyok hagyva. Anyukám nagyon elbagatellizálja az egészet, ha próbálok erről beszélni, akkor rögtön ideges lesz, és mindig ellenzi, hogy orvoshoz forduljak. Néhány vizsgálaton túl vagyok, de közel sem mindenen, az eddigi leletek negatívak, de a tüneteim nem múlnak, és már nagyon megkeserítik a mindennapokat. Folyamatosan fel vagyok fúvódva, nagyon nyálkás székletem van ősz óta, voltam férges (amikor a saját szemével látta, komolyan vette, és sikerült feliratni gyógyszert). Suliba járok, és borzasztó a komfortérzetem, olyan a hasam mint egy 6 hónapos terhesnek, folyamatosan feszül, fáj, jönne ki a levegő. A székelési szokásaim teljesen felborultak. Megkértem, hogy vegyen nekem probiotikumot, azt szedtem, a zsebpénzemből vettem degasint, most azt is szedem. El vagyok keseredve, hogy nem múlik el, Anya látta rajtam délután, kérdezte hogy mi a baj. Nem akartam neki megmondani, mert tudtam, hogy veszekedés lesz, de addig kérdezgetett amíg meg nem mondtam, hogy még mindig a puffadás. Erre jött a szokásos, hogy "fejezzem be, belelovalom magam, másnak sokkal rosszabb, van aki kemoterápián van" stb, mire mondtam hogy direkt ezért nem akartam válaszolni, mert nem vesz komolyan. És akkor elkezdtünk vitatkozni, közben mondtam egy olyat, hogy ő ezzel egyáltalán nem foglalkozik, erre totál elborult az agya és nekem rontott, tudtam, hogy még akar ütni, vagy megtépni a hajam, direkt védekeztem, mire még agresszívabb lett és meg is ütött többször. Utána pedig idegesen kiabálva sírt, hogy ő fizeti nekem a probiotikumot, ő fizette ki a laktóz/glutén/Chron teszteket, és ne merjem azt mondani, hogy nem foglalkozik vele. Ilyenkor mindig félelmet kelt, fenyeget, ellentmondást nem tűrő. Hálás vagyok ezekért, tudom, hogy sokaknál nem ez a természetes, viszont ő nem látja azt, hogy az emésztési problémáim kivizsgálandóak lennének. Én tudom, hogy ezek valaminek a tünetei, és utána szeretnék járni, mert nem múlnak el, de ő úgy tekint rájuk, hogy ezek vannak és kész, kicsit kellemetlenek. Nem ez az első eset, hogy megütött, sokszor előfordult már. De 19 éves vagyok, és tudom, hogy ez nincs rendjén. Tisztelettudó vagyok és mindig a tudtára adom, hogy mennyire szeretem. Egyébként ő is, nagyon jó a kapcsolatunk, de ilyenkor kételkedem abban, hogy egy anyának így kéne kezelnie a dolgokat. Nem azt kérdezi, hogy miért érzem azt, hogy nem foglalkozik az emésztési bajaimmal, és hogy miért mondom ezt, mitől érezném magam máshogy, hanem nekem ront és fizikailag vezeti le rajtam a dühét. Ha legközelebb beszélünk, mit mondjak neki? Hogy miért nincs rendben az, hogy 19 éves létemre megüt? Hogyan érveljek? Iszonyatosan bánt az egész. Hozzáteszem, hogy apukámmal sz*r a kapcsolatom, meg amúgy vele mindenkinek. Plusz nem minden betegségemet kezeli így, például az asztmámmal meg a többivel sokat foglalkozik, visz kontrollra, stb.

2021. máj. 18. 18:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
96%
Ne mentegesd ez akkor sem normalis. Az egeszsegugyi gondokkal bajlodo gyereket nem megverni kene hanem tamogatni
2021. máj. 18. 18:56
 12/22 anonim ***** válasza:
72%

Én megértem, hogy jól esne a lelki támogatása, és semmiképp sem kellene hagynod, hogy megüssön. DE. 19 éves vagy, gondolom nem soká fejezed be a sulit, oda mész ahova akarsz továbbtanulni, vagy elmehetsz bármelyik nagyszülőhöz stb. Nem kell anyád szoknyája mellett ülnöd ám. Arról nem is beszélve, itt a nyári szünet. Mehetsz dolgozni, akár magán orvost is fizethetsz. Anyádnak semmi köze hozzá, hogy hova mész, mennyit fizetsz, mennyit keresel, hova foglalsz időpontot.

