Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elfogadnátok hogy a lányotok...

Elfogadnátok hogy a lányotok gimnáziumba kollégista legyen?

Figyelt kérdés
A húgom szeptembertől lesz 8.-os azaz fél éve van pályát választani. A filmes szakma érdekli mint rendező vagy operatőr estleg forgatókönyvíró de az első az a rendező. Eddig jó sulikat budapesten talált de mi pécstől délebbre 25 km-re vagyunk szóval vonattal 3-4 óra. Ha oda kerül akkor mindenképp kolégista lenne de nem tudjuk hogy legfőképp anyánk de úgy a szüleink hogy fogadnák hogy ilyen messze legyen kollégiumban. Tudom hogy minden ember más de ti szülők hogy fogadnátok hogy a gyereketek az órszág másik végébe legyen kolégiumban?

2020. aug. 19. 09:30
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
62%
Én engedném. Néha nem értem a hozzászólásokat.Ha nem tud közlekedni egy 14 éves gyerek, akkor értelmi sérült, és ezt nem bántásból mondom. Főleg a mai világban, amikor a Google útvonaltervező 20 másodperc alatt megmondja mire szálljál fel és hol.Akiket én ismerek, mind elvolt a kollégiumban és jól érezte magát. Az természetes, hogy egy szülő félti a gyerekét, de egyrészt a gimis kollégiumban azért még van felügyelet, másrészt nem tarthatjuk aranykalitkában a gyerekeinket 40 éves korukig .. semmi gond nincs azzal, ha kicsit önállóbb lesz valaki, régen ez elvárás is volt, ma még 20 -25 éves emberekre mos főz az anyja mert egy rántottát nem bír megsütni..
2020. aug. 19. 11:25
 12/25 anonim ***** válasza:
34%

Nem arról van szó, hogy nem tud közlekedni, ez nem is értem hogy jön ide. Egy csomó más aspektusa van a dolognak.

Anyagilag megengedheti magának a család? Ebbe kb senki bele sem gondolt.

Nem fog rossz társaságba keveredni, inni, drogozni? Persze, mindenki azt hiszi, hogy ismeri a saját gyerekét, de a tinédzser kor, meg a megváltozott környezet nagy varázslók. Vannak nekem is ismerőseim, akik koleszba laktak középiskolásként, azért meséltek durva sztorikat.

Fog tudni, és akar majd koncentrálni a tanulásra? Ez még a kezdő egyetemistáknak is sokszor elcsúszik a nagy szokatlan szabadságban.

Nem 40 vagy huszon évesekről van szó, hanem tinikről. 14-15 éves az pont a legbrutálisabb lázadó kamaszkor. 18 évesen, leérettségizve, mehet ahova akar koleszba. Addig csak ha muszáj. Itt meg nem az. Tegye fel a kezét, aki azzal foglalkozik, amit 14 évesen megálmodott magának!

2020. aug. 19. 11:48
 13/25 anonim ***** válasza:
66%
Teljesen egyértelmű lenne számomra, hogy a gyerek koleszos lesz és nem fog napi több órát utazni. Mi ebben a probléma? Szülő legyen büszke arra, hogy a gyereke önállósodik, mert a kolesz egy elég mostoha dolog. Én anno nem mertem meglépni :D Szóval csak vállon veregetném, hogy faxa gyerek vagy.
2020. aug. 19. 11:52
 14/25 anonim ***** válasza:
Úgy jön ide, hogy az egyik hozzászóló a közlekedéssel kezdte a mondandóját .
2020. aug. 19. 12:10
 15/25 anonim ***** válasza:

Ne haragudj 12es, de szerinted csak a koleszosok isznak meg drogoznak? Ne viccelj már.

És az miért jobb, hogy egyetemen "csúszik el a szokatlan szabadságban"? 9.ben még kb semminek nincs tétje a továbbtanulással kapcsolatban, egyetemről első évben is simán kibukhat.

