Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért csesztet anyám azzal,...

Miért csesztet anyám azzal, hogy nem tudok főzni/nem segítek neki a főzésben, amikor nem is hagyja?18l

Figyelt kérdés

A gáztűzhelyhez nem enged oda, mondván, hogy felgyújtanám vele a konyhát, ő meg ezért nem hajlandó elmagyarázni. Azt, hogy segítsek neki a főzésben, nem igazán hagyja. Pl megbeszéljük, hogy majd ekkor meg ekkor elkezdi, majd segítek. Na ő elkezdi hamarabb, nem szól nekem, én meg éppen a szobában tanulók, vagy valami, szóval nem veszem észre. Kimegyek a megbeszélt időre, ő meg durrog, hogy már megint nem segítettem neki. Vagy látom, hogy csinál valamit, megkérdezem, hogy segítsek-e, rámondja, hogy nem kel, aztán amikor végez megint hisztizik, hogy nem segítettem. Ha meg mondom, hogy egyrészt nem szólt, hogy segítsek, másrészt kérdeztem és nemet mondott, akkor még neki áll feljebb, hogy ő nekem nem fog szólni, mert magától értetődő, hogy nekem menni kéne segíteni. De basszus, ha elkezdi hamarabb, mint ahogy megbeszéltük, én meg valami mással vagyok elfoglalva, akkor nyilván nem kezdem el fél percenként lesegetni, hogy na elkezdte-e már nélkülem, meg ha azt mondja, hogy nem kell segíteni, akkor sem értem, hogy ma f***ért kell vergődni, hogy nem segítettem. Ő mondta, hogy ne....

Ezért gyakran csesztet, hogy, én milyen bunkó vagyok, hogy nem segítek, meg mi lesz velem nélküle, hogy nem tudok főzni. Slusszpoén, hogy amúgy tudok főzni, koliba néha szoktam, ha szörnyű a menzakaja, csak anyám nem tudja. Meg azon is megsértődik, hogy a mamámnak, aki az ő anyja, segítek. Persze, mamám nem viselkedik idegbeteg idiótaként, ha segíteni akarok, akkor hagyja, és nem azt mondja, hogy nem kell, és utána puffog, hogy miért nem segítettem. Mamámat megkérdezem, vagy igent mond, vagy nemet. Anyámat megkérdezem, igent mond, de hamarabb elkezdi mint ahogy megbeszéltük(aminek amúgy semmi értelme, mert mire leül enni kihűlik és ő van legjobban kiakadva rajta), és utána puffog, vagy nemet mond és azután vernyog, hogy miért nem lett neki segítve.

Mire jó ez a játszmázas anyám részéről? Vagy egyáltalán miért csesztet, ha nem is hagy lehetőséget?

2021. jan. 19. 14:40
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
98%
Mondd meg neki, hogy ne mérgelődjön, ő nem hagyja. Ha erre meg elkezdi mondani, hogy de igenis hagyja, akkor lépj előre, hogy hajrá, mutassa meg mennyire és engedje, hogy csinálhass valamit.
2021. jan. 19. 14:48
 2/19 anonim ***** válasza:
98%
Velem pont ugyanez van.. óvoda óta akárhányszor segíteni akarok neki, elküld éppen aktuális "indokkal". Nem sokkal később már szid amiért megint semmit nem csináltam. És nem csak velem csinálja ezt. Az egész családdal. Akárhányszor kiabálni kezd velem, és közlöm vele hogy elküldött jön azzal, hogy "ez nem igaz, sosem mondtam ilyet" Én is kiváncsi lennék ezekre a válaszokra..
2021. jan. 19. 15:00
 3/19 anonymousreview60 ***** válasza:
93%
Mert így tudat alatt okot gyárthat a csesztetésedre. Vele van baj, nem veled. Hogy ennek mi az oka, ahhoz pszichoterapeuta kell. Vedd fel a következő 5 alkalommal mobillal, hogy ha el akar küldeni onnan.
2021. jan. 19. 15:12
 4/19 anonim ***** válasza:
98%
Vedd fel és játszd neki vissza.
2021. jan. 19. 15:12
 5/19 anonim ***** válasza:
98%

Nálunk is pontosan ez volt

Ráhagytam,egyik füledebe a másikon ki,később elköltözztem azóta csak én főzök és nagyon jól megy annak ellenére,hogy anyám egyeszer se engedett oda

2021. jan. 19. 15:18
 6/19 anonim válasza:
100%

Nos, nálunk is szinte ugyanez a helyzet. Én azt hittem viszont, rájöttem a titok nyitjára, hogy miért csinálja (legalábbis az én anyum részéről).

