Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Édesanyám komplett idiótának...

Édesanyám komplett idiótának néz amiért én az evolúció elméletet helyezem előtérbe a teremtéstörténet kárára. Mit lehet ezzel tenni?

Figyelt kérdés

Édesanyám nem elhanyagolható mértékben vallásos,teológiát is végzet, vallásosnak nevelt engem és a testvéremet is. Mostanában voltak kisebb vitáink, amikben 16 évesen a teológiai tudásával szemben próbáltam megvédeni a világnézetem. Ha édesanyám kifogyott az érvekből vagy csak zsákutcába került(ami a tudomány tagadásával sokszor jár), akkor szimplán csak hálátlan vagyok és elkezd sírni.

Édesanyám az utolsó csepp vérével is megvédené azt az állítást hogy a Föld márpedig ~6000 éves és az evolúció a legnagyobb badarság amit ember leírt.

Utóbbi kijelentésével sokan egyetértenének, a kérdés nem eme állítás alátámasztására vagy támadására van, de amikor azt tunkolja a fejembe hogy márpedig a tudományos álláspont(a Föld ~4.500.000.000 éves) és a tudományos munkák 98%-a téves, !úgy! hogy semmiféle biológiai, kozmológiai vagy fizikai képzettsége nincsen a szakközépiskolát leszámítva, akkor nem tudom komolyan venni.

Ezeket leszámítva édesanyám jó anya és nem álszent vagy képmutató keresztény.

Ne essék félreértés nem hozom fel a témát csak hogy tépjem az idegeit,de bármikor előjöhet a téma.

Hogyan kellene kezelni a helyzetet ha elkezdődik egy ilyen vita(az észérvek nem működnek, tűrni pedig tűrök eleget)?

2020. júl. 8. 18:20
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
42%

Kedves tesz-vesz,

1. Elég sok élettudománnyal és természettudomannyal foglalkozó tudós nyíltan hirdeti keresztény hitét. Szerintem az "gáz", hogy ezt valaki elfogadhatatlannak tartja.

2. Most valóban valaki egy olyan mindenható Teremtőt gondol el, aki 5 perce teremtette a világot és "poénból" azt is bekódolja, hogy minden bizonyíték arra utaljon, h valójában milliárd évekkel ezelőtt teremtette? Miért tenne ilyet Isten? Miért hazudna arról a világról, amit teremtett? Ez játéknak jó, de komolyan senki nem veszi.

3. Én sehol nem mondtam, hogy az evolúciót Isten tervezettnek teremtette volna, normális tudós nem veszi komolyan az intelligent design elméletet. Önmagában az, hogy az evolúció céltalan és véletlenszerű, nem cáfolja a folyamat isteni eredetét.

4. Hogy felesleges-e a vallásom, hogy milyen befolyással van Isten az én sorsomra, életemre, azt én tudom megítélni, mint ahogyan azt te tudod megítélni, h Isten milyen befolyással van a te sorsodra. Legkésőbb a végítéletkor meglátjuk.

2020. júl. 12. 15:05
 22/37 Mojjo ***** válasza:
84%

@21

Bár nem engem szólítottál meg, de:

"Miért tenne ilyet Isten? Miért hazudna arról a világról, amit teremtett?"

Isten útjai kifürkészhetetlenek ;) Egyébként pl próbatételként? (De amúgy is, hogyan is jössz emberként ahhoz, hogy Isten fejével próbálj meg gondolkozni és megmondd, mit tenne, meg mit nem?)

Az 1-es pontoddal minden esetre 100%-ig egyetértek.

2020. júl. 12. 15:12
 23/37 anonim ***** válasza:
29%

@22

"De amúgy is, hogyan is jössz emberként ahhoz, hogy Isten fejével próbálj meg gondolkozni és megmondd, mit tenne, meg mit nem?"

Isten tette lehetővé, hogy az emberi elme egyedüliként a világon képes legyen gondolkodni és felismerni az Ő és az általa teremtett világ dicsőségét.

Kellő alázattal és a világ és Isten tökéletes megismerhetetlenségét figyelembe véve azonban mégis szabad gondolkodni róla - különben nem lenne vallás és egyház. Azonkívül vannak kinyilatkoztatások Istentől, amelyek tanulmányozásával korlátozottan megismerhető.

