Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tényleg vannak még olyan...

Tényleg vannak még olyan családok, ahol azért nem engedik továnntanulni a gyereket, mert rá “a ház körül” van szükség?

Figyelt kérdés
2020. dec. 27. 10:16
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Nagyszüleim szemében is az a munka, ha otthon segítesz. Aztán abban enyhültek, hogy legyen egy érettségi, hogy irodába lehessen menni. Utána a diploma, az legyen, de csak ha van a közelben, hiszen haza kell járni dolgozni. Annyit még enyhültek, amikor azt látták, hogy az összes unoka többet keres egy hónapban, mint az õ megtakarítàsuk. Bár amellett meg mindig kitartanak, hogy a nõknek otthon a helye vagy férjnél, a diploma max dísznek legyen, hogy diplomas ferje legyen
2020. dec. 27. 12:13
 12/23 A kérdező kommentje:
Egyetemre csak azert jarjon, hogy diplomas ferje legyen
2020. dec. 27. 12:14
 13/23 anonim ***** válasza:
80%

9-es vagyok .

Én el gondolkoztam régen is ezen , ha azt nézzük ő abban a korban nőttek fel amikor mindenki földet művelt és az építő iparban gürizett amikor be jöttek a panel házak építései . Nem nagyon dolgoztak irodában stb .

Mivel kamion sofőr vagyok mindig meg kapom , hogy “ annak idején tekintélye volt a sofőrnek “ igen csal változik a világ én meg pont nem amiatt csinálom , hogy jajj hogy néznek rám az emberek , hanem én igen meg mondom nem fogok földet művelni , stb , de irodában sem fogok ülni ez meg valahol a kettő köze sorolható , hogy nem is egy irodában ülök , de nem is kapálok éjjel nappal .

Minden tiszteletem azoké akik a földművelésben dolgoznak , de nem azért mert “ jajj hát a mamáék azt mondták csak ez rendes munka “

Más korban nőttek fel ők is és mi is és a mostani 14-15 éves gyerekek is más korban nőnek fel

2020. dec. 27. 12:25
 14/23 anonim ***** válasza:
92%

Kérdező ez nagyon szomorú, hogy a XXI században még mindig itt tartunk.

A fiataloknak szembe kell menni az így gondolkodó családtagjaikkal.Aki anyagilag nehéz helyzetben van és nem kap otthonról sem támogatást annak még nehezebb.De azt gondolom, hogy nem kell úgy élni, ahogy a nagyszülők elképzelik.Csúnya ezt mondani, hogy kb-10-15 év múlva lehet, már nem is élnek.

Te viszont még pont ott lehetsz, a rádkényszerített boldogtalan életedben.

2020. dec. 27. 12:27
 15/23 Metionin ***** válasza:
87%
Vannak. Felénk sokszor nemi megkülönböztetés is van, a fiú szinonimája a "gyerek", a lány meg "csak lyány" és több családról tudok ahol velem egykorú vagy kicsit idősebb gyerekek voltak, hogy több gyerek esetén a fiú továbbtanulást támogatták, a lányokat meg nem, azoknak jó a 8 osztály mert úgyis csak férjhez mennek. Anyám mesélte amikor gimibe mentünk, hogy több velem egykorú gyerek szülője nyilatkozta, hogy minek a gyereket taníttatni ha úgyis elköltözik és nem segít már otthon. Nekem is mondogatták amikor megtudták hogy másik városban tanulok tovább, hogy de ugye utána visszajövök, meg hogy hány év van még, mikor költözök már haza. Mint ahogy fölöttem írták, egy lánynak szerintük dísz a diploma, hogy be lehessen fogni a jól kereső férjet.
2020. dec. 27. 20:05
 16/23 anonim ***** válasza:

Az én nagyszüleim is ilyen kádárista ősemberek. Gyerekként mindig rájuk voltam bízva. Amikor nem ment az ábécé, azon óbégattak folyton, hogy “tanulj, tanulj, tanulj”, “MIÉRT NEM MEGY AZ A KRVA H BETŰ??!?!”, meg a társai. Mikor leérettségiztem (ráadásul 4/5-ösre mindenből), nem is gratuláltak, hanem felelősségre vonták anyámat, hogy a készülés mellett miért nem megyek már el három műszakolni a gyárba, merthogy az az igazi karrier. (Nem zavartatták magukat, hogy 16 éves korom óta folyamatosan dolgoztam iskola mellett és az ennivalón kívül a rezsit nem fizettem magamnak egyedül.) Amikor nagy kínlódva az egyetem alatt 1x érdeklődtek a család iránt, annyit voltak képesek kinyögni, hogy azt hitték, már rég beadtam a jelentkezésemet a közelükben lévő ipari parkba, hogy ellássam őket idős korukra, meg hogy azt hitték, egy hónap alatt kibukom az egyetemről. Azon meg teljesen el voltak hűlve, hogy dolgozni is lehet 4,5-ös egyetemi átlag mellett.

