Mit lehet tenni, ha a szülő ennyire szigorú alkoholfogyasztással kapcsolatban?
Alkérdés: hogy éljem túl ezt a gerinctelenséget?
Sokat győzködtem magamat ennek a kiírására, de végül rájöttem, ezt egyedül nem lehet feldolgozni.
Ott kezdődik hogy 2017-ben, 19 évesen amikor elkerültem egyetemre, vettem egy liter 20%-os Becherovkát 2 ezer forintért (7 helyett). És ezt hazavittem, és egy ünnepi ebédkor odavittem nekik hogy megkínáljam őket (6-an voltunk). Erre a gesztusra csúnya csönd lett és néma undor, és természetesen senki nem kért, csak forgatták az üveget és nem értették, hogy egy 19 éves lánynak minek ilyen.
Kövi: most, azaz 2021 márciusában megint volt anyám a lakásban ahol egyetem alatt szoktam, és nem tudta túltenni magát azon, hogy volt egy felespohár a konyhaszekrényben. Amikor hazamentünk, arról faggatott, hogy MIT iszok abból? Vizet?! Spoiler, semmit, 2017-ben vettem a pohárszettet, és azt hittem baj nem lehet, ha a szekrényben van. Faggatott arról is, hogy mit töltök otthon abba mikor egyedül vagyok, és nem hiszi el hogy semmit, ugyanis nemigen iszok, nincs is bele "töltelékem", csak megvettem 4 éve a poharat, nem tudom mit kellett volna vele tenni. Plusz, visszakanyarodott a 2017 karácsonyi (és azóta is egyetlen) esetre amikor valami szeszes volt nálam, és mindig nem értik, hogy mertem akkor alkoholt venni. És faggat, azóta ittam-e bármit is. Mondtam hogy nem, amire csak a szemét forgatja és nem hiszi el, tovább faggat.
Most vagyok 22 éves (csak mert biztos érdekli a népet).
Alkérdés 2: miért engem piszkál egy üresen álló felespohár miatt, ki mondta hogy ha az az embernek van, akkor használva is van? Bezzeg az ő 50 fokos házipálinkájuk nem baj otthon (mondjuk dísznek van, de akkor is).
Mit lehet tenni?
2 dolgot.
1, tiszteletben tartod, hogy ők valamiért így gondolkodnak és játszódik tovább, hogy te nem iszol egy kortyot se. Ebbe a változtatba ellenben nem fér bele semmilyen ital, röviditalos pohár és a tudat is ott van, hogy hazudsz a szüleidnek.
2. Felvállalod előttük, hogy mint minden más ember néha te is iszol alkoholt, használnám a hozzászoktatod őket a gondolathoz kifejezést, de inkább neked kell hozzaszoknod, hogy ők soha nem fogják elfogadni, ha szerencséd van idővel talán megtűrni. Ebben a változatban igazad mondasz nekik, a kérdés csupán annyi, hogy neked az őszinteség megéri-e a folyamatos balhét.
Jó megoldás nincs, kisebbik rossz van. Nem jó a gondolkodásunk, de megvaltoztatni Bem fogod tudni őket.
"Anyu! Van itthon feles poharam, igen. Nem szoktam szeszes italt inni. De ha innék sem lenne hozzá közöd, mivel 22 éves vagyok. Értem, hogy aggódsz értem, de ezzel a viselkedéssel, hogy folyamatosan gyanúsítgatsz, csak az ellenkező hatást fogod elérni. Szállj le a témáról!"
A lényeg: semmi köze hozzá, hogy iszol-e vagy sem. A hülyeség volt az 19 évesen hazavinni egy üveg vodkát, mikor senki sem iszik. Gondolom örültél, hogy akciós volt és menőnek tűnt, de hát most már mindegy, a lényeg, hogy felnőtt vagy, semmi közük a szokásaidhoz.
Szimplán érdekli hogy mit iszol. Ebben a korban csinálnak fura dolgokat a fiatalok, de anyukád ezt komolyan veszi.
Nem tudom neked minek az ital, meg a poharak, ha amúgy nem iszol. Aha, ez olyan menő, ettől érzed magadat felnőttnek. Nincs ezzel baj.
Egy utazás kapcsán is ennyi idős koromban csináltak a barátnők közös képet, kirakva az összes szeszesüveget az asztalra, meg még fogni is kellett a kezünkbe egyet, plussz poharat, pedig egyikünk se ivott akkor se és azóta se.
Nem is értettem akkor minek kell azt mutatni amik nem vagyunk. Fiatalság bolondság. Ne kattogj ennyit anyádon, csak nem érti mi van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!