Mindenesetre minden monoteista vallás alapvető tétele, hogy Isten soha nem hazudik - vajon mi értelme lenne, hogy egy végtelen hatalmú lény meghamisítsa az Igazságot a saját halandó teremtménye előtt - erre senki nem tud értelmes, logikus választ adni. Miért is lenne érdekében? A hazugság mindig valamilyen érdekből, nyereségvágyból születik - Istennek nincsen mit nyernie, hiszen minden az Övé.

Te is csak annyit hánysz ide, hogy Isten kifürkészhetetlen, de ez bullshit.

2020. júl. 12. 20:29
 24/37 anonim ***** válasza:
94%
20, kedves mojjo, miért nem tetszik a blogbejegyzésem? de konkrétan mondd el. akkor elhiszem hogy ateista vagy. nem hinném hogy gyerekes hisztizős vagdalkozás az objektív vélemény, alátámasztanád az állításod?
2020. júl. 12. 21:43
 25/37 anonim ***** válasza:
91%

21, 1. ma már nagyon gáz az a tudós aki vallásos. nem szerencsés ha programhibás agyúk próbálnak meg alkotni, amúgy állítólag a vallásos tudósok kikapcsolják munka közben a vallásos részt az agyukban.

ha már pontokba szeded , akkor miért nem az én írásomra válaszolsz?

2. én nem gondolok el ilyen teremtőt aki 5 perce alkotta a világot? mi a f*zomnak írsz ide ilyen bornírt baromságokat?

hogy a pcsába jön ez bármihez is? KONCENTRÁLJ és próbálj releváns tartalmat alkotni.

miért hazudott a teremtőd olyan sok vallást a földre?

3. "Én sehol nem mondtam, hogy az evolúciót Isten tervezettnek teremtette volna"

VS

"2. Isten találta ki az evolúciót, mint egy zseniális mechanizmust, hogy benépesítse a Földet a növényekkel, állatokkal, madarakkal, halakkal, csúszómászókkal, stb.

3. Isten hozta létre az első élő sejtet, amelyből minden többi élő sejt származik. Nincsen rá bizonyíték, hogy az első élő sejt magától alakult volna ki."

ezt nem te írtad? akkor meg minek veszed magadra?! kit érdekel hogy mit mondtál, ha nem te vagy akire válaszolok?!

amúgy te vagy az, mert a pipák száma ugyananyi. akkor te ekkora fogyatékos vagy amúgy?

de cáfolja, ugyanis a zseniális mechanizmus arra utal, hogy tervezett.

Tudom hogy semmilyen hatással nincs rád egy nemlétező lény. én is voltam vallásos, hidd el, ha felismered a egoizmusod a vallásban, rájöhetsz hogy csupán kitaláció, amit saját magad megnyugtatására hoztál létre. nem szeretsz egyedül lenni. ezért kell neked egy képzeletbeli barát.

miben tartod magad különbnek az őrültnél aki barátot vizionál magának a gumiszobában?

2020. júl. 12. 21:54
 26/37 anonim ***** válasza:

"2. Most valóban valaki egy olyan mindenható Teremtőt gondol el, aki 5 perce teremtette a világot és "poénból" azt is bekódolja, hogy minden bizonyíték arra utaljon, h valójában milliárd évekkel ezelőtt teremtette? Miért tenne ilyet Isten? Miért hazudna arról a világról, amit teremtett? Ez játéknak jó, de komolyan senki nem veszi."

Érdekes, számomra pont ilyen komolyanvehetetlen, hogy "Isten találta ki az evolúciót, mint egy zseniális mechanizmust, hogy benépesítse a Földet a növényekkel, állatokkal, madarakkal, halakkal, csúszómászókkal, stb." számomra ez teljesen ekvivalens az 5 perce teremtő istennel.

"Önmagában az, hogy az evolúció céltalan és véletlenszerű, nem cáfolja a folyamat isteni eredetét."

De nem is bizonyítja.... hogy is mondtad pár válasszal ezelőtt: "Occam borotváját figyelembe véve, a lehető legegyszerűbb magyarázat igaz." Teháááááááát?

"... hogy milyen befolyással van Isten az én sorsomra, életemre, azt én tudom megítélni"

A megítélés implikál valamiféle objektív, tárgyilagos értékelést. De erről ebben a kérdésben szó sem lehet. Neked maximum érzésed lehet, hihhetsz valamit, képzelhetsz ezt-azt, de ebben semmi objektív nem lesz.

