Ez így normális?
Üdv!
Nemsokára esküvőnk lesz, viszont a szüleim és a tesóm (aki a tanum is lesz) csak a polgárira akarnak eljönni (feltéve ha kevesen lesznek bent) mert rettegnek a covid-tol. Március óta nem is találkozhattam velük (csak telefonon), annak ellenére, hogy kutya bajom sincs (meg senki sem beteg a családi/baráti körben). Viszont én rosszul érzem magam, hogy a lagzira ünnepleni egyszerűen az istenért sem akarnak eljönni - a párom szülei, nagyszülei, stb ott lesznek.
Tudom el kell engedni a dolgot, meg minden, de attól még szarul esik. Vagy én látom rosszul?
Köszi!

"Nyáron volt 2-2,5 hónap, amikor kifejezetten jó volt a járványhelyzet."
Hát bocs, de ez baromira nem így van - csak akkor nem mentek a cikkezések róla, mert kellett a turizmust pörgetni :-(
Jún. közepén - végén elengedték a "népet",mentek szanaszét, vitték a vírust ide-oda. Nem is egy ismerősöm lett beteg a nyaralás kellős közepén, volt akit a Balatonról hotak fel tüdőgyulladással, egy másik 39 fokos lázban "fetrengett" napoikig, mire kórházba került és tüdőtályogot állapítottak meg nála (rendszeresen sportol) jómagam súlyos tüdőgyulladással és tüdőembóliával kerültem kórházba július végén - majd az egész augusztust kórházban töltöttem.
Belázasodtam, körzeti megkérdezte, hogy jártam-e külföldön, mondtam, hogy nem - "akkor nem koronavírus és ezzel el volt intézve, nem lettem letesztelve (nyáron). 10 napig otthon feküdtem totál lázasan, antibiotikumot szedve, alig bírtam ébren maradni, baromi gyenge voltam, majd elvonszoltam magam 10 nap után a tüdőgondozóba, ahol közölték, hogy AZONNAL MENTŐ és kórház. A többit már fentebb leírtam.
Teszt nem volt, így "nem voltam" koronavírusos statisztikailag.
Csak "baromi érdekes", hogy egy csomó ember a tüdejével betegszik meg, pont nyáron.
Tessék, el lehet olvasni ezt a történetet is, mik a koronavírus tünetei, hogyan zajlik az egész:

Igen, normális:
A polgári esküvőn - mint írtad is, akkor mennek, ha nincsenek sokan - simán megoldható ez esetben a távolságtartás, meg gondolom maszkban lesznek.
Egy lakodalomban viszont ez nem oldható meg, van "ereszdelahajamat", menyasszonytánc, mindenki mindenkivel némi alkohollal egybekötve, stb.
Itthon is, külföldön is negy egy lakodalomban fertőzödött meg komplett násznép (20-on felül kerültek karanténba és mindezt egyetlen ember okozta, aki nem tudta magáról, hogy fertőzött)
Tavasszal pl. Thaiföldön betiltották az éjszakai klubok nyitvatartását, az éjszakai alkohol árusítást. Nem értettem, miért, egy ott élő ismerősömtől rákérdeztem: pont azért, hogy ne legyen sok ember kis helyen összezsúfolva, alkoholizálva - így ne terjedjen a koronavírus.
Köszönöm válaszaitokat!
Néhány apróságot tisztáznék, mert még korán volt mikor írtam a kérdést :)
Polgári lesz, templomi nem, a "lagzi" igazából egy éttermi vacsora, próbáltam olyan helyen, ahol picit elszeparáltabb, így összesen alig leszünk 20an.
Ha a szüleim és a tesóm nem jönnek, gyakorlatilag egy barátom lesz még ott a részemről (már nagyszüleim is meghaltak..) a többi párom családja és pár barát.
Amúgy az egyik kérdésre a válasz, hogy igen, március óta nem mehettem hozzájuk, ők nem jöttek, max telefon. Elmondásuk alapján legkorábban jövő tavasszal mehetek - talán...
Gyakorlatilag sehova nem mennek, maszk, gumikesztyű, vásárlás után teljes ruhamosás, ennyi. A polgárira is csak azzal a feltétellel, hogy ők külön sarokban lesznek, maszk, távolságtartás, és se puszi se ölelés, jönnek időre, végig ülik és mennek. Már beletörődtem hogy ilyenek, de szerintem én nem így viselkednék a gyerekemmel. -na mindegy ez van :)

Megértem, hogy fáj.
Nekem is 70 ill. 79 évesek a szüleim, tehát abszolút veszélyeztetett korosztály. A húsvéti családi összejövetel elmaradt. Június végén egy összevont névnap + szülinap ünneplés megvolt, és nyáron, amikor úgy adódott, találkoztunk. Most ősszel annyi van, hogy találkozáskor anyu nem puszilkodik, csak apu. De múlt szombaton is itt voltak a kisfiam szülinapján.
Ha március óta nem mehettem volna hozzájuk, akkor vírus ide vagy oda, azért elgondolkodtam volna, mennyit érek nekik én, mint gyerekük. A te szüleid ráadásul jóval fiatalabbak lehetnek. A tesód meg pláne.
Korábban, ha valaki náthás volt, vagy influenza-szezon volt (szinte minden évben heteken át van), akkor is ilyen irreális óvintézkedéseket tettek?

"Korábban, ha valaki náthás volt, vagy influenza-szezon volt (szinte minden évben heteken át van), akkor is ilyen irreális óvintézkedéseket tettek?"
Azok, akik az influenzával példálóznak, egy dolgot felejtenek el: az influenzának LÁTHATÓ tünetei vannak, csak azután fertőz, ha már megbetegedett az illető.
Ez a vírus ismeretlen mechanizmusú és bizony tünetek nélkül is a "fél országot" össze lehet fertőzni: akkor is, ha nem köhögsz, nem prüszkölsz, míg az influenzánál igen.
13-as vagyok: én úgy lettem beteg, hogy szombat délelőtt még le akartam menni egy baráti társasághoz a Balatonra, reggel semmi bajom nem volt, de nem végeztem az itthoni dolgokkal, így végül nem mentem. Délutánra erős mellkasi fájadolm, láz, vasárnap már az ágyból nem tudtam felkelni, 38,6 volt a lázam. Egyik percről a másikra lettem beteg, nem kicsit, semmi tünetek nem utaltak a hirtelen megbetegedésre.

Hello.
17.: 60 és 63, semmi betegség, szerencsére mindig egészségesek voltak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!