Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám bele akar szólni a...

Anyám bele akar szólni a gyerekem nevelésébe. Mit tegyek, hogy ne romoljon meg anyával a kapcsolatunk??

Figyelt kérdés
Még meg sem szültem, de már most kiabál velem. Szlovákiában élünk, itt is fogok szülni. Anyámmal legutoljára valahogy szóbakerült az ovi meg az iskola. Mondtam neki, hogy a gyerekünk szlovák oviba és iskolába fog járni. Erre elkezdett velem ordibálni, mintha a világ legnagyobb hibáját követném majd ezzel el, szerinte a gyerekünk lelki sérült lesz. Anyám szlovákgyűlölő, holott ő is Szlovákiában lakik. Próbáltam megértetteni vele, hogy itt nem a SZLOVÁK nyelven van a hangsúly, hanem az ÁLLAMNYELVEN. Ha Magyarországon élnénk, magyar, ha Ausztriában élnénk, német, ha Portugáliában élnénk, akkor pedig portugál iskolába menne. De nem érti meg. Én viszont úgy gondolom, hogy igenis kell tudni az államnyelvet, bárhol is élünk. A húgom osztályáról veszem a példát. Húgom a magyar nyelvű iskolában annyira nem tanult meg szlovákul, hogy mikor 15 évesen kórházba került, nem tudott megmukkanni szlovákul, hiába kérdezett az orvos bármit is. Anyámnak bent kellett feküdnie vele, hogy fordítson neki. Mikor húgom átment a határon, a szlovák határőrökkel angolul beszélt. Na ez megoldás? Ebben az egészben a szlovákiai magyar iskolák oktatási rendszerét tartom hibásnak. Láttam húgom elsős szlovák könyvét, elsőtől kezdve a szlovákot úgy tanulják, mintha már rég értenének szlovákul, tudnának szlovákul írni és olvasni. Míg magyar nyelven első osztályban a magyar írást és olvasást tanulták, addig szlovák órán szlovák verseket magoltak, holott nem is értették és szlovákul olvasni sem tudtak még. Ezzel megutáltatják a nyelvet a gyerekekkel, úgy hogy nem is akarják már a későbbiekben sem tanulni. Anya hiába kiabált vele anno meg próbálta magyarázni neki otthon, húgom megutálta a nyelvet. A húgom osztályából senki sem tanult meg rendesen szlovákul. Ez nem egyedi példa, férjem feléről sem igazán tudnak. Viszont ha Szlovákiában élünk, a gyermekemnek boldogulnia kell majd szlovák nyelven is. Férjemmel viszont eldöntöttük, hogy magyarból meg korrepetálást fog kapni (nyelvtan, történelem, stb.), hogy ne veszítse el identitását. Onnan gondolom, hogy anya maga a szlovák nyelv miatt mérges, mert arra a példámra, hogy ha Ausztriában laknánk, német iskolába menne, semmit nem szólt. Mikor ismét beszéltem vele, nagyon rossz volt a hangulat. Azt mondta, ne is beszéljünk erről, mert csak felidegesítem. Mit csináljak, hogy a jövőben ne romoljon meg a kapcsolat ilyen miatt? Ő az én gyerekem lesz és úgy gondolom, hogy ne hogy már a nagyi mondja majd meg, hogy hová írassam be és hogy neveljem majd őt.
2020. aug. 23. 09:48
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
30%
Szerbiaban elek. Otthon magyarul beszelunk. Az altalanos iskolat magyar nyelven jartam ki, ahogy a kozepiskolat is! A szerb nyelvet ugyanolyan jol beszelem, mint a magyart! Iskolaban kotelezo volt a szerb nyelv, illetve szerb gyerekekkel is baratkoztam. A szulo dolga eldonteni, hogy milyen iskolaba iratja a gyereket, igy Anyadnak nincs bekeszolasa. Ettol fuggetlenul szerintem is ostobasagra keszulsz, raadasul ezt pont egy olyan orszagba, ahol minden lehetseges modon igyekeznek ELNYOMNI a magyar nyelvet (nagyon sok felvideki magyar ismerosom van)! Szamomra ez a kiabrandito nalad...
2020. aug. 23. 11:28
 12/21 anonim ***** válasza:
81%

Megértem, hogy anyukád nem támogatja a tervet, attól tart, hogy így szlovák lesz a gyerek. Unokatestvérem 5 éves, 3 nyelven ért és beszél. Anyukája spanyol, apukája magyar. Az ő anyanyelve a német, mert ugye németül beszélnek az oviban. Amikor játszik otthon egyedül vagy amikor hangosan gondolkodik, németül beszél.

Sokan élnek a határon túl. A szülők felelőssége, hogy a gyermek mindkét nyelvet jól beszélje. Attól, hogy magyar iskolában tanul, tanulhat, beszélhet, érthet rendesen szlovákul. Viszont ez fordítva is igaz! Mégis sokat számít a közeg.

2020. aug. 23. 11:42
 13/21 anonim ***** válasza:
95%
11es te hülye vagy senki nem mondta hogy szeretné elnyomni a magyar nyelvet vagy nem akarja hogy azt is megtanulja későbbiekben a gyerek. Az a lényeg hogy szlovák nyelvű iskolába járjon, ott is van gondolom választott nyelv mint az angol vagy a német, azon kívül otthon még simán megtanulhat a szülőktől magyarul is. Neki ez csak később a hasznára válik hogy ilyen sok nyelven tud, akár munkában akár párkapcsolatban vagy baráti körben
2020. aug. 23. 11:45
 14/21 anonim ***** válasza:
84%

Én is szlovák iskolába iratnám, elengedhetetlen, hogy ANYANYELVI SZINTEN beszéljen. Különben hogy fog normális munkát kapni, ha nem tud rendesen az ország nyelvén?