"Legkésőbb a végítéletkor meglátjuk."

Ja, persze... majd jó nagyot fogunk nézni amikor ott vár ránk Hádész vagy Nergal esetleg Pluto vagy Szivakoatl vagy valamelyik másik a több ezer isten közül akiket eddig az emberiség kitalált a maga szórakoztatására.

2020. júl. 12. 22:06
 27/37 anonim ***** válasza:
32%

"számomra ez teljesen ekvivalens az 5 perce teremtő istennel."

Ez hogyan jött ki? Teljesen hülye elmélet. Legalább akkor írjál a kémiai és biológiai evolúcióról vagy őslevesről, mert az legalább hihető. Én is ateista voltam a megtérésem előtt, főleg tudományos érvek miatt.

Az evolúció egy létező folyamat. Létezése nem cáfolja de nem is bizonyítja Isten létét vagy nem létét.

Mint ahogyan eddig senkinek nem sikerült cáfolnia vagy bizonyítania Isten létét vagy nemlétét sem.

Egy létező elmélet a kémiai és biológiai evolúció, de az is csak ELMÉLET egyészen addig, amíg valaki elő nem állít lombikban valami őslevesből egy élő sejtet. Ez eddig egyedül egyvalakinek sikerült --> Őt akár hívhatjuk Istennek is.

"A megítélés implikál valamiféle objektív, tárgyilagos értékelést. De erről ebben a kérdésben szó sem lehet. Neked maximum érzésed lehet, hihetsz valamit, képzelhetsz ezt-azt, de ebben semmi objektív nem lesz."

Így van, igazad van. Én soha nem állítottam, hogy a hitem vagy bárkié objektív. Ez hit, ami definició szerint szubjektív. De attól, hogy valami szubjektív, még létezik.

És tényleg, a végítéletkor meglátjuk. Politeizmusra lehet hivatkozni, de kicsit gondolkodjál el azon, hoyg igazából csakis a monoteizmusnak van értelme: persze, hittek az emberek kisebb meg több istenekben, de egy Isten a definició szerint mindenható, szóval igazából csakis EGY ISTENben érdemes hinni.

Te is elgondolkodhatnál rajta egy picit, hogy mi van, ha TÉNYLEG létezik Isten, és mit mondasz neki a végitéletkor...

2020. júl. 12. 23:06
 28/37 anonim ***** válasza:
33%

"Ez hogyan jött ki? Teljesen hülye elmélet. Legalább akkor írjál a kémiai és biológiai evolúcióról vagy őslevesről, mert az legalább hihető. Én is ateista voltam a megtérésem előtt, főleg tudományos érvek miatt."

Az idézet ("Isten találta ki az evolúciót, mint egy zseniális mechanizmust, hogy benépesítse a Földet a növényekkel, állatokkal, madarakkal, halakkal, csúszómászókkal, stb.") tőled származott, és nem azért ekvivalens az 5 perces teremtővel, mert van benne kémiai vagy biológiai evolúció, hanem azért, mert feltételez egy istent. Egy mindenható isten létének feltételezése teljesen abszurd és értelmetlen, teljesen mindegy, hogy milyen tetteket feltételezel: ha isten az egész világot 5 perce, vagy 13 milliárd éve teremtette, semmiféle módon nem lehetséges különbséget tenni. Te ad hoc érvek alapján favorizálhatod az egyik vagy másik magyarázatot, de végsősoron ezek a magyarázatok akkor is ekvivalensek.

"Ez eddig egyedül egyvalakinek sikerült --> Őt akár hívhatjuk Istennek is."

Ez egy vágyvezérelt érv: elve feltételezel egy tudatos aktort aki az életet létrehozza. Ez már eleve beszűkíti a gondolkodásod olyan irányokba, amiből semmit más, csak isten léte levezethető. De hadd kérdezzek valamit: tegyük fel, hogy jövő héten egy tudós csoport kémcsőben létrehoz életet. Akkor ők istenek? Vagy esetleg a kémcsőben valójában isten alkotta meg az élő sejteket. Azt mondd meg nekem, hogy tudnád kizárni az isteni közbeavatkozást, ha egyszer isten mindenható és számára bármi lehetséges?

