Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak, ha a szüleim...

Mit csináljak, ha a szüleim nem segítenek és nem is támogatnak a fogyásban?

Figyelt kérdés
17 éves vagyok, 168 cm magas és 83 kiló. Gyerekkoromtól kezdve túlsúlyos vagyok, már oviban is kövérebb voltam és ez azóta sem változott. A szüleim soha nem foglalkoztak ezzel, pedig ők is egyértelműen látták és mindig probléma volt az is, hogy nem kaptak rám ruhát stb., de sosem segítettek érdemben. Ha valaki rámutatott, hogy valami nem oké és nem kellene úgy kinéznem, akkor csak elviccelték vagy valamit mondtak rá, hogy "igen, szeret enni" stb.. A gyerekorvos is csak olyanokat mondott mindig, hogy "majd megnyúlik" meg "majd nőiesebb lesz"...hát nem. A szüleim és a testvérem is egyébként normál testalkatúak, ők nem sportolnak vagy mozognak semmit és mindig ugyanazt eszem, mint ők. Kivéve iskolaidőben, mert akkor csak délután 5 körül tudok otthon enni, és napközben max. egy szendvicset vagy valami gyümölcsöt tudok enni. Viszont én kövér vagyok. A suliban mindig kellett járnom plusz sport foglalkozásokra is, jártam gyógytesire is és mindig mondták a szüleimnek is, hogy el kell járnom sportolni, de ők soha nem vittek el vagy fizettek be sehová. Már magam is próbálok rá odafigyelni, hogy kevesebbet egyek, nem iszom üdítőt, nem nasizok, de nem fogyok. Nem tudom mit kellene csinálnom, szerintem a legjobb az lenne, ha elmennék szakemberhez, aki tudna segíteni. Viszont a szüleim ebben egyáltalán nem támogatnak, mindig csak elterelik a témát és őket ez egyáltalán nem érdekli.
2020. aug. 19. 14:05
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
100%
Hát, tapasztalataim alapján a sulis tesiórák finoman szólva lóxart se érnek.
2020. aug. 19. 14:41
 12/40 anonim ***** válasza:
93%

Egy teljes hormonpanel nem ártana. Engem is mindig csak körbemagyaráztak, h biztos sokat eszem (nem, grammra mértem, f-szh-zs) keveset mozgok (futok, úszok, lovagoltam, súlyzós edzés). Végül elhúztam endokrinologushoz, rendes hormonpanelt csináltatott (bem a sima két tsh, az nem jó) és kiderült, baj van. Tovább küldött, a vége: jóindulatú hipofízis daganat, ami hormonokat termelt, amitől a testem meghülyült. Kiműtötték, érdekes, azóta semmi extra módon lefogytam...szóval van ilyen, h hiába nem zabálsz, nem fogysz. Csak én is elhittem, h én csinálok valamit rosszul, évekig, mire eljutottam egy olyan dokihoz, aki nem söpörte félre a problémám.

Próbáld rávenni a szüleid egy rendrs kivizsgálásra. Ha nem megy, akkor pefig amint önerőből el tudsz menni, tedd meg.

2020. aug. 19. 14:43
 13/40 anonim ***** válasza:
100%

A több infóból is az jön le, hogy nem jók az időpontok és nem elég. A 6-os lehet most jól érzi magát, aztán pár hónap múlva mikor kihullik a haja még elmarad a menzesze, akkor már nem lesz olyan boldog a napi 100 kalóriájával.

