Mint gyerek, hogy tudok "segíteni" a szüleimnek megcsalás témában? Hogy tudok könnyen túl lenni rajta?
Nem fogom tudni röviden elmagyarázni, előre is bocsánat minden hibáért, amit ejtek a szövegben és ha esetleg összeszedetlen.
Szóval minden másfél évvel ezelőtt kezdődött. Apám alkoholista, amióta az eszemet tudom, az utóbbi években emiatt súlyos betegségei is vannak (cukorbetegség, napi ötször oltja magát magas dózisokban, májával, szívével, stb.). Nemrég csípőprotézis műtéte volt, így két hét kórház után mamámhoz költözött egy hónapra (nekünk sulink, anyámnak dolgoznia kellett, nem tudtuk volna kiszolgálni). És ekkor jöttünk rá igazából, hogy (bármennyire is bunkón hangzik sajnos) mennyire jó volt nélküle. Két évvel ezelőtt karácsonykor anya elmondta, hogy válni szeretne, viszont soha nem lehetett erről beszélni apával. Amikor anya megcsalta apát, rá kettő-három hónappal elmondta nekem, de mivel elég közel állunk egymáshoz, nem voltam kiakadva, sőt örültem, hogy végre boldognak látom. Bátyám nem tudott róla, csak most szilveszter előtt. Anya pedig, mint fent említettem szilveszterkor mondta el apának ezt, viszont kisebb elhallgatásokkal (olyan, hogy nem mondta meg, hogy kivel, meg a pontos időt, hogy mióta, illetve azt, hogy én már tudok róla régóta, de ezzel csak nekem akart kedvezni).
Szóval most a helyzet az, hogy amikor apa már ivott és részeg, akkor semmi sok nincs, mert vagy alszik, vagy csak tv-zik, de amikor józan, akkor nagyon mérges. Félreértés ne essen, soha nem emelne ránk kezet. A baj az, hogy iszonyúan rossz a hangulat itthon, soha nem akartam még ennyire csak nemes egyszerűséggel felszívódni, mint most. Szeretem apámat, de egyszerűen soha nem állt hozzám közel és nem is nagyon próbálkozott, így nagyon nehezemre esik vigasztalni vagy bármi. Anyával szinte legjobb barátnők vagyunk, annyira jó a kapcsolatunk, szóval érte eddig nem aggódtam, de most ezután olyan tompa lett és egyszerűen már nem tudom mit kezdjek velük, vagy épp magammal. Lehet ezt csak azért írom ki, mert egy kis támogatást akarok olyanoktól, akik hasonló cipőben jártak, vagy értenek hozzá, hogy igenis túl lehet ezen lenni és meg is oldódhatnak a dolgok.
16/L
Véleményem szerint csak egyszerűen el kellett volna indítania a válást és nem "bejelenteni dolgokat", stb.
Nagyon nem tartom helyesnek, hogy a gyereket kis felnőttként bevonva "barátnőként elmond mindent", nem azért, mert a gyereket lenézem. Ismertem olyanokat, akik direkt nem vonták be a gyereket ebbe (hasonló helyzet, apa hasonlóan viselkedett, csak ordítozott is, stb). A gyereknek szüksége van arra, hogy mindkét szülőjét szeresse és azzal, hogy az egyik bizalmába fogadja, vagy mond dolgokat, még ha nem is akarja, az ő pártjára állítja. Bár e viselkedés az esetek többségében akarattal szokott párosulni, de már önmagában a párkapcsolatot érintő, felnőttes dolgok megosztása is ennek minősül.
Tudok olyanról is, ahol a nagykorú gyerek lett bevonva elég durván a két fél közti csatározásba. Ezt is ugyanúgy nem tartom helyesnek.
Már be lettél vonva, akár jó ez, akár nem, és ha már így alakult, próbáld meg anyádat a válás felé lökdösni. Elhiszem, hogy az az ember az apád, és emiatt szereted, de anyádnak jelenleg nincs társa. Egy alkoholista mellé kell befeküdnie minden este, anyagilag nemhogy nem számíthat rá, de még le is húzza. Keressen másik kapcsolatot, mert az élet véget ér egyszer, és rohadtul nem hosszú.
Egyébként erről jut eszembe: az a napi több üveg bor iszonyat nagy mennyiség. Elhiszem, hogy régen több volt, de ez még mindig nagyon sok. Én képtelen lennék ennyit meginni, de még ha sikerülne is, másnap már a gondolattól hánynék. Apád nagyon súlyos alkoholista. Ha ezt a betegségei mellé tesszük, figyelembe véve, hogy a protézissel már végképp nem élhet valami aktív életet, akkor nem túlzás azt mondani, hogy pár éven belül meghal. Szerintem ezt te is tudod. Maradj anyukád mellett, bírjátok ki ezt a pár évet ép ésszel, aztán jobb lesz. Ne érezd magad rosszul, apád maga választotta ezt az életet, anyád pedig tisztességesen mellette állt akkor is, amikor más (pl. én) kitaposta volna a belét.
Nem vagy hülye, csak még fiatal. Amit nem érthetsz a korod miatt, az apád lemondása az életről, és anyád kilátástalansága. Nem megcsalnia kellett volna, hanem elhagyni. Még talán nem érted, majd idővel. Annyit tanulhatsz az esetből, hogy milyen férfit ne válassz magadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!