Anyám bele akar szólni a gyerekem nevelésébe. Mit tegyek, hogy ne romoljon meg anyával a kapcsolatunk??
Figyelt kérdés
Még meg sem szültem, de már most kiabál velem. Szlovákiában élünk, itt is fogok szülni. Anyámmal legutoljára valahogy szóbakerült az ovi meg az iskola. Mondtam neki, hogy a gyerekünk szlovák oviba és iskolába fog járni. Erre elkezdett velem ordibálni, mintha a világ legnagyobb hibáját követném majd ezzel el, szerinte a gyerekünk lelki sérült lesz. Anyám szlovákgyűlölő, holott ő is Szlovákiában lakik. Próbáltam megértetteni vele, hogy itt nem a SZLOVÁK nyelven van a hangsúly, hanem az ÁLLAMNYELVEN. Ha Magyarországon élnénk, magyar, ha Ausztriában élnénk, német, ha Portugáliában élnénk, akkor pedig portugál iskolába menne. De nem érti meg. Én viszont úgy gondolom, hogy igenis kell tudni az államnyelvet, bárhol is élünk. A húgom osztályáról veszem a példát. Húgom a magyar nyelvű iskolában annyira nem tanult meg szlovákul, hogy mikor 15 évesen kórházba került, nem tudott megmukkanni szlovákul, hiába kérdezett az orvos bármit is. Anyámnak bent kellett feküdnie vele, hogy fordítson neki. Mikor húgom átment a határon, a szlovák határőrökkel angolul beszélt. Na ez megoldás? Ebben az egészben a szlovákiai magyar iskolák oktatási rendszerét tartom hibásnak. Láttam húgom elsős szlovák könyvét, elsőtől kezdve a szlovákot úgy tanulják, mintha már rég értenének szlovákul, tudnának szlovákul írni és olvasni. Míg magyar nyelven első osztályban a magyar írást és olvasást tanulták, addig szlovák órán szlovák verseket magoltak, holott nem is értették és szlovákul olvasni sem tudtak még. Ezzel megutáltatják a nyelvet a gyerekekkel, úgy hogy nem is akarják már a későbbiekben sem tanulni. Anya hiába kiabált vele anno meg próbálta magyarázni neki otthon, húgom megutálta a nyelvet. A húgom osztályából senki sem tanult meg rendesen szlovákul. Ez nem egyedi példa, férjem feléről sem igazán tudnak. Viszont ha Szlovákiában élünk, a gyermekemnek boldogulnia kell majd szlovák nyelven is. Férjemmel viszont eldöntöttük, hogy magyarból meg korrepetálást fog kapni (nyelvtan, történelem, stb.), hogy ne veszítse el identitását. Onnan gondolom, hogy anya maga a szlovák nyelv miatt mérges, mert arra a példámra, hogy ha Ausztriában laknánk, német iskolába menne, semmit nem szólt. Mikor ismét beszéltem vele, nagyon rossz volt a hangulat. Azt mondta, ne is beszéljünk erről, mert csak felidegesítem. Mit csináljak, hogy a jövőben ne romoljon meg a kapcsolat ilyen miatt? Ő az én gyerekem lesz és úgy gondolom, hogy ne hogy már a nagyi mondja majd meg, hogy hová írassam be és hogy neveljem majd őt.2020. aug. 23. 09:48
21/21 anonim válasza:
Arról nem is beszélve, hogy ha tud szlovákul, az összes szláv nyelvet könnyebben fogja megtanulni. A cseh pl csak egy kis lépés, elmehet dolgozni ott is, az orosz is egyszerűbb lesz, azt meg pl itt, Magyarországon kezdik felfuttatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!