"Politeizmusra lehet hivatkozni, de kicsit gondolkodjál el azon, hoyg igazából csakis a monoteizmusnak van értelme: persze, hittek az emberek kisebb meg több istenekben, de egy Isten a definició szerint mindenható, szóval igazából csakis EGY ISTENben érdemes hinni."

A monoteizmusnak egyáltalán, egy fikarcnyit sincs több "értelme", mint a politeista vagy akár az animista hitnek. És az, hogy te miként definiálod istent az égegy világon semmit nem jelent, hiszen mások meg másként definiálják, és arról vitatkozni, hogy kinek van jobb definíciója egy bizonyíthatatlan létű entitásokról eléggé értelmetlen.

"Te is elgondolkodhatnál rajta egy picit, hogy mi van, ha TÉNYLEG létezik Isten, és mit mondasz neki a végitéletkor..."

És mégis melyik istennek a több ezerből? Ha te mondjuk Zeusszal fogsz találkozni, akkor mit fogsz mondani? Ezen gondolkodhatnál egy picit. De ha történetesen a végítéletkor a judeo-keresztény istennel találkoznék, akkor el fogom mondani, hogy mekkora egy g.ci, hogy tétlenül szemléli megszámlálhatatlanul sok ártatlan ember szenvedését.

2020. júl. 13. 10:13
 29/37 Pombe ***** válasza:
54%

Kedves @Kérdező!

Írod: "Édesanyám az utolsó csepp vérével is megvédené azt az állítást hogy a Föld márpedig ~6000 éves"

Nos, ha mindenképpen felszínre kerülnek nálatok az ilyen viták (nem felejthetően), akkor szvsz. ne az evolúcióval példálózgass.

Kérd meg őt, hogy mutassa meg a Bibliából azt a részt, ami alátámasztja a véleményét arról, hogy a Föld 6000 éves lenne.

Nincs ilyen állítás ugyanis a Bibliában.

Bibliából:

1 "Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.

2 A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.

3 És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.

4 És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.

5 És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap."

Az első nap nem kompletten az egész teremtés első pillanata, mivel a nap fogalma csak úgy nyer értelmet, ha előbb megteremtődik a fény. Tehát a teremtésben az első nap megszületése a fény teremtésével történik, de a fény - és így az első nap - előtt hozza létre Isten az Univerzumot is, és a Földet is, és nem tudható, hogy mióta léteznek azok.

Ha anyukád megérti, hogy ez a 6000 éves Föld és Univerzum képzet csak a Biblia több ezer éves általános félreértése miatt alakult ki a népek között, akkor szerintem máris előrébb léptetek. Vagyis a 6+1 nap alatt teremtett világ hite nem a Biblia szó szerinti értelmezéséből adódik, hanem a félreértelmezéséből. Szóval hamis hit!

Ha anyukád nem hiszi el, hogy ma már az ókori történelmet jobban ismerő sok vallásos ember vakarja meg a fejét, amikor meghallja azt, hogy a világ hat+1 nap alatt lett megteremtve, akkor innen máris példát mutathatsz neki (itt olyan kreacionista értelmezők mutatják be a biblikus teremtést, akik belátták, hogy a 6+1 napos teremtés csak a Földi események összefoglalója, és nem az egész világé):

[link]

Idézve, tehát még az első nap előtt: "...létrehozta önmagából a világot. Továbbá, hogy Ő a világegyetem rendjének és a természet erejének fenntartója.)"

Az első nap kommentárja: "A sötétség és világosság szétválasztása valószínűleg azt jelenti, hogy e napszakok váltakozásának szabályszerűsége azelőtt hiányzott."

Továbbá, anyukád feltehetőleg azt hiszi, hogy a biblikus 1 nap egyenlő lenne a mi 24 óránkkal jellemzett egy nappal (ezt is az ókorban egészen másképpen értelmezték, mint manapság). De ezt csak akkor tisztázhatnánk, ha egyáltalán érdemesnek tartod a vitátokat inkább a Biblia szemszögéből megreformálni kezdet gyanánt.

2020. júl. 13. 15:21
 30/37 Pombe ***** válasza:

@Kérdező

Egyszerűbben: a Biblia szerint a teremtés első napja, a közhiedelemmel ellentétben nem a semmiből történő teremtés első pillanata.

Az első nap, a már nem tudni mióta létező Univerzumban és a Föld "életében" a fény első megjelenésétől számítottan az éjszaka és nappal lezajlásának időtartamát jelöli.

2020. júl. 13. 15:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!