Most ez komoly, hogy a szüleim visszakérik annak az évekkel ezelőtti ajándékomnak az árát amit eladtam?
14. születésnapomra kaptam egy pitbike-ot. rendes 4 sebességes 125ccm-es. Most 17 évesen úgy döntöttem, hogy eladom, mert egy, közúton nem elhet vele közlekedni csak motocross pályán, kettő kinőttem. El is adtam, 199.900-ért hirdettem meg, egyből volt rá jelentkező. Ebből az árból venni akartam egy másik motort használtan, ami nagyobb. Rendes nagyméretű enduro, amin van rendszámtábla és tudmo am jogsival vezetni.
Erre mindkét szülőm odaáll elém és mondják, hogy Te motort kaptál és nem pénzt, úgyhogy kérjük az összeset. Nagyszerű! Szerintem meg nem motort, hanem értéket kaptam. Ha elcserélem egy másik motorra az ugyanaz, mintha megtartanám és azzal is ugyanaz, mintha az érte kapott pézből vennék egy másikat.
Neked van igazad.
Amúgy is ez milyen már! Megkaptad, ajándék volt, nem? Ajándékot nem feltételesen adunk.
Ráadásul ugyanúgy használati cikkre költöd.. ha jól értem
Próbáltál velük észérvekkel, nyugodtan kommunikálni?
Annyiban igazuk van, hogy illett volna előre (!) jelezni nekik, hogy bár imádod a pitbike-ot, amit kaptál, de praktikai okokból az árából egy mindennapi közlekedésre alkalmas motorkerékpárt szeretnél beszerezni.
Vélhetően rosszulesett nekik, ugyanis lehet, hogy anno - amennyiben laikusok - sok energiát tettek az ajándékoddal kapcsolatos informálódásba/kutakodásba,hogy neked tetsző, megfelelő gépet válasszanak.
Bár az anyagi értéke így megmaradt, az egykori ajándékuk emocionális oldalát elveszni látják.
Amennyiben közösen döntöttetek volna és beavatod őket, nem így éreznék.
Előre szóltam nekik természetesen. Ezek nagyon nagy értékek.
De akkor is. az ajándék az ajándék. Ha akarnám szét is szedhetném és átépíthetném kistraktorrá.. De nem teszem, mert így sokkal többet ér.
Próbáltam érvelni, hogy dehát semmi nem változik csak lesz egy használható motorom. Elhiszem, hogy esetleg rosszul esik nekik, hogy eladom, de akkor is. ha kinőttem akkor kinőttem! A kisgyerekkori ruháimat sem tartotta meg az anyám. eladta őket mind.
Egyébként is. motorból motor lett, tehát ez a szenvedélyem nem múlt el. Legalább örülnének ,hogy jaaj de jó a fiacskánt hasznosítani tudta a régóta kinőtt motorját, ami már 2 éve a garázsban áll!
Ezt én sem értem a szüleid részéről. Elvégre azért adtad el hogy egy számodra használhatóbb közúti forgalomra alkalmas motort vegyél belőle, tehát tulajdonképpen motort kaptál, de ugyanúgy motorra cseréled. Annak nem sok értelme van hogy ott porosodjon az udvaron és veszítse az értékét mert nem tudod megfelelően kihasználni. A szüleidnek akkor lenne igazuk ha úgy adnád el hogy nem vennél másikat hanem teljesen másra költenéd az érte kapott pénzt. De így nem, mert ugyanúgy motort veszel belőle. Én ezzel próbálnám az érvelést és mutasd meg nekik hogy milyen motort vennél az árárért, ne hagyd magad kisemmizni. Vagy ha nagyon kekeckednek mondd meg hogy komolyabb motorra van szükséged és oldják meg ők.
Meg nem a frissen kapott motort akarod eladni hanem jó pár éve megvan már, akkor végképp nem értem mit akadtak ki ennyire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!