Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elvárható egy 16 évestől,...

Elvárható egy 16 évestől, hogy magának vegyen mindent a kaján kívül?

Figyelt kérdés
Meg nyilván a számlák fizetésén kívül.
2020. dec. 10. 10:41
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%
Aztán miből?
2020. dec. 10. 10:42
 2/27 anonim ***** válasza:
100%
Nem várható el. Normális helyen a szülő ha gyereket vállal, eltartja egészen addig míg valami szakmat végez és munkat talall a gyerek. Azt megertem ha nehéz helyzetbe kerül a család es a diák munkaval a fiatal besegít, de teljesen nem varhato el tőle, hogy kajan kivul mindent saját magának vegyen meg.
2020. dec. 10. 10:57
 3/27 anonim ***** válasza:
83%

Attól függ, hogy van-e rá lehetösége.

Ugyanis ha az ehhez szükséges zsebpénzt megkapja a szülötöl, akkor igen, mert ezzel megtanulja beosztani a pénzt.

De ennek feltétele, hogy az adott összeg mindig rákerüljön a gyerek számlájára, illetve hogy amit kap, az kis odafigyeléssel elég legyen a kiadásokra.

Ha saját maga keres - diákmunka -, akkor az nagyrészt a "luxuskiadásaira" való, azaz ha különleges márkás ruhát/cipöt akar, vagy valami extra ételt, az ebböl megy, a "szükséges" dolgok nem.

Ha meg semmi pénze sincs, akkor értelemszerüen szóva sem jöhet ilyen ötlet.

2020. dec. 10. 11:05
 4/27 anonim ***** válasza:
97%
Jó lenne tudni a körülményeket, részletek nélkül nehéz pontos véleményt mondani. Nem mindegy, hogy arról van szó, hogy a szüleid le se sz.rnak és oldd meg magadnak vagy anyagilag nem tehetik meg, hogy tudják fizetni a ruháidat, szórakozásodat vagy igazából ők fizetik, de zsebpénz formájában és azt neked kell beosztani a nem létszükségletű dolgokra. Ha meg az kevés, akkor gyűjteni kell rá. Az első nem normális, a 2. egy sajnálatos helyzet, de nem direkt csinálják, a 3. meg teljesen oké.
2020. dec. 10. 11:07
 5/27 A kérdező kommentje:
Rólam van szó, nem kapok zsebpénzt, soha nem is kaptam. Kb 12 éves korom óta félreteszem ha kapok pénzt pl szülinapkor, abból gyűlt össze egy x összeg. Nevelőapám azt akarja, abból vegyek meg mindent magamnak. Még egy könyvet sem akar megvenni soha, vagy 1 felsőt. A ruháim 90%-át kb 2 éve magamnak fizetem. Nem érti meg, hogy ezt a pénzt szeretném fontosabb dolgokra félrerakni, pl majd jogsira, egyetemre, stb. Anya pedig nem vitatkozik vele, úgy csinál mindent, ahogy nevelőapám mondja.
2020. dec. 10. 11:10
 6/27 A kérdező kommentje:
Nem vagyunk szegények, szórakozásra nem szoktam pénzt kérni, és soha nem azt kérem hogy mindig ők vegyenek ruhát például mert ahogy mondtam, azt már régóta magamnak kell vennem, csak hogy néha segítsenek be, pl havonta 1x vegyenek ők valamit. De még ezt sem. Könyvet szoktam még kérni, mert szeretek olvasni, de azt sem akarja megvenni. Mindig az a válasz hogy vegyem meg magamnak. Mást nem szoktam kérni.
2020. dec. 10. 11:12
 7/27 anonim ***** válasza:
98%
Én alig kaptam zsebpénzt, de cserébe megverték mindent, ami szükséges volt.
2020. dec. 10. 11:19
 8/27 anonim ***** válasza:
47%
hát, néha azért vehetnének ezt-azt a szüleid, de nézd a dolog pozitív oldalát, így legalább megtanulsz bánni a pénzzel és felnőtt korodban sokkal kevesebb anyagi problémád lesz, mint az átlagnak. utólag már azt kívánom, bár én is így lettem volna nevelve, akkor nem egy felelőtlen felnőtt lett volna belőlem pénzügyi téren :)
2020. dec. 10. 11:28
 9/27 anonim ***** válasza:
99%

Velem is ez volt.

Én diákmunkáztam mindig, hogy legyen pénzem. Egyetemre 2 év kihagyással mentem, mert 18 éves koromtól a számlák felét fizetnem kellett, és magamnak a kaját..

2020. dec. 10. 11:35
 10/27 anonim ***** válasza:
30%

Őszintén szólva az ilyen kérdésekkel sose tudtam azonosulni. Én se kaptam sok zsebpénzt, mégse volt gondom soha ilyesmivel.

Piperecuccok: mindig volt otthon, mivel az összes családtagom szokott tisztálkodni, nem csak én. Ha valami kellett, simán kivettem egyet a szekrényből és azt használtam.

Ruha: 14 éves koromban egy unokatesóm nekem adta az összes olyan ruháját, ami neki már nem kellett. Lassan 7 éve azokat hordom, és teljesen jók, pedig eleve használtan kaptam őket. Sose értettem az olyanokat, akik pár havonta vesznek maguknak új ruhákat. Én egy kezemen meg tudnám számolni, hány ruhát vettem magamnak az elmúlt 7 évben. Inkább a régiekre vigyázok, ha elszakad, nem dobom ki, hanem megvarrom, esetleg átszabom magamnak.

Könyv: amióta az eszemet tudom, van könyvtári tagságom. Bármikor bármit kikölcsönözhetek, és csak azokat a könyveket veszem meg, amikről tudom, hogy biztosan gyakran fogom olvasgatni itthon is. Ezekből pedig elég kevés van, mert többnyire regényeket olvasok, amiket fölösleges megvenni csak azért, hogy néha-néha elolvassam őket, két olvasás között meg évekig csak a polcon porosodjanak.

Szóval szerintem nem igazán vannak olyan dolgok, amikre egy 16 évesnek mindenképp feltétlenül muszáj költenie a kaján és a lakhatáson kívül.

2020. dec. 10. 11:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!