Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Túlságosan nagylelkü lennék?

Túlságosan nagylelkü lennék?

Figyelt kérdés

Édesapám 70. születésnapja lesz februárban. Jó egészségnek örvend, hobbijával tölti nyugdijas éveit Édesanyámmal, aki szintén nagyon jól van.

Én felnöttem, 10 éve nem élek már otthon, kiköltöztem Németországba, ahol egy meglehetösen jó állást kaptam kiemelkedöen jó fizetéssel.

Kivülröl szemlélve tökéletes az élet.

Mint emlitettem Édesapám szülinapja lesz februárban és nagyon nagy álma egy W212-es Mercedes. Jelenleg egy 14 éves Peugeotja van, amit szeret, de autópályán rángat. Sok szerelö nem tudja mi a baja, de ez egy másik téma.

Párommal arra gondoltam, hogy szülinapjára meglepném egy W212-es Mercedesszel. Nagylelküség, anyagilag nekem belefér. Viszont nem tudom, hogy hogyan fogadná.

Az Édesapám, felnevelt, megtanitott barkácsolni, kertészkedni, autót vezetni, betett a legalja munkára dolgozni, hogy megtanuljam megbecsülni azt, amim van, a szüleim miatt vagyok ma az, aki.

Ùgygondolom teljesithetném az álmát egy autóval. Nem ùj, de egy jól felszerelt gép, leszervizelve, jó szolgálatot tenne és még meg is tudna látogatni minket egyszer (ami ugye most a Peugeottal nem menne).

A helyzet az, hogy nagyon szeretném meglepni (végre sirni látni az örömtöl :D ), viszont nem tudom, hogy Anyával hogyan közöljem a dolgot. Kissé kiakadna, hogy ha megtudná mire készülünk (neki már teljesitettük tesómmal az álmát, nem is akarta elfogadni a konyhát, amit rendeltünk neki).

Nem tudom, hogy ezt mennyire mernétek meglépni a helyemben?

Anyagilag nincsenek rossz helyzetben, nem is Milliomosok, de azért belefér évi 2-3 nyaralás meg 1-2 nagyobb kiadás a ház renoválása miatt, igy egy ilyen autó sem lenne gond.

Ha szülök vagytok, akkor lebeszélnétek a gyerekeiteket róla?

A válaszokat elöre is köszönöm!

2020. aug. 26. 21:57
1 2 3 4
 21/40 A kérdező kommentje:

Az autó tartalmaz egy halom vezetéssegítö rendszert, (távtartó tempómatot (képes 0-ra fékezni) éjjellátó rendszert, stb) tehát ha nem is figyelne rendesen, szól neki, hogy itt az idö pihenni.

Viszont jogos amit irtok. Magyarország-Németország valòban sok, ha jönnének is, akkor nagybátyám meg ö vezetne felváltva.

2020. aug. 26. 23:17
 22/40 anonim ***** válasza:
15%

A testvered is ilyen ertekben tud adni?

Nem jó ötlet amúgy, én szülőként nem örülnék neki. Iszonyatos túlzás, számomra dicsekedés jellegű a részedről.

2020. aug. 27. 06:15
 23/40 anonim ***** válasza:
33%
Szerintem ekkora használati tárgyat nem adunk meglepetésből. Minimum engedni kellene, hogy megnézze, megtapogassa, ő maga válassza ki, ha tényleg az ő öröme a lényeg, és nem inkább magad miatt adnád.
2020. aug. 27. 09:33
 24/40 anonim ***** válasza:
9%

Olyan jó, hogy itt 1-1 példákat hoznak emberek, és azzal indokolják, hogy kb. semmi értelme az időseket távol tartani a vezetéstől... de nemcsak a szellemi teljesítmény, mint faktor az érdekes, hanem a reflex is, ami meg pláne romlik a kor előrehaladtával.

Kérdező; ha teszem azt apádat olyan súlyos baleset éri, hogy eszméletlen lesz, akkor is olyan jól meg tudja magát értetni angolul és németül? Persze nem, mintha fiatalokkal ilyen nem történhetne, de megintcsak a korból fakadóan sokkal sérülékenyebbek.