Az élet kegyetlen, de túl kell élni. Nem azt mondom, hogy bármi normális is van anyád viselkedésében, de magadtól is megkell már tudnod ezeket oldani, ha nincs kire számítani, akkor nincs. Másoknak is sikerült már.

2021. máj. 18. 18:57
 13/22 anonim ***** válasza:
65%

Én az emésztési gondokhoz tudok hozzászólni. Nekem is ugyanilyen tüneteim voltak/vannak, kb 18 éves koromtól, akkor egész enyhén, de egyre rosszabb lett. Voltam glutén, laktós teszten, negatív. Elmentem egy ételintolerancia tesztre, az alap huszonpár féle ételre, pozitívat mutatott mégis tehéntejre, tojásra, enyhén élesztőre. Külön csináltattam tejfehérje allergia, és tojásallergia tesztet, mindkettő pozitív lett. Azóta kerülöm ezeket, kellett idő, pár hónap mire rendbe jött az emésztésem. Szóval lehet a laktózra negatív, de a tejfehérje lehet pozitív, ami rosszabb.

Esetleg önként próbálj tejmentesen étkezni, hátha jobb lesz. De teljesen kerüld, ha jobb lesz, akkor tudod hogy az miatt van. De tojásra ia kipróbálhatod, az ia durva emésztési problémákra képes.

2021. máj. 18. 19:13
 14/22 A kérdező kommentje:
Intolerancia tesztet végeztünk pár évvel ezelőtt, azt a típust, ami rengeteg féle allergiát vizsgál. A tojás és az élesztő értéke lett nagyon magas, tojást egyáltalán nem is eszem. Azért nagyon köszi!
2021. máj. 18. 19:18
 15/22 anonim ***** válasza:
7%
Figyu, szerintem fele ennyi hisztivel lehet, hogy fele ennyi tüneted lenne. Egy csomó vizsgálatra elvitt, fizette, minden negatív, de te csak fröcsögsz. Elhiszem, hogy utálod, de felnőtt vagy, összepaskolsz, elmész, ennyi. Te ezt nem akarod, hergeled magad. A tüneteid simán eredhetnek a stresszből, pláne, mert úgy tűnik, semmi szervi bajt nem találnak.
2021. máj. 18. 19:22
 16/22 anonim ***** válasza:

Szia!

Először is: részvétem a betegség és anyukád miatt is! Teljesen átérzem, nekem is sok ételallergiám van, legerősebben az élesztő.

És bár anyám engem is sok betegség során támogatott, mikor kezdtek ételallergiák előjönni, valamiért megkattant, és velem is üvöltözött, hogy erről ne beszéljek, csak beképzelem, aztán meg a következő fázis az volt, hogy mit foglalkozok ezzel, akkor egyszerűen ne egyem, amitől bajom van, de őt ne fárasszam ezzel, és minek járkálok el orvoshoz, nem ér semmit.

Mondjuk én szerencsére már akkor bőven felnőtt voltam, nem laktam vele, és intéztem magamnak mindent, ezzel a magatartással pusztán annyit ért el, hogy egyre kevesebb mindent mondtam el neki, és nehezményezte, hogy végül már nem kerestem olyan sűrűn, mint előtte.

Ne mentegesd anyukád viselkedését, akármennyire nehéz is neki, az nem mentség. Neki épp, hogy támogatnia kéne téged, nem még jobban beléd rúgnia.

A betegséget illetően pedig nagyon fontos lenne, hogy megpróbálj kikísérletezni egy új étrendet, és rendbe tedd fokozatosan a bélflórádat! A probio ennek fontos része, de diéta nélkül nem elég.

Ha gondolod, írj rám nyugodtan élesztő allergia ügyben, nekem már van sok receptem, mondok tippeket szívesen. :)

2021. máj. 18. 19:25
 17/22 anonim ***** válasza:
Azt irod evekkel ezelott. Ezek egyik pillanatrol a masikra kialakulnak. Elmesz szepen megegyszer azokra a vizsgalatokra, es jobban odafigyelni az etelek hatuljara irt osszetevokre.
2021. máj. 18. 19:29
 18/22 anonim ***** válasza:
0%

az eddigi leletek negatívak

fizette ki a laktóz/glutén/Chron teszteket

itt az ideje más irányba keresgélni.

2021. máj. 18. 19:35
 19/22 A kérdező kommentje:
Utolsó, milyen más irányra gondolsz?
2021. máj. 18. 19:38
 20/22 anonim ***** válasza:
54%
Pszichológusra. Jó eséllyel azért negatív minden, mert jó eséllyel pszichoszomatikus tüneteid vannak.
2021. máj. 18. 20:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.