Gondolom, édesanyád sem azt akarja, hogy az unokájából takarító, mosogató, kínai/török büfés legyen. Hanem ő is azt szeretné, ha megállna a lábán, lenne lehetősége komoly munkára, bárhol is lesz az országban. Vagy nem?

Ti pedig a pároddal beszélhettek hozzá magyarul, attól még, hogy az iskolában szlovákul tanul, érezheti magát magyarnak, megtaníthatjátok neki a helyesírást stb-t. A magántanár is nagyon jó ötlet.

2020. aug. 23. 11:47
 15/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értelmes válaszokat, igaza van az egyik válaszolónak, hogy én sem vagyok ártatlan, én meg folytattam, de csak aznap, mikor erről volt szó. Főleg a 6-os hozzászólását köszönom. Tudom én is, hogy hülyeség ilyeneken ilyenkor vitatkozni, csak jó lenne, ha ezt anyám is tudná. Ha még egyszer felhozza, akkor megpróbálom majd mondogatni neki, hogy meglátjuk meglátjuk. Remélem vége lesz már ennek a témának, mert már nagyon unom.
2020. aug. 23. 11:52
 16/21 anonim ***** válasza:
93%
Még azt is hozzáteszem, hogy a születendő gyermeked érdekében a legfontosabb az, hogy neked lelki nyugalmad legyen, benned is, körülötted is. Azaz még ha nem is ordibáltok épp egymással, ha közben te magadban görcsölsz, puffogsz azon, hogy jaj, de mi lesz anyukámmal, akkor azzal a gyermekednek ártasz, mert a para görcseid már beleíródnak az agykérgébe... Erre vannak már réges rég kutatások, ezt anyukádnak is megmondhatod, hogy muszáj mindenek előtt a te lelki nyugalmadat őrizni, ez elsősorban a te felelősséged, de anyukádé és férjedé is - a gyermek érdekében.
2020. aug. 23. 11:59
 17/21 A kérdező kommentje:
16-os igen, csak nem könnyű a lelki nyugalom, ha anyám állandóan kiabál velem, ha más véleményen vagyok mint ő. Ő egy olyan ember, aki mindig a középpontban akar lenni, mindig az ő véleménye a mérvadó. Mindig mindenen panaszkodik, minden miatt sajnálnom kell őt, valahogy belém nyomja mindig a lelkiismeret-furdalást, akkor is ha nem jogos áhhh mindegy is.
2020. aug. 23. 12:06
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Engem érdekelne, hogy te milyen szinten beszélsz szlovákul? Írod, hogy a húgod magyar suliba járt, akkor te nyilván nem. Anyukád nem látja a különbséget a kettőtök nyelvtudása és lehetőségei között? Az én egyik unokatesóm is komáromi, mikor megnősült, egy félig magyar félig szlovák lányt vett el, átköltözött a híd túloldalára, a két kislányuk szlovák oviba jár. Ennek ellenére tökéletesen beszélnek magyarul, és a családban ez soha nem is volt probléma.
2020. aug. 23. 12:34
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Az a legfontosabb, hogy ő a ti gyereketek, nem pedig az anyukádé. a 17-es hozzászólásodból egyértelműen lejön, hogy anyukád nem csak a nyelvtanulás miatt ordibál, hanem akkor, ha nem az van, amit ő akar. Na itt kell meghúznod a határt, mert mindenbe, de szó szerint mindenbe bele fog szólni, ha megszületik a baba, tudom, mert az én anyám is pont ezt csinálta, azonnal átjött. Ebből a helyzetből nagyon nehéz szabadulni, mert vagy anyukádat áldozod be, vagy a saját függetlenségedet.
2020. aug. 23. 12:47
 20/21 anonim ***** válasza:
68%
Ez mind a te és a férjed döntése, senki másé! És igenis egyet értek veled, ha egy adott országban élsz akkor igenis beszéld az adott állam hivatalos nyelvét. Attól még otthon beszélheted a sajátod. De később baromi nehéz ha valami nagyobb városban akarsz elhelyezkedni jobb fizuért és nem egy kis vidéki városban. Baromi gáznak tartom hogy pár külföldi magyar már dacból nem tanulja meg az ország nyelvét, és ezzel direkt párhuzamos társadalmat hozznak létre plusz még a két nép gyűlöletét is mélyítik. Semmivel sem tartom őket jobbnak azoknál az araboknál akik nem hajlandóak megtanulni németül, franciául, hiába születtek az adott országba. Én sem várom el hogy Németországban hivatalos helyeken vagy bárhol máshol értsék hogy mit karattyolok magyarul. Itt magyarban tőlünk nem messze van egy falu sváb közösséggel. Na az egyik öreg az magyarul sem beszél. Aztán mikor találkozunk vele elvárja hogy értsük mit mond. Fel sem merül benne hogy nem mindenki beszél németül, aztán még ő van megsértődve mikor nem értjük mit magyaráz. Nem azzal van baj hogy kikerülsz külföldre és nem tudod rögtön a nyelvet. Hanem ha már alap odaszülettél akkor légyszives vedd már a fáradságot hogy megtanulod az adott ország nyelvét. Attól hogy tudsz több nyelvet, nem leszel kevesebb és elnyomva sem leszel, épp ellenkezőleg. A nyelvtudásnál nagyobb kincs nincs és ha valaki van olyan bolond, hogy dacból lemond róla, az meg is érdemli a sorsát. Szóval nagyon jól teszed ha szlovák nyelvű iskolába iratod. Legalább később jobban tud majd érvényesülni, plusz a szlovákok is sokkal elfogadóbbak lesznek vele.
2020. aug. 23. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!