Elvárható egy 16 évestől, hogy magának vegyen mindent a kaján kívül?
Hacsak nem vagytok nagyon szegények, (de ha jól olvastam ez nem áll fent) akkor nevelőapád elég sóher.
Hogyha minden hétvégén bulira kérnél és arra mondaná, hogy nem ad az oké. Viszont az, hogy pl. könyvre sem ad...pont inkább örülnie kéne, hogy értelmes dolgokra kérsz.
Én is hasonló helyzetben voltam. Zsebpénzt nem kaptam tőlük, de magamnak kellett vennem édességet, könyveket, telefont, mozijegyet, pizzát, ruhát, sőt, még szemüveget is, pedig ennyire nem álltunk rosszul anyagilag. A nagyszüleimtől kaptam havi 5000 forintot, ezt osztottam be. Ebből még a törpenyulamat is el kellett tartanom, pedig amikor hozzánk került, arról volt szó, hogy amíg nem kezdek el dolgozni, megveszik neki a szénát, a tápot meg az almot, de nem így lett...
Nem a legjobb helyzet, de legalább én is megtanultam bánni a pénzzel.
a nevelőapád leszarja a dolgokat, de leglább tényleg megtanulsz bánni a pénzzel. Amúgy egy felelős szülő ezeket veszi:
-tápláló ételek
-tisztálkodási szerek
-alapvető ruházat, néhány váltás, pl. pizsi, alsók, felsők, fehérnemű, évszaknak megfelelő ruhák, kabát, cipők
-ágy, íróasztal, lámpa
-iskolaszerek, iskolatáska, ebédbefizetés, kötelező befizetések
-könyvtári bérlet vagy kötelező olvasmányok
-utazási bérlet
-egészségügyi költségek, gyógyszerek
-ünnepekre ajándék vagy pénz
-számítógép az iskolai munkához
-telefon és havi adott összeg bele
-egy szakmai képzés kifizetése
-biztosítás és megtakarítás az önálló élet elindulásához
-szórakozási zsebpénz
-zsebpénz
Természetesen mindegyikből valamilyen olcsót vagy középkategóriásat, ár-értékben megfelelőt és a zsebpénz és szórakozás kizárólag jó tanulmányi eredményhez és ahhoz kötött hogy betartja -e a házirendet a gyerek.
A legtöbb szülő úgy akarja megtanítani a gyereket az életre, hogy nem ad neki semmit, de nem ez a megoldás, hanem az hogy leül vele és megtanítja. csak erre a szülőknek nincs kedve, energiája, hogy beszélgessen vele erről, megtanítsa őt az excelt hazsnálni ahol jegyzetelhet és beoszthat valamit, vagy elmondja neki, hogy "emlékezz vissza, amikor a múltkor akartál egy babát és most már ugyanazt nem kérnéd, lehetséges hogy ezzel is így volna? jó aludni egyet a dolgokra, mielőtt megvennéd" a feladatok kiosztása és ellenőrzése is elmarad.
Hát nem, szerintem egyáltalán nem normális, hogy egy 16 éves gyereknek kell saját magának megvennie a nulla zsebpénzéből azt, amit alapjáraton a szülőnek kellene biztosítania. Ha már az ember önszántából gyereket vállal, akkor igen is kötelessége felelősséget vállalnia érte és az, hogy van kaja meg tető a feje felett messze nem meríti ki a szülői feladatokat! Normális szülő az észszerűség határain belül biztosítja a gyerekének a ruhákat, iskolai felszereléseket, tisztálkodási szereket, betegség esetén szükséges orvosi ellátást és gyógyszereket, bérletet, ha teheti vesz neki egy egyszerű kis telefont, sulihoz laptopot/számítógépet, néha-néha egy mozira, színházra, bulira a belépő árát stb. De a felsorolás elején található dolgokat igen is a szülő feladata, nehogy már egy iskolás gyerek, akinek 0 Ft bevétele van, magának kelljen megvegye a ruháit, tisztálkodási szereit, suliba szükséges dolgait.
