Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mire jó, amit a szüleim...

Mire jó, amit a szüleim csinálnak a házimunkával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Így külön élve érdekes ebbe belegondolni. 25 éves vagyok, de a gyerekkoromból arra emlékszem, hogy otthon egész nap csak dolgoznak, soha nem pihennek. Jobban elfáradnak a szabadnapjaikon mint a munkanapjaikon, aztán meg panaszkodnak, hogy fáradtak. Miért jó ez nekik? Nálam sincs rendetlenség otthon, miközben én tizedannyit nem foglalkozok házimunkával mint ők. Jó, nincs is olyan nagy rend, de kosz sincs, és nekem ez megfelelő. Én szabadnapjaimon a barátaimmal találkozom, vagy ha otthon maradok akkor olvasok vagy dokumentumfilmeket nézek a neten. Eszembe sem jut, hogy kifárasszam magam. Ez nem azokra vonatkozik, akik szeretik házimunkával tölteni az idejüket és szeretnek mondjuk takarítás közben gondolkodni vagy zenét hallgatni. Mert ilyen is van, és ez nagyon jó. Az én szüleimet egyértelműen fárasztja ez az egész, mégis egy csomó olyan dolgot csinálnak, amit nem is lenne muszáj. Nyilván nem szólok bele az életükbe, ha nekik így jó akkor nekem is. Soha nem éreztetem velük, hogy ezzel kapcsolatban nem értek egyet velük. Ezt a kérdést azért írtam ki, hogy ha valakinek van ezzel kapcsolatban véleménye, az nyugodtan megoszthatja. Szerintem érdekes téma.

Egyébként általában az idősebb korosztályon látom ezt, hogy az a legfontosabb, hogy otthon maximális rend legyen, akkor is, ha idegileg és fizikailag kikészülnek tőle.

2020. szept. 28. 14:09
1 2
 11/15 anonim válasza:
58%

Érdekes volt olvasni a témáról. Örülök, hogy vannak fiatalok, akiknek fontos a rend maguk körül, ha nem is a patika tisztaság. Egyre több ismerőstől hallom, de magam is tapasztalom a fiaméknál is, hogy az értékrendben épp a rend nem is annyira fontos fogalom. A barátnőm fia most építkezett,( gyönyörű új ház!) az anyja azt hitte végre rend lesz majd körülőttük. Ehelyett nincs konyhaszekrény, nincs igény ruhásra sem, minden halmokban áll, nem lehet semmit megtalálni és neilon zsákokból öltöznek is. A mosatlan halmokban áll, de az elmosottnak sincs helye.

Elvileg "rend a lelke mindennek" és "ahogy kint, úgy bent". Nem vagyok abba a kategóriába sorolható, mint a kérdező szülei, de azért az alapvető normál körülményeket igyekszem megteremteni. Ha elszaladt időnként a ló - mert dolgoztam, tanultam és 3 gyereket is neveltem- de tudtam, hogy valaki jön hozzám, akkor legalább látszatrendet tettem. Mégse terjedjen el rólam, hogy koszos, rendetlen asszony vagyok! A mai fiatalokat nem érdekli, ki mit szól, úgy élnek ahogy nekik jó, kupiban, akár koszban is, még ha nem is ezt látták otthon. A fiús barátnőim panaszkodnak, hogy nem a menyük mos, főz, takarít, mert nincs rá igényük és a mai "túlemancipált" hölgyek ezt is megtehetik, mert a férjük megcsinál mindent helyettük. Ahol pedig neki sincs rá igénye, hogy viszonylagos rend legyen körülőtte, ott előbb utóbb káosz lesz és így nőnek fel az unokáink. Hát nem tudom, de ez kikívánkozott belőlem a téma kapcsán.

2020. nov. 28. 16:25
 12/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat nektek, mindenkit felpontoztam.

11-es válaszoló, meg tudlak érteni, hogy így érzel. Szerintem azért is csökken a rend és tisztaság értéke a mai fiatalok körében, mert manapság kevésbé járnak át egymáshoz az emberek (előzetes bejelentkezés nélkül meg pláne), inkább a városban találkoznak, mert sokkal több a kikapcsolódási lehetőség mint régebben, ezért az otthon már sokkal intimebb dolognak számít a mai huszon-harmincévesek körében mint az előttük lévő generációknál. Nincs annyira kirakatban, hogy hol élnek. Szerintem ez is hozzájárul a mai fiatalok "rendetlenségéhez".

"Mégse terjedjen el rólam, hogy koszos, rendetlen asszony vagyok!"

A hozzáállásban is nagy különbségek vannak generációnként. Nekem például eszembe sem jut ezt figyelni, és ezzel a többséget képviselem a saját korosztályomban. Lehetetlennek tartom, hogy egy 30-35 év alatti emberről pletykaszinten elterjedjen a saját kortársai körében, hogy rendetlen.

