Hogy vegyem rá a szüleimet az alap illedelmes szófordulatokra?
A szüleim, főleg anyukám, sosem használja a kérem-köszönöm-tessék, és egyéb alap illembeli szavakat, de velem szemben maximálisan elvárja. Nálam amúgy is beépült a hétköznapokba hogy még a legminimálisabb dolgokat is megköszönöm, és bármit odaadok valakinek azt "tessék" követi. Én már annak is örülnék ha megköszönné dolgokat, vagy nem utasításként röpködnének a "kérései". Ha csak annyit odanyomna a végére hogy "lécci" már nem hangzana olyan rosszul. Ha pedig finoman jelzem hogy kellene, akkor felháborodik és extragúnyosan visszaszól hogy "és természetesen igazán nagyon hálásak vagyunk, hogy...." Nem tudom, nekem ez alap, de nem tőlük tanultam az biztos.
26L
Ezt nem lehet tanítani. Vagy magától jön, vagy sehogy.
Ha pedig már ott tartunk, hogy dacból mellőzzük az udvariasságot, akkor úgysem az a legégetőbb probléma.
Ez nem a köszönöm-kérem-ről szól, hanem a hatalom fitogtatásáról. A nárcisztikus szülők nem tekintik magukkal egyenértékűnek a gyereket, sőt, előszeretettel kínozzák is. Ő szándékosan nem adja meg a tiszteletet, de belőled kikényszeríti, akár büntetés útján is. Soha nem jó neki semmi és még egy húszévest is úgy kezel, mint az ötévest.
A rendszeres megalázás azért kell, hogy a gyerek önbecsülése nulla legyen és mindig a nárcisztikus szülő hatalmában maradjon, mert így a gyerek azt hiszi, hogy ő tényleg rossz és nem ér semmit.
Közhelyes, de ki kell szakadni ebből minél előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!