2020. aug. 19. 12:13
 16/25 anonim ***** válasza:
97%
Mellesleg a gyerek nem a tulajdonod, ha ő abban az iskolában szeretne tanulni, és mondjuk anyagi akadálya nincs a kollégiumnak , akkor jobb ha elengeded . Ha valaki megbízhatatlan, az otthon a szoknyád mellett ülve is az lesz. 3 felnőtt gyerekkel elmondhatom, hogy 14-15 évesen már nincs mit nevelni egy gyereken, ha addig nem építettél fel vele egy jó kapcsolatot és nincsenek meg a bizalmi alapok, akkor már nem is lesz..
2020. aug. 19. 12:14
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem még a közlekedés sem olyan orbitális nagy hülyeség... Most őszintén, én egy kisvárosban nőttem fel és nagyon sokáig a szüleim hoztak-vittek kocsival, mert másképp nem tudtam volna suliba járni. Később már felénk is járt busz és akkor már önállóan is tudtam közlekedni, de csak ki kellett állni A megállóba és jött A busz, felszálltam, leszálltam AZ iskola előtti megállónál és ennyi. Viszont mikor egyetemre mentem Budapestre, ahol korábban max. turistaként jártam, akkor az elején nekem sem volt halvány lila fogalmam sem, hogy éppen hol vagyok és onnan hogyan jutok el X helyre. Hiába voltam 19 éves, nem tudtam és idő kellett amíg megtanultam. Ez szerintem tök egyéni és helyzetfüggő, hogy kinek mennyire egyszerű vagy alap dolog a közlekedés. Nekem pl. nem lett volna az 13-14 évesen. Természetesen nem kell kalitkába zárni a gyereket stb., de szerintem jogos lehet, ha az ember jobban átgondolja és nem csak rávágja, hogy "persze, menjen csak". Ha még soha nem élt a szülők nélkül, nem volt jobban magára utalva, nem kellett még önállóan problémákat megoldania stb., akkor nem biztos, hogy egyszerű lesz. Valakinek előnyére válik a kollégium és önállóságot tanul, fejlődik, tapasztalatot szerez, megtanulja beosztani az idejét stb., míg másnál pedig épp ellenkezőleg sül el és esetleg nem bírja, fél, elkallódik, rossz társaságba kerül stb. Mindkettő benne van a pakliban és szerintem ezt leginkább a család tudja megítélni, hogy az adott gyerek milyen személyiség, mennyire lehet benne megbízni, mennyire talpraesett és milyen irányba változna.
2020. aug. 19. 12:23
 18/25 anonim ***** válasza:

#3 vagyok, tényleg a közlekedés említéséért lettem lepontozva és megemlegetve? :D

Egyértelmű, hogy a cigi/ital/drog/szex/lelki magárahagyottság stb. a nagyobb probléma, pont ezért írtam, hogy mennyire nem mindegy, milyen a kollégium. A gyerekemet csak olyan kollégiumba iratnám be, amelyről meggyőződtem, hogy megnyugtatóan kezelné ezeket a kérdéseket. Egy 14 éves gyerekre még nagyon oda kell figyelni ezen a téren.

A közlekedés csip-csup ügynek tűnik, és a koli remélhetőleg az iskolához közel van, de ha mégsem, ebből a kollégista élet mellett is könnyen lehet a 14 éves fiatal életéből naponta órákat felemésztő ingázás, ráadásul egy számára merőben szokatlan miliőben. Semmi bajom a nagyvárosi, budapesti közlekedéssel, de egy vidékről, egyedül felkerült kamasznak szerintem igenis nehéz lenne megszoknia azt a lelketlen, tömött mókuskereket, ami reggelente ott megy a metrón, villamosokon, buszokon, stb. Az elidegenedést. A személytelenséget. Rendben van, szokja, de ne 14 éves korától napi 1,5-3 órában, ami az átlag budapesti ingázás sokszor. Neki még mással kellene töltenie azt az időt, és a családjától elszakítva fontos, hogy egy viszonylag otthonosabb környezető, az iskolához legfeljebb fél órás távolságra eső kollégiumra essen a választás, én így gondolom.

2020. aug. 19. 12:38
 19/25 anonim ***** válasza:
73%

Mutassatok már egy olyan kollegiumot, ahol 1,5-3 órát kell utazni az iskolába ...

Ezzel a hozzáállással neveltek életképtelen embereket, hogy nem nézitek ki egy 14-15 éves gyerekből, hogy fel tud szállni a lelketlen mókuskerékre :D anno egy zsákfaluból költöztem Budapestre , nem lettem lelkibeteg, én, és még sokan mások .

2020. aug. 19. 12:52
 20/25 anonim ***** válasza:
3%

Kedves 19, ha nem lettél "lelkibeteg", miért érzed szükségét, hogy ezt itt bizonygasd? Hogy más ne csinálja másként, mert akkor te lehet, hogy "rosszul" csináltad? Én is éltem Budapesten fiatal felnőttként, és túléltem, rendben volt, de nem kívánnám a 14 éves gyerekemnek. Egyetemistaként a saját felelősségére, saját döntése szerint oké.

Oda-vissza értettem a 1,5-3 órát, és azért Budapesten ez az egyenként 45-90 perces, átszállásokkal tarkított menetidő iskoláknál sem elképzelhetetlen. Nem élből ellenzem én a budapesti középiskolás létet, de ahogy a 17-es is írja, észnél kell lenni, utánajárni a dolgoknak, és nem fejest ugrani egyből a következményekbe.

14-18 éves korban is iszonyú sokmindent tanul meg az ember az iskolán kívül is (önállóság, önfenntartás, önismeret diákmunka, háztarttás/takarítás, szociális készségek, társas kapcsolatok, szerelem, sima kamaszlétes tengés-lengés stb.). A szülője, testvére, rokonság stb. nincs ott, hogy segítsen neki az előbbiekben, ezért eleve egy kis hátránnyal indul, erre rárakódva még nagyon nem hiányzik a többórás ingázás. Terhelje magát, szokja csak, de mértékkel. Ne legyen több annál, amit bír, és ami eleve sok.

2020. aug. 19. 13:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!