Elvesztettem anyunal a bizalmam, mit tegyek?
10
Ok, veszélyes a világ, de azért nem Irakban vagyunk. A kérdező elment randizni, a barátai tudták merre jár, gondolom beültek kávézni vagy valami. Azért hazudott az anyjának, mert megtiltotta a találkozót, de ő mégis el akart menni. Kicsit jobb lett volna, ha tiltás helyett ő is elkíséri, a háttérből megnézi a fiút és ha valóban az akinek mondja magát, biztonságban ott hagyja a gyerekét egy általa ismert helyen. Ezzel ellentétben semmit nem tudott a lányáról.
Az meg, hogy soha többet nem fog bízni benne... úgy írod, mintha meglopta, vagy elárulta volna... tini korban az emberek bizony csinálnak hülyeségeket, néha füllentenek is a szüleiknek. Minél jobban tiltja meg próbálja fogni a muter a gyereket, annál kevésbé fog belelátni az életébe. A reakciója mindennel együtt túlzás és értelmetlen. Nem bedurcizni kéne, mint egy kisgyereknek, hanem elmondani a lánynak, hogy miért nem akarta, hogy találkozzanak, milyen veszélyei vannak az online ismerkedésnek, hogy lehet ezt biztonságosan csinálni. Most ehelyett a nyakába tett egy adag lelkiismeret-furdalást meg érzelmi zsarolást, amikor nem tett semmi rosszat igazából.
Megfordítom:
Aha, mert a hülye gyerek áthágja a szabályokat, ezért durcizunk?
Mert alap, hogy paranoiás félelmünkben mindenkiben baltás gyilkost látunk, és mindenkitől óvni akarjuk a gyerekünket? Tudom hogy sok szülőnek nehéz elfogadnia, hogy a gyereke már kamaszodik, már nem anyukájához akar bújni, hanem egy hasonló korú, ellenkező nemű társához. Már a vele egykorúak lesznek a bizalmasai, az ő véleményük lesz a mérvadó.
És itt a gyakorin rengeteg olyan szülő van, aki ezt szemmel láthatóan képtelen kezelni.
Van veszélye annak, ha egy lány először randizik egy fiúval? Persze, mint ahogyan annak is, amikor a kisgyerek kezdi felfedezni maga körül a világot. Ésszerű határig célszerű csökkenteni a veszélyt. De egyrészt tökéletes biztonság nincs, ezt tudomásul kell venni, másrészt nem lehet megkötni sem a kisgyereket, sem a kamaszt. Mindegyiknek meg kell adni az ésszerű (lehetőleg minél tágabb) lehetőséget, hogy élettapasztalatokat szerezzen. Pont ez segíti őket később, amikor már valóban egyedül kell dönteniük és cselekedniük. A burokban nevelt kisgyerekekből lesznek a folyton balesetbe keveredők, a burokban nevelt kamaszokból meg azok, akik nem tudják, kiben lehet megbízni, kiben nem; mi az ésszerű kockázat és mi a felelőtlenség.
Az erőszakos halált halt nők nagyrésze ellen a bűncselekményt nem idegenek, hanem a saját családtagjaik követik el, szóval erről ennyit.
Én nem mondtam, hogy nem veszélyes a világ, mert az. Erre fel kell készíteni a gyerekeinket. De tiltással és érzelmi zsarolással nem lehet nevelni. Vagyis lehet, csak akkor ne csodálkozzunk, ha nagyobb korában amint kiszabadult a szülői kontroll alól tucatszám hozza a felelőtlenebbnél felelőtlenebb döntéseket.
Ez a tisztességesen játszani meg őszintének lenni egy lózung, hatásvadász maszlag és nem is kapcsolódik ide. Senki nem mondja, hogy hazudni kell, nem is mentem fel a gyereket és édes keveset tudunk róluk mert nem válaszol. Én csak azt mondom, hogy a gyerek egy gyerek, az anyja meg egy felnőtt ember, aki úgy hisztizik mint egy tinilány. Igen, ő elment erre a talira, de szólt a fiúról az anyjának, aki nem engedte el, ezért kellett titokban csinálnia. Egy határig őszinte volt, de ugyan ki nem találkozott még srácokkal/lányokkal titokban tinikorában? Ne legyünk már ennyire álszentek. Lehet hülyeséget csinált, de az anyja meg elképesztően ostobán reagálja le. Goldmund válaszával egyetértek.
Majd megbékél ha akar... Ha te elnézést kértél (a hazugság miatt, nem azért, hogy találkozni mersz valakivel), akkor innentől neki kell megoldania magában a problémát.
Egyébként meg ha annyira félti a lányát, az hogy nem jut a nagyon okos anyuka eszébe, hogy akkor náluk találkozzon a lánya a sráccal, ahol tényleg biztonságban lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!