Hogy vegyem rá a szüleimet az alap illedelmes szófordulatokra?
A szüleim, főleg anyukám, sosem használja a kérem-köszönöm-tessék, és egyéb alap illembeli szavakat, de velem szemben maximálisan elvárja. Nálam amúgy is beépült a hétköznapokba hogy még a legminimálisabb dolgokat is megköszönöm, és bármit odaadok valakinek azt "tessék" követi. Én már annak is örülnék ha megköszönné dolgokat, vagy nem utasításként röpködnének a "kérései". Ha csak annyit odanyomna a végére hogy "lécci" már nem hangzana olyan rosszul. Ha pedig finoman jelzem hogy kellene, akkor felháborodik és extragúnyosan visszaszól hogy "és természetesen igazán nagyon hálásak vagyunk, hogy...." Nem tudom, nekem ez alap, de nem tőlük tanultam az biztos.
26L
Kérdező, feltételezem (a korodból), hogy az anyukád min. dupla ennyi idős.
Szerinted reális, hogy valaki pont ötvenen túl fog alapvetően megváltozni???
Mondjuk ez az állandó tessékelés nekem inkább agresszív, nem udvarias. A kérem-köszönöm alap nálunk, de nem kell minden ceruzánál tessékelni. Egy családi ebéd igen vicces lenne pl. Kéri, nyújtod, megköszöni, mit kell ezen így túlragozni?
Ha tudod, hogy alapból nem használják a légyszíves szót, akkor magadat hergeled azzal, hogy minden alkalommal vergődsz egy sort, hogy de miért nem. Fogadd el, hogy anyud nyilván nem gonosz, az utasításokat fogd fel kèrésként. Ennyi.
(Engem meg pl azért tartottak már bunkónak, mert annyit mondok, hogy XY dolgot csináld meg, kérlek. És hogy mivel nem kérdezem, hanem felszólító módban mondom, ez mekkora parasztság... Na, kb ilyen kaliberű lehet a probléma a szüleiddel is...)
"ki lehet szedni a mosogatógépet" "kiszedheted a ruhákat"
Azért mondja így, mert észre kellene venni a munkát, nem szólni mindenért, mint egy ötévesnek. Amikor ezredszerre se veszi a lapot a gyerek, marad a cinizmus. Jutalmat nem kér azért, mert elvégzi a házimunkát? Pofám leszakad.
Köszönöm mindenkinek a választ. Azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a társalgás másból sem áll mint "kérem-köszönöm-tessék". :D Nálam is hasonló a stílus mint az egyik válaszolónál. Nekem az is tökéletesen megfelelne ha a végére tenné hogy "kérlek", nem baj ha felszólító. Csak fura, hogy még a munkahelyemen is udvariasan kérnek meg dolgokra, nem pedig utasítanak mint otthon. Mások is mondták már, hogy ideje lenne elengednem a dolgot, mert soha az életben nem fogja észre venni magát és ilyen marad. Ha nem még ilyenebb, ahogy idősödik. Csak sajnálom a dolgot, szeretnék jó kapcsolatot édesanyámmal, de tudom hogy sok konfliktus lesz még köztünk.
(Ó, a lécciről meg annyit hogy szerintem totál hétköznapi és elfogadott hogy sokan így írják, totál felesleges volt az egész szövegből ezt kiemelni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!