Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnék az egyetem...

Hogyan tudnék az egyetem alatt elköltözni otthonról?

Figyelt kérdés
Harmadéves egyetemista vagyok (nappalin, alapszakon) és márciusban költöztem haza a kollégiumból a vírus miatt. Borzalmas itthon és már úgy vagyok vele, hogy én nem szeretnék a családommal lakni. Idén is felvettek kollégiumba (aztán ki tudja, hogy még ez hogyan alakul a vírus miatt, lehet megint kitesznek pár hét múlva...), de eddig a kollégiumból is minden hétvégén hazajártam (a kollégiumban nem tudtam megoldani a rendszeres mosást és a főzés sem ment gördülékenyen-ezen gondolkozom, hogy hogyan tudnám jól megoldani). Az albérlet nyilván kényelmesebb lenne ebből a szempontból, de az nagyon megdobná a költségeket (egy szoba 40-50-60ezer+rezsi). Szerencsére egyetemi költségeim nem nagyon vannak, szórakozni sem járok, nincsen költséges hobbim sem, de nyilván az ember eszik, közlekedik és vannak alapvető szükségletei, amiket finanszírozni kell. Ösztöndíjra nem alapoznék semmit (szociális alapon nem kapok semmit, a tanulmányiból pedig még a koli havi díja sem jönne ki hiába tanulok jól). Nyilván dolgoznék, csak eddig nem tettem (nem volt rá szükségem és sokat tanultam, minden nap órám volt) és nem igazán tudom, hogy diákmunkából egyáltalán össze lehetne-e szedni annyi pénzt, hogy el tudjam tartani magam.
2020. aug. 24. 19:58
 1/9 anonim ***** válasza:
74%

Mosás: vannak mosodák, ahova eltudod vinni a szennyest.

Főzés: csak van valami főzőfülke a koliban, esetleg veszel valami kis rezsót stb.

1000-1100 körül vannak a diákmunkák órabérei nettóban. Tehát, ha neked kell mondjuk havi 90-100, akkor heti 25 órában kell dolgoznod. Nyílván, ha mondjuk jó az angolod/programozol/van egyéb különleges tudásod, akkor az órabér akár az 1600 nettót is elérheti. Mérlegelj, hogy neked mennyi fér bele suli mellett.

Én annakidején heti 1x12 és 1x8ban jártam dolgozni, emellett szünetekben és nyugisabb szorgalmi időszakban néha mentem még +8 órát. Így kijött a kaja meg a külön tanár + egyéb kiadások, a szüleim meg a ház rezsijét fizették.

2020. aug. 24. 20:05
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

A mosodára én is gondoltam, csak a kolitól elég messze van és a nagyobb vagy nehezebb dolgokat (pl. ágyneműhuzat, pulcsi, törölköző, köntös) nem egyszerű így hurcibálni. Plusz ez sem egy olcsó dolog. A főzéssel pedig az volt a gond, hogy mintha disznókkal éltem volna együtt és mindig tiszta mocsok volt a konyha (és mivel volt saját konyhánk, ezért nem volt közös használatú konyha).

2020. aug. 24. 21:01
 3/9 anonim ***** válasza:
84%
Kíváncsi lennék, hol vannak ilyenkor azok a tipikus gyakorikérdésekes emberek, akik minden kérdés alatt nagyban hirdetik, hogy ők már 18. születésnapjuk hajnalán nekiindultak a világnak és rögtön saját lakásba költöztek, egyszerre egyetemre jártak, dolgoztak, és családot alapítottak. És aki nem így járt el, az egy életképtelen mazsola. Na, ilyenkor hol vannak a tippjeitek, hogy mégis hogyan lehet ezt megvalósítani? :))
2020. aug. 25. 00:16
 4/9 anonim ***** válasza:
48%

#3 nem ilyen radikálisan gondolkodok de szerintem engem is közéjük sorolnál.

Kérdező: Feltételezem pesten vagy, itt nettó 1000 körül kezdődik a legalja munka is, vidéken gondolom 1000-1100 at összelehet szedni. Ha harmadéves vagy akkor lazán dolgozhatsz már gyakornokként, ha ez nem játszik akkor valami rugalmas munkahely (meki), próbáld meg késő délutáni/esti órákat megcélozni, mert alapórabér nettó 1050-1100 között van mekikbe, este 6 után jön rá 30% bónusz, úgy már nettó 1400 vagy fölött viszel haza. Hétvégenként bevállalhatsz két hosszabb délutáni műszakot (10 óra mondjuk), azzal havonta 80-90 ezret keresel, ha éjszakázol akkor 110-120. Amíg nem húzós a suli szorgalmi időszakba akkor nyilván mehetsz hétköznap is, mekibe adnak 4-6 órás műszakokat is rendszeresen probléma nélkül. Ugyanez eljátszható kfc vagy burger king.

Természetesen vannak jobb munkahelyek jobb fizetéssel, azokat neked kell kifognod. Főzéssel nem igazán értem mi a probléma vagy mi nem megy rajta szóval látatlanba nem tudok segíteni benne.

Pesten jól lehet diákmunkával keresni, én passzív félévesként havi nettó 300-350 között viszek haza (nem gyakornoki), szóval amiatt nem kell aggódni hogy pénz nélkül maradsz.

2020. aug. 25. 07:29
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Nem pesti vagyok, vidéken lakom és tanulok. Gyakornoki munkára nem tudok menni, szóval max. ilyen munkák jönnek szóba, mint amit te is írtál.

A főzéssel az volt a baj, hogy hiába volt saját konyhánk, egy nap alatt már eltűnt, mert beterítette a szemét és a mocsok... Nekik ez így jó volt, én pedig nem akartam állandóan más retkét takarítani.

2020. aug. 25. 08:41
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
4-es, áruld el kérlek, hogy végzettség nélkül hol adnak neked 300-350 nettót?
2020. aug. 25. 15:23
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a gyakornoki munkaert nem fizetnek, nem tudom ez hol alap. A fizetseged a sźakdolgozatod kb. Szerintem nem kuldik haza a diákokat megint, ez baromsag lenne. Foleg hogy egy csomo szakon nem lehet megoldani mindent online.
2020. aug. 25. 15:38
 8/9 anonim válasza:
95%
6-os építőipar például, de ott inkább napi 10 óra munkával
2020. aug. 25. 16:20
 9/9 anonim ***** válasza:
#6 reptér éjszakai meló. Nettó 1800 alapbér, vasárnap 50%-os bónusz.
2020. aug. 26. 00:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!