Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most miért kell úgy kiakadni...

Most miért kell úgy kiakadni azon, hogy felveszek egy második keresztnevet?

Figyelt kérdés

Sajna nálunk is tartották azt az idegesítő szokást, hogy a gyerek azt a keresztnevet kapja, mint a szülő. És én nagyon utálom, hogy az anyámmal közös ismerősök, családtagok úgy emlegetnek, hogy "a kis xy". Ráadásul a keresztnevem egyik becézésével emlegetnek, amit így az évek alatt egyre jobban utálok. Komolyan, neveztek volna el inkább bármi hülyeségnek, még a Leokádia is sokkal jobb lenne, mert ennek a szülő után nevezzük el az utódot dolog, olyan mintha kb a szülő személye meghosszabbítása lenne. Mintha kb nem lennék külön ember. Legalább két keresztnevet adtak volna, ha már annyira ragaszkodni kellett a szülő utáni elnevezéshez, de nem.

Szóval úgy döntöttem, hogy felveszek egy második keresztnevet és igyekszem mindenkivel megszokatni, hogy lehetőleg az új második keresznevemen szólítsanak. Az eredetit azért megtartanám a formalitás, és a békesség kedvéért.

A szüleim meg teljesen ki vannak borulva, hogy elment az eszem, normális ember ilyet nem csinál, mit fognak szólni mások és hogy majd ők tuti nem szólítanak azon a néven...

Most miért kell ezen így kiakadni..?

2021. márc. 16. 00:13
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
72%
Én még jobbat javaslok ebben: Az eredeti neved töröltesd és csak az új neved legyen. A szüleidnek meg nem kell erről tudnia, szerintem hiba volt ezt nekik mondani, mert sehonnan nem tudták volna meg, legfeljebb akkor, ha hivatalos helyen kérik a teljes neved az ő jelenlétükben, vagy megnézik a személyidet. Minek mondtad meg nekik? Ismered őket, azért csak tudtad, hogy ilyen röghöz kötöttek, nem? Ők így is, úgy is a régi neveden szólítanak majd, még ha te ezt ki is kéred magadnak, az új nevedről tényleg nem tudtak volna meg semmit se...
2021. márc. 16. 00:19
 2/19 anonim ***** válasza:
13%
De nagy gondjaid vannak..
2021. márc. 16. 00:22
 3/19 anonim ***** válasza:
98%

Szia!

Én viszonylag régimódi gyereknek tartom magam, de én is csak arra bátorítanálak, hogy csináld. 💪 nem gáz, vagy ilyesmi, bár mindenkinek fura lesz máshogy szólítani téged

2021. márc. 16. 00:28
 4/19 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem is intézd el a második nevet. Abszolút megértem hogy zavar az hogy családon belül két személynek ugyanaz a keresztneve, netán még a vezetékneve is, akkor meg pláne.

Csak remélem hogy kikopik ez az idióta szokás végre, soha nem értettem miért kell ki.ni így valakivel családon belül.

2021. márc. 16. 00:57
 5/19 anonim ***** válasza:
95%

Kifejezetten hanyok ettol a szokástól. Nincs amugy eleg név, hogy mindig ugyanazt kell adni a gyereknek is, ráadásul ami fixen Lacika, Evike, Pistike meg Eszterke. Valtoztasd meg, akkor lett volna ennyi eszük es kreativitasuk, mikor nevet választottak neked. Elmondani en is elmondtam volna nekik, azert a szuleim, es jo ha tudjak, de ha erre igy beflegmaznak, akkor mar csak azert is megcsinálom.

((baratomek családja is szerette ezt a szokást, de ott legalabb kapott o egy második nevet, es o is azt használja. egy baratnomeknel pedig a szülők Gergo-Anna, a gyerekek is Gergo-Anna. nagyon kreatív.. aztan amikor beszelgetnek sose tudjak mikor kiről van szo, es előszeretettel hasznalgatjak ok is a “kis” jelzőt..)

2021. márc. 16. 01:00
 6/19 anonim ***** válasza:
26%

Szerintem ennek semmi értelme. Persze én is hülyeségnek tartom ezt a szokást, meg biztos idegesítő, hogy te vagy a "kis xy-ka", de akinek eddig kis xy-ka voltál, annak ezután is az maradsz. Aki meg eddig nem ismert, annak olyan mindegy, hogy anyukádat hogy hívják.

Ez a névváltoztatás nekem olyan "csakazértis" cselekedetnek tűnik, amivel eredményt nem érsz el, legfeljebb a lelkednek tesz egy kicsit jót. Ettől persze felőlem csináld, én nem ítéllek el érte, csak túl sok hasznot ne reméljük belőle.