Szomorú és felháborító is egyben, hogy vannak ilyen "szülők", akik még egy könyvet is sajnálnak a gyereküktől és holott anyagilag megengedhetnék maguknak, semmit nem akarnak a létminimumon kívül biztosítani számára. Az ilyen nem is értem minek vállal gyereket....
A szüleid a polgári törvénykönyv szerint kötelesek eltartani téged (lakhatás, étkezés, taníttatás, ruházat, tisztálkods, stb.). Az már részletkérdés, hogy milyen arányban adnak pénzt, és milyen arányban biztosítják természetben az eltartást (pl. étkezések). A családi pótlék, adókedvezmény és egyéb juttatást (pl. iskolakezdési támogatást) eleve rád kellene költeniük, és ezen felül a saját jövedelmükből is.
Arra ők nem kötelezhetnek téged, hogy az ünnepkre kapott pénzajándékokat az eltartásra költsed.
Beszélj anyáddal négyszemközt, elvégre az ő kötelessége eltartani téged (a nevelőapád más kérdés). Arról nem írsz, mi van a biológiai apáddal, aki veled szemben szintén tartásra kötelezett. Ha van rokonod, akivel közelebbi viszonyban vagy, esetleg vele is érdemes beszélni (nagymama, akire anyád hallgat, pl.)
Javaslom, hogy keresd meg az iskolai szociális munkást (ha van), vagy az önkormányzatnál a családsegítő szolgálatot. Nem kell mindenből hivatali eljárást stb. csinálni, de ők tudnak tanácsokat adni, milyen jogaid vannak, és milyen lehetőségek ezek érvényesítésére.
Próbáld feltérképezni a lehetőségeidet.
"Arra ők nem kötelezhetnek téged, hogy az ünnepkre kapott pénzajándékokat az eltartásra költsed."
Megmutatnád azt a törvénycikket, ami ezt kimondja?
A gyerek ellátása meg van oldva, hiszen adnak neki pénzt, amit arra költhet, amire épp szüksége van. Teljesen mindegy, hogy mikor, milyen alkalomra kapja azt a pénzt.
19 Most viccelsz ugye? Elképesztő.
A szülőnek kutya kötelessége a gyerekét ellátni! Kötelessége etetni, ruháztatni és még amiket felsoroltak. Normális szülő ezt magától is tudja és nem sajnál egy szros, pár ezres könyvet a gyerekétől. És nem, nem a gyerek kötelessége ruháztatni saját magát, totálisan mindegy hogy van-e félretett pénze, amit kapott szülinapra! Ez a szülőt még nem mentesíti a kötelességei alól. Ugyanúgy biztosítania kell a felsorolt dolgokat.
Ilyen nincs, hogy én 8 éve karácsonykor adtam neki 10 ezret, vegyen abból magának ruhát. Nem, ez a szülő dolga és semmi köze ahhoz, hogy karácsonyra mit kapott ajándékba! Gondolod a gyámügyet vagy bárkit érdekelni fog, hogy a szülő egy évben hozzávágott a gyerekéhez szülinapkor meg karácsonykor x összeget AJÁNDÉKBA és most veri az asztalt, hogy abból vegyen meg mindent, amire szüksége van? Ez messze nem így működik, a szülő dolga ellátni a gyerekként, ezentúl adhat neki zsebpénzt, de egy kiskorú gyerektől nem várható el, hogy ezt a saját fenntartására költse. Eleve a zsebpénz/szülinapi ajándékpénz nem kötelező, aki nem kap egyiket sem és ilyen sóher szülei vannak, az mit csináljon? Járjon szakadt nadrágban meg lyukas cipőben, csak mert az amúgy nem rossz anyagi helyzetben lévő szülei csak megcsinálni tudták?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!