Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan hitessem el a lányommal...

Hogyan hitessem el a lányommal, hogy ő igenis értékes?

Figyelt kérdés
A kisebb lányom 20 éves, magát a problémát pedig úgy tudnám a legtömörebben megfogalmazni, hogy utálja magát. Szörnyű hallgatni, amit mond és ahogyan beszél magáról. Szerinte teljesen értéktelen és semmi értelme nincsen az életének. Nem képes semmire, buta, csúnya, béna, nem ért semmihez, nincsen magában semmi szerethető, nem kell senkinek, senki számára sem fontos, nem hiányozna senkinek, úgysem jó semmire, nincsen az életében semmi sem, ami fontos vagy értékes stb. EGyre többet szokott sírni is. Nem tudom, hogy mi ennek az oka, de már egy ideje így gondolkozik és bár néha van egy-egy jobb pillanata, alapvetően teljesen maga alatt van, nem lehet vele beszélgetni, nem csinál semmit, nem akar menni sehová, kb. a négy fal között van egész nap és alszik. Mi nyilván mondjuk neki, hogy ez nem így van, nem igaz, ne mondjon ilyeneket és mindig meg szoktuk dicsérni, gratulálunk neki stb., ha úgy van. Szoktam neki venni egy-egy meglepetést, megfőzöm a kedvenc ételét, próbálok vele beszélgetni, segítek neki mindenben, ha tudok róla, hogy éppen mire van szüksége vagy mire vágyik. Viszont így nagyon nehéz, mert nem ad semmi támpontot és nem tudom, hogy mivel tudnék neki ténylegesen segíteni. Én nem látom, hogy bármi oka is lenne erre, ötletem sincsen. Annyi, hogy túlsúlyos (viszont soha nem mondanám, hogy csúnya vagy ronda és tényleg nem is kórosan elhízott), de szerintem ez nem indokolná ezt és ebben is támogatnám, tudok neki főzni vagy főzhet is magának, elmehet sportolni is stb., bármi. Viszont szerintem így is szép, jól tanul, szorgalmas, ügyesen rajzol és fest, nyelveket beszél és mi is mindig próbáltunk mindent megtenni azért, hogy legyenek lehetőségei. A családban sincsen semmi probléma, barátai is mindig voltak. Nem tudom mit kezdjek ezzel a helyzettel, de szeretnék neki segíteni.
2020. júl. 2. 21:25
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
91%
Kezdetnek vidd dokihoz. A pajzsmirigy problémák lelkileg is ocsmány dolgokat csinálnak. Ha az rendben van, akkor keress neki pszichiátert, aki kirángatja az önsajnálatból.
2020. júl. 2. 21:31
 2/17 anonim ***** válasza:
56%
Itt az ideje, hogy elkezdj vele edzeni. Vele, csak ti ketten. Először séta, aztán terem..és segítesz neki. 5 kg + -tól is kibukik egy ilyen idős lány..de ki kell rántanod ebből a depis időszakból, ha nem akarod, hogy bulimia/anorex combóval kűzdjön pár év múlva..
2020. júl. 2. 21:31
 3/17 anonim ***** válasza:
92%
Ha már semmi sem segít érdemes lehet szakemberhez fordulni. Ő lehet olyan megvilágításba tudja helyezni a dolgokat, amiket megfelelő képesítés nélkül te nem tudsz. Elhitetni sajnos nehéz, ha az ember depressziós. Ezt jól tudom, mert én is voltam az és bár kezdetben zavart, hogy anya elvitt orvoshoz, de utána jobb lett tőle. :)
2020. júl. 2. 21:34
 4/17 anonim ***** válasza:
57%
És nem rosszindulatból: de ha körülugráljátok, az ronthat a dolgon.
2020. júl. 2. 21:38
 5/17 anonim ***** válasza:
76%
4 Emlékszel még mikor 20 éves voltál, arra az időszakra? Mindannyian ilyen érzések tömkelegével vívódtunk..
2020. júl. 2. 21:40
 6/17 anonim ***** válasza:
1%
Igen, emlékszem, bár ennyire nem voltam betojva és begyulladva hogy oda a könnyű élet, pedig én is féltem. Apám szerencsére észen volt, és tutujgatás helyett keményebben bánt velem, nem hagyta hogy önsajnálatban fetrengjek. Igaz, akkor utáltam érte, kellett pár hónap hogy rájöjjek, neki volt igaza.
2020. júl. 2. 21:46
 7/17 anonim ***** válasza:
79%
Mondjuk én 13-17 éves koromban voltam így. 20 évesen már kifejezetten csinos, dekoratív lánynak éreztem magam (környezetem is ezt erősítette meg, mármint persze nem a családom, de kolleganők, baráti társaság, meg úgy egyáltalán).
2020. júl. 2. 21:58
 8/17 anonim ***** válasza:
91%

Ősztől mit fog csinálni a lányod? Jár egy egyetemre, főiskolára? Vagy dolgozik? Vagy most érettségizett és most kezdi az egyetemet, főiskolát? Vagy csak teng-leng otthon?

Elképzelhető, hogy az egyetemi követelmények, a vizsgaidőszak kikészítette.

Ha most kezdené az egyetemet, akkor az ismeretlentől szorong. Hogy meg tud-e felelni az egyetemi követelményeknek.

Ha csak teng-leng otthon, akkor a cél-nélküliség vitte depresszióba.

Jó, ha ki tudtok alakítani neki rövid távú, erőfeszítést igénylő, de nem nehéz célokat. Amikért kell egy kicsit dolgoznia, de sikerélményt adnak.

És természetesen szakemberhez is lehet fordulni, pláne, ha a lányod nem zárkózik el ez elől.

2020. júl. 2. 22:05
 9/17 anonim ***** válasza:
0%

Egy ideig én is így voltam, aztán rájöttem, hogy tényleg nem érek semmit. Csúnya, buta, emberileg nulla vagyok, stb.

Aztán egy ideje beletörődtem. A nem túl izgalmas életemet megpróbálom élni a körülményekhez képest a lehető legjobban.

20F

2020. júl. 2. 23:14
 10/17 anonim ***** válasza:
88%

Nekem az a benyomásom, hogy mindennek a sok pozitívumnak az ellenére, amit leírtál valami mégis csak lehet amit nem képes elérni, emiatt értékelheti le magát ennyire.

Lehet nagyon közhelyes leszek, de mi a helyzet a fiúk terén?

Mert a leírtak alapján ha a helyébe képzelem magam akkor a következő a sztori:

Van egy srác aki talán évek óta tetszik, de én nem vagyok magammal kibékülve, túlsúlyos vagyok, nincs önbizalmam, összejön valamelyik barátnőmmel, mert persze neki van önbizalma, csinos, velem ellentétben jól ki tudja magát fejezni, ez látszik a testbeszédén, stb. Én meg ott állok és külsős szemlélőként, megtapasztalhatom, hogy nekik összejött, meg másnak is, mindenkinek már az én koromban csak nekem nem. Még egy csók sem, de húsz évesen már ez annyira ciki, hogy képtelen vagyok a helyzettel mit kezdeni és leértékelem magam. Szóval tippre, vagy egy kifejezetten elérhetetlen srác, vagy egy soha ki nem bontakozott szerelmi élet.

Ha belegondolsz, az önleértékelés abból fakadhat, hogy másokhoz viszonyítja magát valamiben, lehet ez persze más téren is, de szerintem van egy kimondott oka, amit meg kéne keresned.

2020. júl. 2. 23:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!