Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A helyemben a család házát...

A helyemben a család házát újítgatnátok, vagy saját ingatlanra tennétek félre?

Figyelt kérdés

Szolnokon van egy családi házunk, amiben apukám él egyedül. Testvérem nincs, anyukám meghalt 10+ éve és ez amolyan generációs ház, még nagypapám építette. Apukámé lett aki szintén egyke volt, ő a felét anyukámra íratta így az a fele most az enyém. Elég jó helyen van, 800 nm-es telken beépített tetőteres, 4 háló+1 nappalis, tippre talán 120-140 nm-es ház a város belterületén a belvároshoz közel. Őszintén fogalmam sincs mennyit ér, de már Szolnokon is a 4 szobás újépítésű lakások vannak 30 millió körül.

Én Pesten élek, bő 400 ezer körül keresek, amiből évi 2 milliót teszek félre. Sajnos apukám 66 éves és kemény alkoholista, némileg túlsúlyos. Én kívánom, hogy még éljen 20 évet, de az életmódját elnézve erre nem látok sok esélyt. Viszonylag jó nyugdíja van (220 ezer vidéken, saját ingatlan mellett), ő is mérnök volt, fejben azután csúszott le, hogy anyum meghalt. De erre sem ácsingózom, hogy meghaljon (jóban vagyunk, nem az az agresszív alkoholista, hanem az a csendes magába forduló). Anyagi szempontból kérdezem, hogy szerintetek amit félreteszek pénzt magamnak tegyem el inkább és gyűjtsek saját ingatlanra majd Pesten ahol most az életemet elképzelem, vagy az otthoni házat újítgassam belőle? Mert végülis lehetne arra is költeni, bár nem ott élek, de az enyém is és úgy illene, hogy az ingatlanját karbantartja az ember. Ha vette sem csak az árára nyögi ki a pénzt, hanem a karbantartására, felújítására is, vagy ha nem tudja akkor az jel hogy túl nagy ingatlanja van. Apának pénze lenne rá, csak leszarja, nem sok kedve van és sajnos az utóbbi 10 évben semmi nem lett a házra költve, de azért ne egy romhalmazt képzeljetek el, nagy bajai még nincsenek.

28/F

2021. ápr. 24. 12:05
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarok köсsög lenni, de amíg él apád, addig csak annyit költenék a házra, amennyit muszáj.

Majd ha megörökölted, akkor újítsd fel.

2021. ápr. 24. 12:59
 12/30 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Hát Pesten 100 milliós házat nem tudnék még venni egy darabig valószínűleg, de amúgy én jól ellennék majd egyszer lakásban is, kivéve ha 1-nél több gyerekem lesz. Szolnokon ennyiben jó, hogy az ingatlanárak fele-harmada a pesti áraknak és nem is a világ végén van a város, de persze érzékelem a különbséget Pest és Szolnok között.

1-5. Most egy 4-5 milliót rá lehetne költeni. Belül festés, betonburkolat cseréje az udvaron és a ház előtt. Ezen kívül még biztos sok kényelmi vagy értéknövelő beruházás létezik, de most csak a viszonylag alap dolgokra gondoltam.

2. A fele ház az enyém. Ezt azért írom, mert a másik felét pedig nem hinném, hogy valaki megvenné tőle. Úgy tudom a résztulajdonoknak egyáltalán nincsen piaca. Ráadásul mondom elég jó nyugdíja van helyi viszonylatban (vagy ahhoz képest mennyit költ), abból ha 60-80 ezret költ már piára már sokat mondtam nagyon. A nyugdíj pedig jön élete végéig, pénzre nem hiszem hogy szorulna apa.

3. 80% hogy Pesten szeretnék élni, vagy legalábbis most fiatalon ezt élvezem jobban. Szolnok ezért 20%, mert ott mondjuk nem 100 millióba kerül egy jobb ház, mint Pesten, hanem csak mondjuk 40 millióba. Most egyedül vagyok, nem érdekel a dolog, de ha lenne 2-3 gyerekem, akkor talán elgondolkodnék rajta. (+Sok régi, gyerekkori ismerősöm is itt él.)

Sajnos már beszéltünk róla és ő szeret itt lakni, nem adná el. Tudod ő is itt nőtt fel, itt élt egész életében, még az ő apja építette, stb-stb. Emiatt pont nem haragszom rá.

