Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen jogon tiltja meg nekem...

Milyen jogon tiltja meg nekem anyám azt, hogy költsek a diákmunkán megszerzett pénzemből a hobbimra?

Figyelt kérdés

Már megint ott tartunk, hogy valaki szerint hülyeség egy hobbi és akkor az hülyeség is lesz! Jelen esetben anyám.

Nekem a hobbim a szimulátorozás. Atóversenyző nem lehetek, ahhoz már nagyon idős vagyok, 17 éves. A Fanatec árul különféle szimulátor alkatrészeket. direct drive wheel pedálok stb stb.

A belépő szintő szett, kormány, váltó pedálsor kerül 1500 euróba. Miért ne vehetném meg ha ez a hobbim? Ráadásul nem si anyuci apuci pénze, hanem az ENYÉM!

Még apám sem ért meg, pedig neki van hobbija. A sportlövészet. NEM ÁLLATRA!!! PAPÍRRA, lőtéren!! Neki több millió Ft-os puskái vannak. De én nem költhetem el a saját hobbimra 2 és fél havi fizetésemet...

Egyetlenegy érvük volt, és az az, hogy "már van ilyened"

Na majd én is ezt fogom mondani anyának, amikor lecseréli az autóját.

Most jelenleg egy 15e Ft-os tesco-s kormányom van, 4 éve ezzel űzöm az ipart, de egy rakás f*s.

2020. júl. 2. 18:34
1 2 3 4 5 6 7
 21/63 anonim ***** válasza:
74%

"És most, hogy esportolni fogok muszáj vennem."

:-D

2020. júl. 2. 20:17
 22/63 anonim ***** válasza:
42%

"Nem nyert. A szülők kötelessége eltartani a gyerekeiket."

De az nincs leírva törvényben hogy milyen "minőségben"! A telefon, a net, a csili-villi ruhák, a márkás műszaki eszközök nem k9telező részei az eltartásnak, mint ahogy a zsebpénz, a szórakozás finanszírozása sem.

2020. júl. 2. 20:19
 23/63 A kérdező kommentje:
22. na látod. ezek közül én egyiket sem kaptam meg a szüleimtől. Erre meg az fogad, hogy sok év után életemben először költenék, de azt sem szabad.
2020. júl. 2. 20:30
 24/63 anonim ***** válasza:
100%

Fiatalkorúként amúgy valami törvényes értékhatár is van, meddig rendelkezhetsz törvényes gyámod, ez esetben szüleid beleegyezése nélkül, a saját vagyonoddal.

Nem tudom, az érték határt. Csak volt, hogy szerződésnél, anyámnak is alákellet írnia ezért. Tízenhat éves voltam mikor apám meghalt. Ezért tudom.

2020. júl. 2. 20:31
 25/63 Thispain ***** válasza:
12%

1 dolgot tehetsz, figyelmen kívül hagyod. Ha ez valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, kitalálsz emellé egy olyan dolgot, ami neked jó, de anyád tutira nem engedné, és választás elé állítod.

Pl. autóversenyzés. Vagy elmész autóversenyezni(ezt helyettesítheted bármivel), vagy megveszed a kormányt.

2020. júl. 2. 20:31
 26/63 anonim ***** válasza:
29%
"Milyen jogon tiltja meg nekem anyám azt, hogy költsek a diákmunkán megszerzett pénzemből a hobbimra?" - Kérdező, semmiféle joga nincs hozzá, a saját keresményed felett te rendelkezel.
2020. júl. 2. 20:32
 27/63 anonim ***** válasza:
57%
"De az nincs leírva törvényben hogy milyen "minőségben"! A telefon, a net, a csili-villi ruhák, a márkás műszaki eszközök nem k9telező részei az eltartásnak, mint ahogy a zsebpénz, a szórakozás finanszírozása sem." - na ja... csak az ilyen szülő azon se csodálkozzon, ha egyedül fog agonizálni az elfekvőben, és a varjú se fog utána károgni...
2020. júl. 2. 20:34
 28/63 anonim ***** válasza:
73%

"na látod. ezek közül én egyiket sem kaptam meg a szüleimtől."

Egyre jobban beégeted magad.

:-D

Nincs telefonod, nincs neted, nincsenek műszaki cikkeid, nem kaptál zsebpénzt, nem kaptál pénzt szórakozásra... - de egyből fél millás e-sport cuccra költenéd a pénzed. Teljesen hihető.

Mint ahogy az is, hogy az állítólag 4 éve használt Tescós kormányt a mikulástól kaptad, a hozzá szükséges műszaki cikkel együtt.

2020. júl. 2. 20:36
 29/63 anonim ***** válasza:
81%

Látom, a minusz-nyomkodás megy a zsarnok-típusú embereknek...

2:12. § [A korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozata]

(1) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozatának érvényességéhez - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges. Ha a korlátozottan cselekvőképes kiskorú cselekvőképessé válik, maga dönt függő jognyilatkozatainak érvényességéről.

(2) A korlátozottan cselekvőképes kiskorú a törvényes képviselőjének közreműködése nélkül

a) tehet olyan személyes jellegű jognyilatkozatot, amelyre jogszabály feljogosítja;

b) megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket;

c) rendelkezhet munkával szerzett jövedelmével, annak erejéig kötelezettséget vállalhat;

d) köthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez; és

e) ajándékozhat a szokásos mértékben.

Tessék szépen elolvasni a hatályos Ptk C-pontját... esetleg hangosan...

Szóvall nem, nem csak a szülőknek vannak jogai, hanem a gyerekeknek is - h a tetszik, ha nem, a rendpárti-tekintélyelvű ZACCNAK. Ha anyucika akar rendelkezni a gyereke keresete felett, akkor egy közönséges tolvaj. Ez van.

2020. júl. 2. 20:57
 30/63 anonim ***** válasza:
40%

2:12. §

(2)

"c) rendelkezhet munkával szerzett jövedelmével, annak erejéig kötelezettséget vállalhat;" - törvényes szabályai ez esetben, a helyzetnek.

De az együttélés, mindig konpromiszumokkal jár.

2020. júl. 2. 21:08
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!