Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyetemista eltartott gyerek...

Egyetemista eltartott gyerek esetében mi számít “luxus kiadásnak”? Mi az, ami belefér, és mi nem?

Figyelt kérdés
2020. szept. 12. 10:37
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
0%
#19 Az egyetem luxus akkor, ha 5+ éven keresztül felnőtt fejjel a szüleiddel tartatod el magad. Nyilván a szülőktől is függ; ha ez nekik így megfelel, miért ne. Egy diplomám van. Nagyrészt magam finanszíroztam a megélhetésemet, persze az egyetem elején segítettek valamennyit a szülők (aztán visszakapták).
2020. nov. 30. 09:57
 22/25 anonim ***** válasza:
77%

Nem tudom, sokak véleményét rendkívül furcsa olvasni. Számunkra evidencia volt, hogy az egyetemet finanszírozzuk a gyermekünknek. A környezetünkben is kivétel nélkül ezt tapasztaltuk, teljesen mást mutat az internetes közeg, mint a valóság.

A felsőoktatás finanszírozása alatt mindent értek: esetleges tandíj (ez nálunk nem állt fenn), lakhatás (lakást vettünk neki, pontosabban édesanyám, a létező legjobb döntés volt, kiadott a barátainak 2 szobát jelképes áron, amivel fedezve volt a rezsi és némi aprópénz, az ingatlan pedig azóta 2,5x annyit ér), étkezés (nyilván lehet pizzázni, éttermezni alkalmanként, de jellemzően napközben az egyetemen menüzött, este magának készített valamit), közlekedés (a férjem volt autóját kapta meg, ami teljesen logikus volt, ugyanis az anno 15 milliós járműért másfelet sem kaptunk volna, így pedig a 3 órás, átszállásos zötykölődés helyett bő 1 óra alatt otthon volt hétvégente, csak az üzemanyagot tekintve ugyanannyi (!) pénzért).

Jó dolog, ha dolgozik egy fiatal a szünetekben, de egyetem mellett rendszeresen nagyon nehéz.

Elhiszem, hogy valamiféle turisztikai, meg ilyen-olyan menedzsment képzésbe belefér, de erős jogi - mint esetünkben -, esetleg orvosi mellett közel lehetetlen, hacsak nem zseni valaki. Ha viszont az, akkor bizonyára nem hagyományos diákmunkát fog űzni, hanem talál más módot pénzt keresni. Elkanyarodtunk.

Közhely, de a gyerek nem kérte, hogy megszülessen, a szülőnek kötelessége segíteni, támogatni.

2020. nov. 30. 11:57
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

22-essel értek egyet.

Közgázos ismerősöm bőven ráér napi 4 órában valami irodai munkát csinálni ( tisztelem is érte), de én az orvosin, ahol járványhelyzet nélkül 6-kor kelek és nyolcra érek haza a hét 2 napján, a többin pedig 3-4 órára, nem hogy dolgozni nem tudok, de még sokszor a tanulásban is utol kell magam érni, pedig nem szoktam sokat tanulni.

És egy orvosi képzés minimum 6-7 év.

A szüleimnek meg teljesen okés, hogy amíg nincs meg a diploma és nem tudok dolgozni, addig eltartanak. Nekik ez kifejezetten céljuk is volt, hogy minden gyerekük diplomát szerezzen, és jól induljon el az életben.

Persze otthon minden munkába beszállok (mint eddig is...) meg minden ösztöndíj-pályázatra is igyekszem jelentkezni, hogy abból fedezzem a saját kiadásaimat.

bejárós vagyok és államis legalább...

De ez annyira a család anyagi helyzetétől függ, ha tudom, hogy a szüleimnek teher lenne eltartani, nem mentem volna ilyan képzésre nyilván...

2020. nov. 30. 14:25
 24/25 anonim ***** válasza:
90%
Ugy gondolom,hogy valsmennyire a szulonek is "illik" segiteni,h a gyermeke elerhesse a celjait,viszont "cserebe" a gyerek tanul es dolgozik valamennyit,hogy ne lustalkodjon,de ne is hajtsa tul magat.
2020. nov. 30. 20:49
 25/25 anonim ***** válasza:
Nekem a szüleim semmi "extrát" nem engedhettek meg anyagilag. Lakhatás, kaja, alap cuccok megvoltak, de a szórakozást vagy egyéb "fölösleges" kiadást magamnak fizettem, jórészt ösztöndíjból.
2021. febr. 26. 22:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!