2021. ápr. 24. 12:59
 13/30 anonim ***** válasza:
27%

"2. A fele ház az enyém. Ezt azért írom, mert a másik felét pedig nem hinném, hogy valaki megvenné tőle. Úgy tudom a résztulajdonoknak egyáltalán nincsen piaca. Ráadásul mondom elég jó nyugdíja van helyi viszonylatban (vagy ahhoz képest mennyit költ), abból ha 60-80 ezret költ már piára már sokat mondtam nagyon. A nyugdíj pedig jön élete végéig, pénzre nem hiszem hogy szorulna apa."

De, simán megvehetik. Te, mint résztulajdonos elővételi joggal élhetsz ugyan, de ha apad neked 15 milláért kínálja fel, aztan a Józsinak meg eladja 5ert, akkor így jártál. Onnantól a Jozsi és te vagytok a tulajok, te vásárolhatod ki őt, vagy ő téged.

2021. ápr. 24. 13:02
 14/30 anonim ***** válasza:
81%
Ha hajlasz afelé, hogy megtartsd a házrészedet, akkor kérd meg apádat, hogy ajándékozza neked a saját részét úgy, hogy a ház felére haszonélvezeti kap. Akkor megterheli nem tudja a házat, és ha még is nősül, a haszonélvezeti nem lehet örökölni, tehát az özvegy kirakható. Az ajándékozás gyerek részére illetékmentes. Pár tízezres ügyvédi és bejegyzési költség van. Cserébe te karban tartanád a házat. Így ha eljön az ideje, eldöntheted, hogy odaköltözöl e vagy eladod.
2021. ápr. 24. 13:08
 15/30 anonim ***** válasza:
6%

14!

Nem vagyok alkesz és mindenem, ami az enyém a gyerekemé lesz, de ha ilyennel állna elém, a budos életben nem kívánnám látni többé és megoldanám, hogy ne legyen soha az életben az övé semmi, ami az enyém

2021. ápr. 24. 13:09
 16/30 anonim ***** válasza:
84%

"2. A fele ház az enyém. Ezt azért írom, mert a másik felét pedig nem hinném, hogy valaki megvenné tőle. Úgy tudom a résztulajdonoknak egyáltalán nincsen piaca. Ráadásul mondom elég jó nyugdíja van helyi viszonylatban (vagy ahhoz képest mennyit költ), abból ha 60-80 ezret költ már piára már sokat mondtam nagyon. A nyugdíj pedig jön élete végéig, pénzre nem hiszem hogy szorulna apa."

Egyrészt sokan megvesznek fele házat is, mert akkor már valami értékálló vagyonuk van, föleg, ha rá lehet beszélni apádat, hogy kedvezö áron adja el.

Másrészt apád nyugdíja sem feltétlen lesz neki elég, akár oda is adhatja nagy részét valakinek, aki átveri valamivel, vetetnek vele valamit túlárazva, vagy papíron felvetetnek vele kölcsönt, amit törlesztenie kell.

Harmadszor - ahogy már valaki írta - megnösülhet, akkor halála után ugyan a ház másik fele is a tiéd lesz, de az özvegynek élete végéi tartó haszonélvezeti joga lesz, és te még csak a lábbad sem teheted be az ingatlalba, hanem egyezik bele, hiába vagy tulajdonos.

Negyedszer apád köthet eltartási szerzödést valakivel, akkor a fele ház az illetöé lesz.

Föleg úgy, hogy apád alkoholista, sok mindenre rá lehet venni, amit ma még nem tenne meg, mert azért az agya is egyre inkább le fog épülni.

2021. ápr. 24. 13:13
 17/30 anonim ***** válasza:
30%
Az apja mernok volt. Attol mert alkoholista meg nem hulye.
2021. ápr. 24. 13:19
 18/30 anonim ***** válasza:
35%
6-os! NEM tudja eladni az apja a kérdező aláírása nélkül.
2021. ápr. 24. 13:24
 19/30 anonim ***** válasza:
87%
Sajátra.
 20/30 anonim ***** válasza:
71%

18!

Dehogynem . A saját részét bármikor, simán.

1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!