Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy anya házicsicsk...

Normális, hogy anya házicsicskának használ?

Figyelt kérdés

Avval kezdeném, hogy én vagyok a gyerekei közül a legidősebb én 16 vagyok a másik kettő tesóm meg 14 és 10.

Ha ők nem csinálnak semmit egész nap, de kapnak feladatot akkor anya engem szid le, hogy én miért nem csináltam meg azokat. De emelett nekem is oszt ki dolgokat plusz a saját bajom.

A 14 éves tesómnak kémiából házija volt aztán nekem kellett megcsinálni meg barátomnak. Öcsém felénk sem nézett nem adta se a könyvét se a füzetet hanem a saját szobájába telefonozott. Aztán anyumnak nem felelt meg az irományunk megírta ő (anya) ma reggel. Tesóm addig sem csinált semmit. Ma szemrehányást tett barátomnak is, hogy az egy fos lett.

Tegnap hugomnak mondta, hogy pakoljon össze a lakásba az is az én hibám, hogy nem ment végbe. Nekem kellett megcsinálni. Ma is.

Magával azzal nem lenne problémám, hogy takarítanom kell, csak idegesít, hogy a kettő tesóm nem csinál semmit.

Emellett főznöm is kell meg tanulni is.

A hétvégén elakartam menni barátommal csavarogni egy kicsit. Randizni vagy valami és erre anya azt mondta, hogy nem mehetek, mert főznöm kell. De mondtam, hogy előtte nap lefőzök és úgy sem felelt meg neki.

Nos ezek csak az elmúlt 2 napban történtek. Tudnék egy egész listát írni.

Mit tudok tenni? Lassan egy éve ilyen tragikus a kapcsolatunk. Valami ötlet?

16l

2021. jan. 17. 14:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Írd le neki levélben. Ültesd le és olvastatsd el vele. Így nem tud közbeszólni. A tesóiddal hiába beszélsz, tesznek az egészre. A tíz évesre is rá lehet már dolgokat bízni. Nálunk a fehérneműk kicsipeszelése és szâradás utáni elrakása, ebédhez térítés, portörlés az ő feladata. Anyàm annak idején minket is csicskáztatott a húgommal, de legalább egyformán. Profin tudtuk a kiskukta feladatokat a konyhában, de főzni nem tanított meg bennünket. Úgy nézett ki pl. egy szombati nap ( elmondanám, hogy pedagógus volt ), hogy reggel elmentünk a boltba, aztán megpucoltatott, előkészítetett velünk mindent az ebédhez. Aztán mosni mentünk, akkor még nem volt autómata mosógép. Addig ő megfőzte az ebédet. Ebêd után mosogatás, söprés, felmondás. Aztán tudtunk tanulni. Persze a dolgozat javításában is segítettem. Önálló program nem volt opció, még középiskolás koromban is családostól mentünk akárhová. Általában a nagyszülőkhöz. Úgy le volt foglalva minden percünk, hogy eszünkbe sem jusson más opció. Persze néha kaptunk egy-egy nyaklevest is a miheztartás végett. Kész megváltás volt a kolesz, akkor legalább csak hétvégén ment ez. Belekóstoltam más életbe, onnantól kezdve hazudoztam otthon, ahol csak tudtam a szuverenitásom érdekében. Tesóm nagyobbat szívott, mert oda járt iskolába, ahol anyánk tanított. Így hamarabb tudta a jegyeit, mint a tesóm maga. Mára megbékéltem anyámmal, tesóm nem. De sokat tanultam ezekből a dolgokból. Ma már tudom, nem voltak hiâba. Minden (3) gyerekeknek elmondtam mikor megfelelő korúak lettek, hogy szóljanak, ha anyaként valamit rosszul csinálok. Hiszen egyedül ők a kompetensek ennek eldöntésében.
2021. jan. 17. 15:30
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Én ilyenkor régen engedetlenkedtem. Tőlem is elvettek mindent, és baromi rossz volt, de kibírtam és onnantól kicsit másként kezeltek. Nem tudom, nálam bejött.

Illetve ha nem félsz, hogy lesz komolyabb következménye (pl verés) akkor kérj meg egy tanárt esetleg, hogy beszéljen a fejükkel (ha van olyan, akiben bízol).

Ha munkára akarnak sulykolni, mond, hogy tanulnod kell és tanulj helyette. A tesóiddal nem tudom milyen viszonyban vagy, de én anno látványosan összevesztem vele. Olyankor fix, hogy nem segítek a leckében stb.

2021. jan. 17. 15:38
 13/19 A kérdező kommentje:

Kezet soha nem emelnének rám már. Amikor kisebb voltam kaptam egy pofont. Akkor kijelentettem, hogy "üssetek nyugodtan, addig fáj utána nem."

Aztán rájöttek, hogy felesleges.