Szerintem nem azért tartanak kevésbé rendet, mert nem érdekli őket, hogy mások mit szólnak. Egyszerűen erről a témáról senki nem gondol semmit, nem téma. Legalábbis én ezt tapasztalom a mai fiatal felnőtteken.

2020. dec. 5. 13:56
 13/15 Katona Dius ***** válasza:
73%

Függ szerintem attól is, ki hogy lett nevelve. Én igenis oda lettem állítva mosogatni, porszívózni, takarítani. El sem tudom képzelni, hogy kupiban éljek. Az a fene nagy csilli-villi tisztaság nálam sincs, mit amit kérdező írta szüleiről. De rendet tart, és ahogy időm engedi, leporolok, felporszívózok, vasaol, hajtogatok, mindennek meg van a helye, ha nem kell már, azonnal visszateszem.

Tesóimat az se szavarja, ha szalad körülöttük a szoba, olyan kupi van nálunk, hogy borzalom. Ők kímélve voltak (mert hát ők fiúk, nehogy nekik kelljen már csinálni - anyámat idéztam).És nem zavarja egyiket se, ha éppen nem tudnak átlépni a szennyeshalmon, ami csak le van dobálva a földre...

2021. máj. 12. 07:19
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Én ezzel mindig így voltam. Szégyen nem szégyen én mindig munkának fogtam fel a takarítást. És mivel munkának fogtam fel úgy éreztem hogy otthon is dolgoznom kell. Nem elég higy utáltam a munkámat még itthon is..Volt azért kivétel. A tiszta ruha illatát mindig szerettem és rosszul vagyok a széthányt ruháktól is, szekrényben mindig rend van. És sose értettem higy lehet koszos egy fürdőszoba (ismeroseimnél szoktam látni) pláne egy csap, amikor csak 10 perc végigmenni az egészen bármivel. Szóval igénytelen azért nem vagyok. Azért amikor a moly belepetézett a spájzba elszégyeltem saját magam előtt magam 🙂. Eldöntöttem hogy változtatok. Időközben olyan munkám lett amit nem utálok. És érdekes amióta nem utálom a munkámat azóta nagyobb kedvem van otthon takarítani.

Tehát eldöntöttem hogy amennyire lehet úgy alakítok mindent hogy kosz se legyen és ne is dolgozzam halálra magam otthon. Ezért mikor családiházba költöztünk mondtam a férjemnek hogy úgy alakítsuk kinnt is és bennt is amit még meg tudunk, meg akarunk csinálni főleg kinnt. Minden más csak gazos és koszos lesz ha éppen nincs kedvünk vagy időnk megcsinálni. Tehát ha nem akarunk foglalkozni annyit a fűnyírassal akkor kövezzük le, ha nincs időnk gyomlálni akkor ne ültessünk stb. Otthon nem akarok kötelező munkát csak azt amit szeretek csinálni kivéve persze a portörlést, de azt muszály (na jó ebben még mindig nem vagyok jó). Szerencsére nagyjából egyezik a véleményünk így könnyű volt megegyezni.

Nincs padló szőnyeg mint az előző helyen így nem kell az egész házat porszivózni. Csak nedves törtlővel átmegyek rajta 10 perc alatt. A porszivizás egy óra volt a másik házban. Mosogatógéppel azt hiszem napi fél órát spórolok meg ami kevésnek tűnik, de nem az amikor hazamegyek munka után.

2021. máj. 12. 14:27
 15/15 anonim ***** válasza:
0%

en sem birom a koszt, rendetlenseget magam korul. igy lettem nevelve, hugom aki 8 evvel fiatalabb kimelve volt, ot nem zavarja annyira, szerinte tulzas ahogy en takaritok.. en ugy oldom meg itthon, hogy mindennap kitakaritom, lefertotlenitem a konyhat, furdot, wct, letorlom az asztalokat lefekves elott. ezt nem sok ido megcsinalni, ha szinten van tartva. 2 naponta felmosok es porszivozok. hetente egyszer pedig mindent kitakaritok, minden fiokot, szekreny tetejet, sutot, mosogepet, mosogatogepet, ablakot... olyankor 8-9 orat siman eltoltok de ezzel, altalaban a szabadnapom elotti ejszaka megcsinalom igy van 2 napom pihenni utana. mosogatogep szinten nagy segitseg hogy ne mosogatassal teljen az ido. mosast 2 naponta elinditom, szaritogep utan rogton osszehajtom es a helyere elteszem. igy mindig rend van.

persze nem varom el hogy mindenki igy csinalja, mindenki ugy csinalja ahogy neki megfelel. de en szemely szerint rosszul vagyok szo szerint ha nincs itthon lefertotlenitve mosogato, wc, mosdo, konyhapult naponta.

2021. máj. 13. 15:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!