Nálam itt telt be a pohár. Ha rajtuk múlott volna, ki lettem volna otthonról rugdosva 18 évesen, hogy “hát a kommunizmus idejin’ is mög lehetett élni”. Elnézték volna, hogy a jó jegyeimmel és pontszámaimmal egy minimálbérből napról napra tengődő gyári munkás legyek, merthogy “csak az az igazi munka”. Az én szakomon pedig csak sz*jhák, meg haszonlesők dolgoznak... Persze az ismerősöktől sokszor visszahalljuk, hogy eldicsekednek vele azért a jó eredményeimmel, meg hogy “látszik, kinek az eszét örököltem”... Meg is szakítottam velük minden kapcsolatot emiatt.

2021. jan. 19. 14:10
 17/23 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy ők sem valami nagyon bonyolult munkát végeztek. Nagymamám büszke rá, hogy “ő varrónő, meg séf is!”, mikor valami ipari hulladék kifőzdében kotyvasztott valamit, meg egy munkafolyamatot csinált egy gépen valami gyárban, magyarán főzni, meg varrni sem tud. Egyszerűen szakképzetlenek mindenhez. Én inkább vállalom, hogy “sz*jha munkakörben” (=tanár, ugye...) fogok dolgozni, de legalább érteni fogok hozzá és nem egy agyatlan zombiként fogok élni a világban. Lehet, hogy nem fogom bepiszkolni a kezem, de legalább van benne intellektuális kihívás, alkotójelleg, folyamatos fejlődési lehetőség és még jót is tehetek vele a társadalomnak. Már diákmunkásként meguntam, hogy amit alkotok, 30 perc múlva a szemetesben, vagy a wc kagylóban végzi. Nem szeretném, hogy a “becsületes munkám” gyümölcse néhány gyári csavar, vagy fröccsentett műanyag bóvli legyen, ami már rég bomlik a szeméttelepen.
2021. jan. 19. 14:17
 18/23 anonim ***** válasza:
57%
Fujjjj ez de okádék hozzáállás a nagyszüleidtől. Mi jogon várják el, hogy te gondoskodj róluk? Gondoskodjanak róluk a szüleid, vagy menjenek otthonba. Sosem fogom megérteni az ilyen önző embereket. A gyári munka meg nem karrier, ott kötnek ki a tanulatlan emberek minimálbérért a belüket kidolgozni. Egy jó diplomával milliós fizetés is elérhető, ez nem elég menő a vén dinoszauroszoknak?
2021. jan. 19. 14:21
 19/23 anonim ***** válasza:
74%

#18-asnak:

Gyerekkorunktól ez van belénk plántálva. Amúgy sok más korombelitől hallottam, hogy ilyesmiről számolt be, szerintem ez nem lehet egyedi dolog. Tudod, ez a tipikus; nagypapa összegányol a házukon egy 1,5 szobás felsőszintet, hogy a gyereke odaköltözik majd a családjával... De mindennel kapcsolatban ez volt. Vagy 4-5 évesen is olyanokat mondogattak már, hogy érettségi után odaköltözöm és a halálukig velük leszek, meg elmegyek a legközelebbi gyárba. Évekig mondtam nekik, hogy egyetemre fogok menni. Akkor is erősködtek, hogy “jó, majd a 20 km-rel lévő főiskolára elmész”. (Ahol 3 szak van, egyik sem érdekel és turizmus-vendéglátáson közlik veled, hogy mehetsz gyakorlatra a mekibe...) Addig nem hitték el, hogy megmertem ilyet csinálni, ameddig nem közöltem velük, hogy az első félévem 4,5-ös lett az egyik legerősebb magyar egyetemen, ami 240+ km-re van tőlük. De a jogsinál is ezt volt... Nem gratuláltak, meg semmi, csak benyögték, hogy “akkor a mamát viheted vásárolni”. Mikor elköltöztünk, hogy “itt hagytatok minket?” Áhhhh, hagyjuk is...

2021. jan. 19. 14:29
 20/23 anonim ***** válasza:
74%
Vagy egy évig jártam pszichológushoz amiatt, hogy le tudjam rázni pszichésen is ezeket a béklyókat, hogy nem erről kell, hogy szóljon az életem, hogy a rabszolgájuk legyek.
2021. jan. 19. 14:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!