Egyetemista eltartott gyerek esetében mi számít “luxus kiadásnak”? Mi az, ami belefér, és mi nem?
Nos, ha mondjuk minimálbért keresek, akkor luxus az, hohy egyetem alatt otthon el, én etetem, ruházom, fedezem a tanuláshoz szükséges eszközeit, miközben támogatást már nem kapok rá.
Ha viszont jól keresek, akkor ezek egyike se luxus, kb minden más is belefér, de pl a cigit, alkoholt nem fizetném soha, milliárdosként sem.
Én is általában fix összeget kapok, de ha valami extra kiadás jön közbe (pl tankönyveket kell venni, új szemüvegre van szükségem vagy nemrég javíthatatlanul tönkrement a laptopom), akkor arra külön adnak, mert az "alap" összegből ilyenekre nem futná. Egy ősrégi sz#r laptoppal húztam ki idáig, de ameddig nagyjából működőképes és használható volt, addig luxusnak tartottam volna újat kérni a szüleimtől.
Amit úgy általánosságban "luxusnak" tartok, az a nyaralás, utazgatás, fesztiválbérlet, rendszeres bulizás (szóval nem a kb kéthetente/havonta egy alkalom), dohányzás és egyéb káros szenvedélyek, nem létfontosságú, hobbi jellegű dolgok (pl hangszerek, sporteszközök, edzések) finanszírozása. Persze ha valaki ilyeneket is szívesen fizet a gyerekének, akkor szíve joga, de én személy szerint egyáltalán nem kérek/várok el ilyesmit a szüleimtől.
Én is luxusban élek a legtöbb egyetemistához képest. Tavaly januárig raktárosként dolgoztam másfél évig, jó pénzért. Aztán abba kellett hagynom a melót magánéleti és egészségügyi problémák miatt.
Mostanában megint próbálok állást keresni, egyelőre kevesebb sikerrel, sehonnan sem jeleznek vissza. Az igazságba azért az is beletartozik, hogy a gyakornoki állásokat célzom meg, hogy mire kikerülök, legyen gyakorlatom + végre el tudjak kezdeni önállósodni.
Egészen a tavaszi félévig rendszeres tanulmányi ösztöndíjat is kaptam.
Nos, ebből, meg a raktáros melóból maradt viszonylag sok pénzem finanszírozom az esetleges extra szükségleteimet.
Külvárosi használatra nemrég vettem egy 50cc robogót. Azért nem volt egy vagyon, meg 1,5 litert eszik százon, de jó, hogy volt mihez nyúlni.
Ez totál családfüggő.
Szerintem a minimum a koli, vagy az otthonlakhatás + kaja. De nem ám mindennap máshonnan rendelgetős kaja, hanem a készített (otthon, vagy a koliban). Illetve még az utazás lehetőségének biztosítása (bérlet).
Ezek a legalapabb dolgok.
Valaki tud dolgozni egyetem mellett, van aki nem. Ennek fejében kell mérlegelni a dolgot, illetve, hogy szükséges-e (tehát minimálbérből nehéz eltartani egy nem keresőt, ott igenis nézzen valami munkának utánna, de ahol nincs rá szükség, ott én nem erőltetném)
sokan írták, hogy a kocsi luxus, felesleges. Ezzel a saját helyzetemben én is így vagyok, bár jó lenne napi 3 óra helyett, csak 1-et utazni, de csak ezért fenntartani egy autót és fizetni a parkolási díjat, kicsit sok nekünk. Egyik szaktársamnak nem. Igaz nem audi, és nem is 3 éves, de neki otthonról 2 óra lenne csak bejárni tömegközivel, autóval kb 3/4 óra, vagy annyi se. Neki ez jól jön, mert kiköltözött a koliból a járvány miatt, abban a két napban mikor be kell menni gyakorlatra, ő lazán megoldja a bejárást.
Úgyhogy semmi sem luxus addig, amíg van értelme/előnye, és nem vesz el pénzt a család más dolgaiból, vagyis lenne annak a pénznek jobb helye. Illetve addig, amíg a gyerek tisztában van azzal, hogy ez már luxus, de ők megengedhetik.
Ez csak egy okoskodó proli, hagyjad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!