Sok a dolga, és szeretné, ha segítenél, mert alig bírja. Ugyanakkor nem adja át neked a munkát, mert egyrészt önfeláldozó módon ki akar szolgálni téged, hogy megmutassa, ő milyen jó anya, és persze, hogy később majd az orrod alá dörgölhesse, hogy ő bizony mindent megtesz érted, te meg fittyet hánysz rá. Az én anyumnak van egy erős megfelelési kényszere is, nyilván ezért is derogálna neki, ha az "ő feladatát" más végezné el. Másrészt, tudja, hogy ez nem csak az ő feladata lenne, így rajtunk veri le a port, ha nagyon elfáradt. De mégis megteszi, mert önfeláldozó. És persze, hogy aztán tetszeleghessen a "jó anya" szerepében. Speciális esete az érzelmi zsarolásnak.

Másrészt, nem bízik meg benne, hogy meg tudom csinálni, de nem is akarja, hogy meg tudjam, mert neki addig jó, amíg csinálhatja helyettem. Valószínűleg a ti anyukáitok is ilyen kettősségben szenvednek. De a konfliktus magukban van, és csak ők maguk tudják feloldani, nem pedig köztetek és az anyukátok közt.

Én is azt szoktam csinálni, hogy koliban főzök, teljesen egyedül, nem zavar senki, nem veszi ki a kezemből senki a dolgokat. És sikerülni is szokott. Én anyum tudja is, azóta azzal már nem tud előrukkolni érvként, hogy nem tudom megcsinálni. Egy-kétszer sikerült is öcsémmel elcsenni tőle a konyhát.

Szóval azt javaslom, tanuljatok meg ti is magatoktól, netről, barátnőtől főzni, aztán mutassátok be anyukátoknak a "tudományt", utána már nem tud majd ezzel szekálni.

Hogyha meg azzal jön, hogy nem segítetek... Hallgassátok végig, hadd mondja. Mi tudjuk, hogy úgysem engedi. És mostmár tudjátok, hogy benne van a konfliktus, magával viaskodik valójában. Ti ezt nem tudjátok megoldani.

2021. jan. 19. 15:21
 7/19 anonim válasza:
100%
#6:*hiszem
2021. jan. 19. 15:23
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Ismerős szituáció. Velem is egyfolytában ez volt és nem csak a főzéssel.

Volt mikor Pl felmostam, mert láttam hogy koszos a konyha. Miután megszaradt meg újra felmosta. Aztán szinte heti rendszerességgel panaszkodott hogy mennyi dolga van, menni mindent kell csinálnia. Elismert tényleg mindent becsületesen megcsinált, főzött mosott, takarított. De ha nem hagyja hogy segítsek akkor nem tudok vele mit csinálni.

Nekem már az egyik fülemem be a másikon ki. Nehéz, de jobb mintha magadat hibáztatnád.

Mióta elköltöztem érdekes módon mindent meg tudok csinálni, a párom nem köt bele, sőt még segít is.

Kérdező neked meg azt tudom javasolni, hogy esetleg akkor próbálj meg valamit főzni a családnak ha egyedül vagy.

Vagy direkt menj segíteni a megbeszélt időpont előtt. Ha ezek után még mindig csinálja akkor pedig hagyd rá, mert úgyse lesz jobb a helyzet.

A video is jó ötlet bar az én anyám jobban kiakadt volna mint szembenézett volna a tényekkel.

2021. jan. 19. 15:37
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen mártírkodás nálunk is jellemző a család idősebb nőtagjaira. Remélem, én nem ilyen leszek.
2021. jan. 19. 16:06
 10/19 anonim ***** válasza:
68%
Anyukád áldozattípus. Megváltoztatni nem fogod tudni. De mikor te leszel szülő, vagy akár csak egy párkapcsolatban, nagyon figyelj oda, mert rajtad is kijöhetnek ezek a minták. Nagyon nehéz levetkőzni. Lehet, hogy majd érdemes lesz pszichológushoz is menned.
2021. jan. 19. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!