Figyelembe véve a körülményeket ezt tudom javasolni:

- reggelire vegyél zabpelyhet, vmi édesítőt, ami nem kristálycukor és vigyél magaddal termoszban vizet, a suliban ebből tudsz zabkását csinálni, tápláló, lassan felszívódó CH, esetleg ilyenkor még tolhatsz mellé vmi gyümölcsöt vagy zsírszegény túrót

- ebédre jó a szendvics, mellé megint csak túró vagy cottage cheese, jó minőségű sonka, hogy legyen feherjebevitel

- a vacsorát nem tudod szabályozni, mert az adott, viszont ha nem jó az összetétele (sok CH, zsír) akkor tényleg miniadag legyen, ha pedig van hús, húsból egyél többet, de a zsírrá figyelni kell. Illetve azt megbeszélheted a szüleiddel, hogy szeretnél egészségesebb lenni és vegyenek több zöldséget, azt is ehetsz estenként.

Mellette amit itt ajánlottak sportot, bőven elég, sétálj a környéken, vagy youtube kardio edzéseket nyomj, és ahogy fejlődsz, úgy nehezíts a sporton is.

2020. aug. 19. 14:47
 14/40 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, hogy mi ér mit. Minden órán szoktunk valamit csinálni pl. futás, talajtorna, köredzés, Rubint Réka lemez (igen :D) vagy valamilyen csapatjáték (pl. foci, kosár, röplabda).
2020. aug. 19. 14:48
 15/40 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2020. aug. 19. 14:51
 16/40 anonim ***** válasza:
6%

A hajhullás és a menstruáció elmaradása az anorexiásokra jellemző.

Nem azokra, akiknek van zsírtartaléka.

Kérdező ennyi kaja mellett fogynod kéne.

Nézesd meg a pajzsmirigyedet,nagyon könnyen lehet ludas és mielőbb kezelni kell, nehogy nagyobb bajt csináljon.

2020. aug. 19. 14:59
 17/40 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem hagyd a szüleidet, vedd a saját kezedbe a dolgokat. Én úgy gondolom, fennáll a hormonprobléma, pajzsmirigy alulműködés és/vagy inzulinrezisztencia. Olvass utána a tüneteknek, de jobb, ha elmész egy endokrinológushoz (olyanhoz, akiről jó vélemények vannak, sajnos sok kontár van) és ő majd beutal téged vérvételre.

Szerintem nem eszel sokat és nem indokolt, hogy ne tudj fogyni, hacsak tényleg nincs valami anyagcserezavarod.

2020. aug. 19. 15:01
 18/40 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a kalóriákat hogy számolod? Van otthon mérleg és lemérsz mindent? Feljegyzed a falatokat, 1-1 korty üdítőt, amit megiszol? Ilyen apróságokból akar 500-600 kalória többlet is összegyűlhet és eszre se veszed. 1 hónapig írd nagyon szigorúan minden étkezésed és tényleg minden nap sportolj legalább fél órát. Ha 1 hónap után meg se mozdul a mérleg, netalántán hízol, akkor tényleg irány a doki.

De sztem könnyen lehet, hogy az a probléma, amit írok, tényleg nincs bennem rosszindulat, nem feltételezem, hogy hazudsz, vagy ilyesmi, de tényleg vannak láthatatlan kalóriák, amiket eszre se veszel, viszont a fogyást nagyon durván tudják gátolni.

2020. aug. 19. 15:17
 19/40 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Még mondogatom a szüleimnek és talán egyszer sikerül rávennem őket, hogy menjünk el kivizsgálásra.

Igen, mérlegen mértem, hogy miből mennyit ettem és a folyadékot is ugyanúgy számoltam. Márciusban kezdtem, július közepéig számoltam. Nem fogytam, de nem is híztam.

2020. aug. 19. 15:27
 20/40 anonim ***** válasza:
100%
Ha emellett gyakran vagy fáradt és hangulatban is levert, akkor lehet tényleg pajzsmirigy. A szüleidnek mondd azt, hogy nem érzed jól magad és vigyenek el belgyógyászhoz. Ott a dominál el tudod mondani, hogy valójában mi van, és első lépcsőként ő is ki tud írni endokrin laborba. Ha igazolódik, hogy tényleg gáz van a hormonjaiddal, akkor úgyis továbbutal endokrinológushoz.
2020. aug. 19. 15:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!