Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyukámnak más elképzelései...

Anyukámnak más elképzelései vannak a továbbtanulásommal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Értelmiségi családban élek, soha nem is volt kérdéses, hogy továbbtanulok-e. Eddig úgy tűnt, hogy az anyukám (apukám nem él velünk) támogató, bármit is választok. Viszont a hétvégén felvetődött, hogy mi is akarok lenni. Az idei tanévig csak a nagyjábólagos irány volt meg.

Most elkezdte anyukám mondani, hogy csakis közgázra mehetek, mert azzal sok mindent lehet kezdeni és nézzem meg, ő is milyen jól boldogul. Én erre mondtam, hogy nem akarok közgazdász lenni és már eldöntöttem, hogy villamosmérnöknek fogok tanulni, hiszen nagyon jól megy a matek és a fizika is.

Azóta itthon áll a bál. Már a nagyszüleim és apukám is próbált beszélni anyával, de egyszerűen hajthatatlan, olyan mintha bekattant volna valami nála.

Nem is értem hogyan gondolja a közgázt, matek és fizika faktra járok, év közben pedig nincs lehetőségem váltani. Meg amúgy is, végzős vagyok, már mindegy lenne, ha átmennék törire.

Szerintetek mit tegyek? Az nem opció, hogy apukámhoz vagy a nagyszüleimhez költözök, apu külföldön, a nagyszüleim 200 km-re laknak. Kollégiumba se tudok menni, az egyik helyi gimibe járok és eszemben sincs csak ezért máshova menni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

17/L

2020. okt. 19. 09:33
1 2 3 4 5
 21/49 anonim ***** válasza:
95%

Mindenképp tarts ki amellett, amit elterveztél. Engedd el a füled mellett, amit mond, úgyis neked kell jelentkezni. Egyébként ismerek egy villamosmérnök lányt, nagyon jó a szakmájában.

Anno nekem is volt egy ehhez hasonló csörtém anyukámmal, amikor előadtam, hogy a mesterképzést Budapesten szeretném elvégezni. Ő váltig állította, maradjak abban a városban, ahol az alapot is csináltam, mert azt már jól ismerem. Felsorakoztattam az érveimet, ő is mondott párat, aztán végül kijelentette hogy önfejű vagyok. Nos, mondanom se kell, Budapesten csináltam meg a mesterképzést. :)

2020. okt. 19. 13:04
 22/49 A kérdező kommentje:

Úristen, nem hittem volna, hogy ennyi válasz érkezik a kérdésemre. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a biztatást, nagyon aranyosak vagytok!

Szerintem most még hagyom egy kicsit lenyugodni anyukámat, hátha nem fog olyan hevesen reagálni később. De mindenképpen meg akarom beszélni vele! Nem szeretnék a háta mögött jelentkezni, úgy érezném, hogy elárultam. Eddig minden nézeteltérésünket sikerült megbeszélni, a kapcsolatunk is jó, nem szeretném most elrontani. Persze eszem ágában sincs feladni az álmomat, de anyával se akarok haragban lenni.

Azon is gondolkoztam, hogy talán a távolság a baja? Nem a legközelebbi egyetem a célom, hanem egy jóval távolabbi, amiről sokkal jobbakat mondanak, mint a helyiről.

Kedves 18-as! Gondolom nekem szántad a megjegyzésedet. Tudod, létezik lyukasóra és szünet is, az iskola nem napi 6-7 óra folyamatos, szünet nélküli körmölésről szól.

Kedves 19-20-as! Hát igen, nem hiszem, hogy a legtöbb ember ilyen felállásra számítana a kérdésből :D

2020. okt. 19. 13:22
 23/49 anonim ***** válasza:
96%
Én anyud korabeli lehetek ( 45 éves vagyok) de én azt tanácsolom, hogy olyat tanulj amiről tudod, hogy 40 éven keresztül örömmel fogsz benne dolgozni. Ne anyud döntsön, mert ha a béke miatt belemész, és el is végzed , utálni fogod a munkádat, vagy nem is fogsz abban dolgozni. Tudom mert 30 évvel ezelőtt én nem álltam ki magamért, és azt tanultam amit a szüleim mondtak. Most meg még mindig nem találom azt a munkát amit örömmel csinálnék.
2020. okt. 19. 13:31
 24/49 anonim ***** válasza:
65%

"Most elkezdte anyukám mondani, hogy csakis közgázra mehetek, mert azzal sok mindent lehet kezdeni és nézzem meg, ő is milyen jól boldogul."

Ennyi ésszel, amennyi neki van, ez kész csoda.

2020. okt. 19. 13:40
 25/49 anonim ***** válasza:
98%

Ne hagy magad .

