Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most miért kell úgy kiakadni...

Most miért kell úgy kiakadni azon, hogy felveszek egy második keresztnevet?

Figyelt kérdés

Sajna nálunk is tartották azt az idegesítő szokást, hogy a gyerek azt a keresztnevet kapja, mint a szülő. És én nagyon utálom, hogy az anyámmal közös ismerősök, családtagok úgy emlegetnek, hogy "a kis xy". Ráadásul a keresztnevem egyik becézésével emlegetnek, amit így az évek alatt egyre jobban utálok. Komolyan, neveztek volna el inkább bármi hülyeségnek, még a Leokádia is sokkal jobb lenne, mert ennek a szülő után nevezzük el az utódot dolog, olyan mintha kb a szülő személye meghosszabbítása lenne. Mintha kb nem lennék külön ember. Legalább két keresztnevet adtak volna, ha már annyira ragaszkodni kellett a szülő utáni elnevezéshez, de nem.

Szóval úgy döntöttem, hogy felveszek egy második keresztnevet és igyekszem mindenkivel megszokatni, hogy lehetőleg az új második keresznevemen szólítsanak. Az eredetit azért megtartanám a formalitás, és a békesség kedvéért.

A szüleim meg teljesen ki vannak borulva, hogy elment az eszem, normális ember ilyet nem csinál, mit fognak szólni mások és hogy majd ők tuti nem szólítanak azon a néven...

Most miért kell ezen így kiakadni..?

2021. márc. 16. 00:13
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
15%
An én családomban az apámat, nagyapámat, dédapámat és ükapámat is ugyanúgy hívtak
2021. márc. 16. 06:11
 12/19 anonim ***** válasza:
14%
Nos, spórold meg magadnak azt a pár tízezer forintot és ne csináld. Értelmetlen, hiszen az új ismerőseiden kívül ugyis mindenki a régi neveden fog szólítani.
2021. márc. 16. 06:16
 13/19 anonim ***** válasza:
37%

Kérdező, én is hülyeségnek tartom azt a szokást, hogy a szülő nevét kapja a gyerek (nálunk anyuka és lánya is Edit, így van Kisedit és Nagyedit, csodás...)

Viszont szerintem a névváltoztatással pont azt a helyzetet nem tudod megoldani, amit utálsz, tehát pont a rokonaid és lakóhelyeden az ismerőseid ugyanúgy fognak szólítani, mint eddig.

Új helyen, új városban, új munkahelyen, vagy utazáson persze nyilván az új neveden ismernek meg, nem is kérdés, hogy azon szólítanak.

Csak téged nyilván amúgy sem az új ismerősök idegesítettek, ők - mivel nem tudják, hogy anyádnak is ez a keresztneve- nyilván nem is tették hozzá a kis....akárkicsodácska jelzőt. Tehát ők eleve is egy normális, "kis" nélküli, becézetlen keresztnéven hívtak téged.

Szóval a gondot pont nem oldja meg, de hajrá.

2021. márc. 16. 09:51
 14/19 anonim ***** válasza:
32%
Nem tudom, ki az a barom, aki lepontozza az értelmes válaszokat.
2021. márc. 16. 10:24
 15/19 anonim ***** válasza:
26%
15-ös, szerintem azok, akik nem tudnak szöveget értelmezni.
2021. márc. 16. 10:24
 16/19 anonim ***** válasza:
45%
Tehát mondjuk Szabó Zsuzsanna vagy és felvenned melle a Lukrécia nevet. Oke. Es? Anyád, apad, a nagyszüleid, minden rokonod és ismerősöd továbbra is Zsuzsannazni fog. Nekik aztán mindegy lesz, hoyg hivatalosan mi a neved. Minimum 18 éve így hívnák, nem fognak máshogy szólítani. Ha ezert változtatnál hivatalosan nevet, akkor csak pénzkidobás.
2021. márc. 16. 10:28
 17/19 anonim ***** válasza:
91%

Én egy srácot ismertem meg neten régebben, és a második keresztnevét használta. Így is mutatkozott be, és azt hittem ez a neve.

Aztán kiderült hogy rettenetesen parsztos falusias, régimódi neve az első kersztneve, de mivel mindenhol mindkettőt használta, így keresőben is megjelent mindenhol így a neve.

Úgyhogy azt gondolom, van értelme egy második névnek. Lehet hogy valakit a kis Jucinak hívnak 22 évig, de ha elkezdi használni a másik nevét, akkor még remélhetőleg 66 évig pl Dorkának fogják hívni mert a környezete azt szokta meg.

Ez kicsit olyan mint a Betti. Azt sem tudják sokan az ismerősükről évekig hogy az most hivatalosan Bernadett, Vagy Beatrix?

Lehet hogy a családban a kis Erika marad mint megszólítás, de akkor is, aki ebbe a cipőben jár, annak lelkileg igen isjól tud esni egy ilyen új névfelvevés, mert soha nem élhette azt meg, hogy ő egy különálló személyiség, mindig le kiserikázzák. Szar lehet.

2021. márc. 16. 11:46
 18/19 anonim ***** válasza:
86%
Ha neten megtudom változtatni a sok helyen a felhasználónevemet, akkor az életben se egy próbléma ez.
2021. márc. 16. 15:11
 19/19 Metionin ***** válasza:
86%

Csináld nyugodtam, sőt ha megbosszantanak simán meg se hagynám a régit :D felveheted ám az újat úgy hogy az legyen az első keresztneved, a meglévő meg a 2 tehát Kovács Júliából lehetsz Kovács Anikó Júlia is, nem muszáj az újat hátra tenni. Ennek az az előnye, hogy ha valaki először olvassa a neved akkor sokszor automatikusan az elsőn szólítanak.

Én is úgy csináltam, részben azért mert anyám nevén anyakönyveztek és azt utálom, részben meg azért mert apám másik nevet akart adni de anyám kijátszotta és a sajátját diktálta be a kórházban. Apám csak otthon tudta meg. Szóval fogtam magam és felvettem első névnek amit apám adott (ő ezen is szólított mindig) mert az tetszik, a másikat meg meghagytam 2. névnek hogy anyám ne hisztizzen.

2021. márc. 16. 21:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!