2021. márc. 16. 03:05
 7/19 anonim ***** válasza:
70%
Max az új ismerőseidnél működhet, a többiek már nem fognak másként szólítani, ha a fejed tetejére állsz sem.
2021. márc. 16. 04:58
 8/19 anonim ***** válasza:
37%

Csináld, ahogy jónak látod... De azért azt elmondom, hogy nekem a szüleim nagyon hülye nevet adtak, több iskolába is jártam, de mindegyikben cikiztek miatta és még a mai napig is szoktak vele “vicceskedni” mindenhol, felnőtt emberek is.

Sőt van egy második keresztnevem is, ami tulajdonképpen az első keresztnevem külön anyakönyvezhető változata... :D

Tehát semmi értelme.

Még sem tudnám megváltoztatni a nevemet, mivel úgysem szólítana azon az új nevemen senki és nekem is nehéz lenne megszoknom, hogy leéltem 22 évet ezzel a névvel most meg valami más a nevem.

Minden egyes bemutatkozásnál azt érezném, hogy hazudok, még akkor is, hogyha hivatalosan meg lenne változtatva a nevem...

A már meglévő barátaidnak és rokonaidnak mondhatod, hogy “mostantól így hívjatok”, de teljesen kizárt hogy úgy fognak.

Én amúgy majd külföldön szeretnék új életet kezdeni, ha meglesz a diplomám... Ott sem fogom megváltoztatni a nevem, csak a terveim szerint lesz egy rövid becenevem, ami ugyan nem az én nevem becézése valójában, de a kezdőbetűk alapján abszolút lehetne annak is és az legalább nemzetközi.

De ennek is elsősorban az lesz az oka, hogy ne kelljen mindenkinek magyaráznom a kiejtést.

2021. márc. 16. 04:58
 9/19 anonim ***** válasza:
16%

Szerintem ez kicsit olyan mint a fiatalkori kopaszodás a férfiaknál (én amúgy férfi vagyok és nekem az van és még csak nem is előnyös a fejformámhoz)... Ha megváltoztatod a neved, akkor az olyan mintha felvennél egy parókát. Sajnos a tényleges neved az, amit adtak neked a szüleid... És akármilyen rossz név is, boldogabb leszel ha elfogadod hogy az vagy Te és nem törődsz a véleményekkel.

X évet leéltél azzal a névvel, magadnak sem tudod ténylegesen bemesélni, hogy nem úgy hívnak.

Nekem elfogadni a nevem, olyan 15-16 éves koromban, ugyanolyan érzés volt, mint pár hete elfogadni azt, hogy kopaszodom és nincs semmilyen csodaszer ami ténylegesen szép, normális hajat növeszt nekem. A paróka meg vergődés... Jobban érzem magam, mióta leborotváltam, ha hülyébben is nézek ki.

Aki nem egy idióta, az tudja, hogy nem én tehetek róla... Na a nevemmel is hasonló volt. Szerintem jobb elfogadni.

Persze ez csak az én véleményem.

Továbbra is azt mondom, hogyha Te meg akarod változtatni, akkor csak rajta...

2021. márc. 16. 05:06
 10/19 anonim ***** válasza:
71%

Én megváltoztattam a nevem, és felvettem egy másodikat is. Nem tudom milyen burokban élnek a fenti válaszolók, de az ember ismerősi köre azért pár évente cserélődik. A családomon kívül 2 régi barátnőm szólít a régi nevemen, mindenki más az új nevemet ismeri. A férjem, a férjem családja, a volt munkahelyi kollégák, a jelenlegi munkahelyi kollégák, az egyetemi csoporttársak, a második egyetemi csoporttársak stb. Ennek fényében, én eleg jó aránynak tartom, hogy összesen 7 ember ismeri a régi nevem, abból is anyám pl. "Kislányomnak" szólít mindig.

A lényeg, hogyha nem mostanában halsz meg, bőven lesz idő arra, hogy alig emlékezz a régi nevedre. Az, hogy anyukád megsértődik-e, az ő dolga, nem kell vele foglalkoznod. De mivel foglalkozol vele, gondolom még nagyon fiatal vagy, akkor meg még több időd van arra, hogy olyan néven szólítsanak, amit szeretnél.

Én egyébként nem a papírokkal kezdtem, hanem már a gimi elején úgy kértem, hogy szólítsanak, ami nekem tetszett, nem a hivataloson. Még a tanárok is vették a lapot, tiszteletben tartották. 18 évesen meg megváltoztattam hivatalosan is.

2021. márc. 16. 06:11
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!