Nálam a közép suli választás sem volt egyszerű . Anyum feltétlen azt akarta , hogy abba a gimibe járjak ahova ő járt . Én nem akartam .

Autószerelő akartam lenni mert imádom az autókat . Apummal töltöttük ki a jelentkezést aminek anyum nem őrült és igen autószerelőnek tanultam , jelenleg technikumot csinálom . Imádom a szakmám , igen nap 80%-ban nyakig olajos vagyok , de ez egy ilyen szakma . Anyumtól mindig meg kapom , hogy ez nem női szakma , hát pont nem érdekel szeretem csinálni és jól is csinálom .

Anyum jogi egyetemet végzett sokat el ért vele igen , apum autószerelőnek tanult és jelenleg egy helyi műhelynek a vezetője , direkt nem ott voltam gyakorlaton és direkt nem is ott dolgozom .

Kamion szervizben voltam tanuló és a technikum mellet itt is dolgozom .

Amikor ( havi 1x ) csesztet anyum a munkám miatt mindig meg mondom neki , hogy oké nem vagyok tisztában a nagy magyar jogokkal mint ő , de ő sincs tisztában egy V8-as Scania nyergesvonató motorjával . Akkor mindig kínos csend lesz .

Nagypapám ügyvéd , nagymamám fogorvos és fura ők támogatnak benne és el fogadták , hogy az unokájuk nem lesz akta tologató .

Az hogy valami nem női szakma csak egy dolog . Én mindig azt mondom amikor be szólnak a munkám miatt , hogy oké nem női szakma , de senki sem mondta , hogy én az a tipikus lány lennék .

Úgyhogy ne hagyd magad és küzdj az álmaidért , ne hagy hogy le beszéljenek róla mert meg fogod bánni , hogy hagytad magad .

Hajrá !

22L

2020. okt. 19. 13:56
 26/49 anonim ***** válasza:
97%
Utolsó, le a kalappal! :) Őszintén mondom. Nem lehetett egyszerű ilyen értelmiségi családban, pláne ügyvéd felmenőkkel végigvinni az akaratodat.
2020. okt. 19. 14:19
 27/49 anonim ***** válasza:
100%
ne hagyd hogy ezt más döntse el helyetted. nem szeretnéd, elpazarolnád a támogatott féléveidet, és a saját idődet is, ha el is helyezkednél abban a szakmában, nem szeretnéd. azt tanuld amit TE akarsz tanulni.
2020. okt. 19. 14:44
 28/49 anonim ***** válasza:
80%

"oké nem vagyok tisztában a nagy magyar jogokkal mint ő , de ő sincs tisztában egy V8-as Scania nyergesvonató motorjával . Akkor mindig kínos csend lesz ."

mekkora duma :D látatlanban is nagyon jó fejnek tűnsz. csináld azt, amit TE akarsz, mert TE éled az életedet, nem anyád (vagy akárki más)

2020. okt. 19. 14:48
 29/49 anonim ***** válasza:
100%

#25 vagyok .

Ha valamit el határozok amellett mindig is makacson ki álltam .

Igen rettentő makacs tudok lenni .

Apum amiatt áll ki mellettem mivel ő úgy van vele , hogy azt csinálja az ember amit szeret , mert ha olyan munkát csinálsz amit szívvel lélekkel tudsz csinálni az nem megterhelő .

#28 igen vannak ilyen vissza szokásaim soha nem hagytam magam , mondjuk sokszor nem a legjobb , hogy én nagyon is őszinte vagyok .. :D

2020. okt. 19. 14:54
 30/49 anonim ***** válasza:
100%

Türelmesen várd meg, hogy anyukád lenyugodjon, aztán mondd el, hogyan és milyen célokat akarsz elérni. Ha látja, hogy felkészült vagy, nem csak fellángolás, akkor idővel beletörődik.

Én elfogadtam az utasításokat, hiába voltam jó reál tárgyakból, rábeszéltek, hogy tanárként mennyire jó lesz nekem. Másfél év után dobbantottam, mert képtelen lettem volna 30 évig azt csinálni. Jelentkeztem reál irányú képzésre, azóta a jó úton haladok és nem mások döntenek rólam,de vesztettem 2,5 évet.

Tényleg az számít, hogy ezt kell csinálnod elég sokáig a megélhetésedért. Lehet később váltani, de időbe telik, addig is élni kell valamiből. A céljaid és az igényeid (anyagi lehetőségek és célok egyeztetése, időbeosztás, szükséges képzések mennyisége,stb.) tisztázása után anyukád is nagyobb eséllyel melléd áll.

2020. okt. 19. 15:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!