2021. jan. 17. 16:01
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Ne csináld meg a házimunkát meg a tesód háziját. A cuccaid dugd el, aztán kedved van, menj el a barátaiddal akaratuk ellenére.
2021. jan. 17. 16:15
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt tudom javasolni, hogy vívd meg a szabadságharcodat. Nyilván most a vírus miatt nem ez a megfelelő időpont a barátaiddal vagy a barátoddal csavarogni. Ettől elvonatkoztatva addig fognak így bánni veled, ameddig hagyod. A házimunka rád eső részét csináld meg, a többit nem. A tesódnak akkor segíts a házi feladatban (segíteni nem azt jelenti, hogy helyette megcsinálod), ha a saját tanulni valóddal már rendben vagy. Ha (most vírustól elvonatkoztatva) azért nem engednek el a barátoddal, mert főznöd kell (miközben főzni máskor is lehetne, vagy anyukád is megtehetné, ha otthon van), akkor egyszerűen menj el. Igen, lesz cirkusz. El fognak tőled venni pár dolgot, vérmérséklettől függően akár a rendőrökkel is hazavitethetnek, és a két szülőd össze fog zárni ellened, de kitartónak kell lenned. Hosszú távon ez az egyetlen módja, hogy a helyzeteden javíts. Ha 18 leszel, ezek a dolgok akkor sem változnak meg maguktól, mert a szülőknek ez baromi kényelmes. Ha nincs benne a személyiségükben a másik ember (legyen ő akár gyerek) egészséges határainak tisztelete, akkor ezeket a határokat erővel kell megvédeni. Hangsúlyozom, ez nem azt jelenti, hogy csavarogj és tegyél magasról a házimunkára / családi közteherviselésre. Azt jelenti, hogy a saját részedet vedd ki a közös terhekből, és ne viseld a másét is.

Vén fejjel azt mondom neked, ne járj úgy, mint én. Én voltam a "jó kislány" mintapéldája, aki minden sz.rt lenyelt a szüleitől, hagyta magát irányítani, nem lázadozott. Hagytam, hogy belebarmoljanak a pályaválasztásomba, és még elvileg felnőttként is féltem a konfliktusoktól, mert "jaj mi lesz, ha magamra haragítok valakit". Bár én is megvívtam volna a szabadságharcomat, amikor annyi idős voltam, mint te. Nem pedig sokkal-sokkal később, amikor az ember ül az élete romjain és csak pislog.

2021. jan. 17. 16:41
 16/19 anonim ***** válasza:
Én is éppen így voltam 15. 11 vagyok.
2021. jan. 17. 17:09
 17/19 A kérdező kommentje:
Én is mindent megcsinálok, mégsem vagyok minta példa. Barátom mondta anyumnak, hogy nem vagyok a szolga lánya, össze szedte barátom a ruhám és elvitt magához. Mert akkor összevesztünk anyával nagyon.
2021. jan. 17. 17:24
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
A többi tesód sem 2.éves, szépen osszátok el a munkát egymás között! Ez így nagyon nem jól van. Anyuddal ülj le egy nyugodt délután, és mond el neki a sérelmeidet, kérd meg hallgasson végig. Ezt meg kell beszélni. Vagy Apukádat is vond be a beszélgetésbe. Oké hogy segítesz, de azért ne mindent rád sózzanak, a tesóid is elég nagyok már.
2021. jan. 17. 18:55
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, remélem, hogy ezzel nem bántalak meg, de a te szüleid pont olyan emberek, akikre egy virágot nem bíznék, nemhogy 3 gyereket. És ezeknek van joguk szaporodni, míg másoknak nehezítik az örökbefogadás lehetőségeit...

Itt mindenki jószándékkal ír tanácsot, de már most megmondom, hogy egyik sem fog beválni;

-írjatok beosztást: persze, majd a két kretén testvéred tapsikolni fog örömében, hogy mikor viheti ki a szemetet... úgyis az lesz belőle, hogy hiába van kiszabva a feladat, te nem csináltad meg.

-írd le levélben a bajodat: a vége úgyis az lesz, hogy egy hálátlan gecí vagy, és mások boldogan helyet cserélnének veled, bármikor, úgyhogy te csak ne sírjál.

Tudod, a szakirodalom már régóta ismeri a mérgező szülő fogalmát. Na, a te szüleidre ráillik. Nem fogsz tudni velük mit kezdeni, csak akkor, hogyha kiiktatod az életedből őket. Lévén 16 éves vagy, erre több szempontból is korlátoltak a lehetőségeid. A legjobb megoldás az lesz, hogy leérettségizel, és az ország másik felében jelentkezel egyetemre, akkor biztosan kapsz kolit, és nem kell velük élned, ráadásul pont megfelelő távolságban lesznek tőled. A két kis idióta meg majd megtanul egyedül tanulni.

2021. jan. 18. 02:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!