Az alkoholról pedig eszembe jutott egy régi vicc; tudtad, hogy a balesetek 30%-a ittas vezetők miatt van? Így pedig a józanok a balesetek 70%-áért felelősek. Azért érdemes ebbe is belegondolni.

2020. aug. 27. 10:22
 25/40 anonim ***** válasza:
89%

Azért az alacsonyabb teljesítményhez lehet optimalizálni.

Tudom, itt mindenki fitten, 10 óra alvás és kettő kávé után vezet és szigorúan csak 1 órát, vagy 60 km-ert, aztán 5 órás pihenőt tart, de a valóság kicsit más. Ha az ember fáradt, vagy éppen idősebb, még mindig ott a lehetőség, hogy lassabban menjen, a külső sávban, kétsávos úton meg segíti az előzést.

2020. aug. 27. 10:54
 26/40 anonim ***** válasza:
34%
Persze sok hülye válaszoló hogy had vezessen 70 évesen, majd ha a ti családotokkal karambolozik egy nyugdíjas akkor nem írnátok ezt! Belénk majdnem belénkjött nyugdíjas papa oldalról mert néz de nem lát, hiába a szemüveg aki idős, az idős, nem olyan a reflexe már! Miközben 2 éves kisfiunk is ott ült hátul a gyerek ülésben, úgy rántotta el férjem a kormányt! De hát had vezessen a 70 éves! Nyomorultak. Adjátok az ilyen jó tanácsokat.
2020. aug. 27. 11:25
 27/40 anonim ***** válasza:
74%

Ha tetszik, ha nem, a 70 éves is jogilag felnőtt, önálló ember, joga van eldönteni, hogy volán mögé ül-e, vagy sem. A felelősség őt terheli, ugyanúgy, mint a 30 évest.

2020. aug. 27. 11:37
 28/40 anonim ***** válasza:
89%
#26 nem minden idős ugyanolyan! Sajnálom hogy ez történt veletek, de semmi okod általánosítani!!
2020. aug. 27. 12:19
 29/40 anonim ***** válasza:
84%
Azon kéne inkább aggódni, hogy egyre nagyobb tömegeknek hiányzanak az alapvető logikai készségei, és rengeteg a funkcionális analfabéta, aki nem ért meg szövegeket. Némi szerencsével sikerülhet átmenniük a teszten, de az nagyon kétes, hogy felfogták-e a tanultakat. A vezetés meg tudjuk milyen: a legtöbb helyen a tanár csak begyakoroltatja a vizsgaútvonalakat. És pont hogy minél idősebb valaki, annál biztosabban kapott még jó oktatást és van jobb szövegértése, tud helyzetet felismerni. Az utcán mobilozás, zenehallgatás is rettenet aláássa a helyzetfelismerő képességet, mert elszigeteli az embert a környezetétől. Aztán ha autóba ül az illető, lehet jó reflexe, de ha nem alakult ki nála, hogy tudja érzékelni a környezetét és felismerje, hogy mire kell reagálnia, akkor jön a fő baleset-ok, hogy "nem vettem észre".
2020. aug. 27. 12:37
 30/40 A kérdező kommentje:

Nyilván nem egy 300 LE-röl van szó. A mostani autójánál gyengébb lenne a merci (160LE helyett 136LE) tehát nagyon száguldani sem tudna, mivel az autó nem képes úgy gyorsulni. Lehet a reflexekre hivatkozni, de ahogy valaki irta, hogy ez nem köthetö korosztályhoz. Van akinek 70 évesen tényleg nem kéne vezetni, de van olyan 85 éves, aki meg még simán mehet, de van olyan 40 éves is, akitöl meg már meg kéne von i a jogsit, valakinek meg meg se kéne adni...

Testvérem intézné a hazahozatalt, honositást és a nagyszervizt, gumicserét, minden egyebet. Vannak kapcsolatai a Mercedesnél.

Felvágásnak nem érzem, sokmindenben segitünk nekik nagyon, minden nap beszélünk telefonon, ök is a mai napig nagyon támogatóak, tudják, hogy kemény munkánk van megbecsüt fizetéssel.

Abban biztos vagyok, hogy ellenkezni fognak, de szerintem ennyi belefér.

2020. aug. 27. 13:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!