Van olyan tisztességes, legális munka, amiért szülőként haragudnál a gyermekedre, ha azt választaná?
Mit tennél, ha a gyermeked például takarítónak, vécés néninek, kukásnak, sírásónak vagy valami ezekhez hasonló munkára készülne?
Van olyan szakma, amiért kitagadnád, látni sem akarnád többet?
Van olyan munka, amiért megbüntetnéd?
Ha igen, akkor mivel?
Engem egyszer kisebb koromban megvert anyám, mert azt mondtam, hogy konyhás néni szeretnék lenni. Azóta már nem készülök erre a pályára, de nem értem, hogy miért kellett egy kisgyermeket ennyiért megverni.
Te minden döntését elfogadnád a gyermekednek, ami tisztességes munka?
Támogatnád?
Mi erről a véleményed?
Mit gondolsz erről a mentalitásról:
"Amíg az én kenyeremet eszed, az van, amit én akarok!"
"Aki nem dolgozik, az ne is egyék!"
"Amíg ingyen élsz, fogd be a pofádat!"
Én otthon minden nap ezt hallgatom. :(
Szerinted mennyire van joga beleszólni a szülőnek a gyermeke pályaválasztásába?
Jogos, hogy így beszélnek velem?
17/L
"Szerintetek mi a fontosabb?
Hogy azt csináljam, amit szeretek, hogy sokat keressek, vagy hogy megfeleljek a szüleimnek cserébe azért, hogy felneveltek engem?"
Szerinted mi a fontosabb? Legalább öt évtized döntését hozod meg így (bár később is lehet változtatni, ha most elbaltázod, szóval nem végleges).
A szüleidnek nem tartozol az életeddel azért, mert felneveltek. Ez az ő döntésük és vágyuk is volt. Szeresd őket, ennyi.
És ha nem vagyok kiemelkedően jó semmiben, akkor mitévő legyek?
Vagy ha valaki például egy "mihaszna" dologban tehetséges, akkor mi a legjobb döntés?
A szüleim azt mondják, hogy ha valaki jól tud rajzolni, vagy pedig jó sportoló, vagy szépen tud zongorázni, az nem számít semmit, ugyanis a sportból és a művészetből nem lehet megélni.
Nekem nincsen semmilyen nagy tehetségem, így ilyen "problémám" nincsen, egyszerűen csak elveszettnek érzem magam a világban.
A szüleid véleménye csak egy vélemény.
És nem is feltétlenül a legjobb. Sőt, valószínűleg nem a legjobb!
A szüleid csak a saját szemszögükből, a saját tapasztalataik alapján látják a világot. Ráadásul ma még mi sem tudjuk, hogy tíz-húsz év múlva milyen munkakörök, milyen igények lesznek.
"a sportból és a művészetből nem lehet megélni"
Hány ellenpéldát hozzunk erre? :D
A sporthoz és a művészethez kellHET ugyan nagy tehetség, de az csak felgyorsítja a tanulási folyamatot, illetve adott esetben kiemelkedően sikeressé tesz. A gyakorlás a meghatározó azon a területen is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!